Ποιες είναι οι μέθοδοι αντισύλληψης και πώς επιλέγει μια γυναίκα την κατάλληλη μέθοδο;


ΓΥΝΑΙΚΑ

Οι μέθοδοι αντισύλληψης ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες:

Α. Μέθοδοι οι οποίες βασίζονται σε μηχανικά μέσα

• Ανδρικό προφυλακτικό.
Αποτελεί μία μέθοδο ιδιαίτερα χρήσιμη και αποτελεσματική για την αντισύλληψη, αλλά και για την προστασία απέναντι στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Το προφυλακτικό είναι μία λεπτή ελαστική θήκη από latex ή πολυουρεθάνη, που χρησιμοποιείται για να καλύπτει το πέος κατά τη συνουσία και να συγκρατεί το σπέρμα, εμποδίζοντάς το να φτάσει στο ωάριο.

• Κολπικό διάφραγμα
Είναι μια κάψα συνήθως από καουτσούκ που τοποθετείται στο βάθος του κόλπου, έτσι ώστε να καλύψει τον τράχηλο της μήτρας. Η τοποθέτηση γίνεται πριν από τη σεξουαλική επαφή και πρέπει να παραμείνει στον κόλπο τουλάχιστον 8 ώρες μετά την τελευταία συνουσία. Σήμερα, υπάρχουν διαφράγματα εμπλουτισμένα με σπερματοκτόνες κρέμες.

• Ενδομήτρια σπειράματα
Το ενδομήτριο σπείραμα είναι μια συσκευή από μαλακό πλαστικό ή συνδυασμό πλαστικού και μετάλλου, μήκους 2-4 cm και τοποθετείται στην κοιλότητα της μήτρας, όπου μπορεί να παραμείνει για 2-3 χρόνια. Αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης, κυρίως για γυναίκες άνω των τριάντα ετών, που έχουν ολοκληρώσει τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

• Σπερματοκτόνα κολπικά ενθέματα.
Υπάρχουν σε διάφορες μορφές όπως κολπικές κρέμες ή gel και κολπικά υπόθετα ή αφρός. Τα ποσοστά αποτυχίας είναι υψηλά και συνιστάται να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με μια άλλη μέθοδο.


Β. Μέθοδοι οι οποίες βασίζονται σε φαρμακευτικά ορμονικά σκευάσματα

• Από του στόματος αντισύλληψη
Η δράση των αντισυλληπτικών δισκίων βασίζεται στην αναστολή της ωοθηλακιορρηξίας, δηλαδή στη μη έξοδο του ωαρίου από την ωοθήκη. Τα αντισυλληπτικά είναι συνδυασμός οιστρογόνων και προγεστερόνης. Η χρήση αυτής της μεθόδου απαιτεί τη συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Όταν χρησιμοποιείται σωστά είναι η πιο αποτελεσματική μορφή ελέγχου των γεννήσεων. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τα εμμηνορρυσιακά προβλήματα και να δράσει προστατευτικά κατά σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών και της μήτρας. Η χώρα μας είναι η τελευταία στη χρήση αντισυλληπτικού χαπιού στην Ευρωπαική Ένωση, δείχνοντας την άγνοια και την ελλιπή πληροφόρηση για τη συγκεκριμένη μέθοδο.

• Επείγουσα Αντισύλληψη (το χάπι της επόμενης μέρας)
Είναι δισκία που τελευταία περιέχουν μεγάλη δόση προγεσταγόνων και χορηγούνται ύστερα από ενδοκολπική εκσπερμάτιση, ιδιαίτερα κατά τις γόνιμες μέρες της γυναίκας, χωρίς προφύλαξη. Η αποτελεσματικότητα αυξάνεται, όσο πιο σύντομα ληφθεί μετά το πέρας της επαφής. Η λήψη συχνά διαταράσσει τον κύκλο. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μέθοδο αντισύλληψης, αλλά αναγκαστική παρέμβαση λόγω πιθανότητας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Χορηγείται υπό αυστηρά ιατρική οδηγία.

Γ. Μέθοδοι οι οποίες βασίζονται στη φυσιολογία της γυναίκας
• Μέθοδος του ρυθμού (αποχή κατά τις γόνιμες μέρες)
Η αποφυγή σεξουαλικών επαφών γίνεται 5 ημέρες πριν από την πιθανή ωοθυλακιορρηξία (δηλαδή την απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη) και τρεις ημέρες μετά. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου είναι μικρή.

• Διακεκομμένη συνουσία
Τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο έχουν σεξουαλική επαφή μέχρι τη στιγμή της εκσπερμάτισης, κατά την οποία το πέος βγαίνει από τον κόλπο και η εκσπερμάτιση γίνεται μακριά από τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Η μέθοδος έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα.

Η μέθοδος αντισύλληψης επιλέγεται από τη γυναίκα σε συνεργασία με το γυναικολόγο της σύμφωνα με:
  • Την ηλικία της
  • Την αποτελεσματικότητα της μεθόδου
  • Το χρόνο κάλυψης στην αντισύλληψη
  • Την ευκολία χρήσης της
  • Το αν έχει ήδη τεκνοποιήσει
  • Τη στάση και τη συνεργασία του συντρόφου της


Από το βιβλίο 100 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ… ΚΑΙ 10 ΓΙΑ ΜΑΣ
Υπό την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής υγείας




    Στην κορυφή