Παθήσεις που οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία


Η Στυτική Δυσλειτουργία(ΣΔ) είναι σήμερα γνωστό πως απασχολεί περισσότερο από το 30% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού στη χώρα μας . Σαν ΣΔ ορίζουμε την ελάττωση της ικανότητας του άνδρα σε σκληρότητα και διάρκεια της στύσης για διάστημα τουλάχιστον 6μηνων.

Ποιες όμως είναι οι παθήσεις που αποτελούν αιτίες για ΣΔ;


ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Είναι μια πάθηση γνωστή στην χώρα μας και αφορά σε 600.000 άνδρες. Σε πολλούς άνδρες ο διαβήτης ξεκινά από την νεανική ηλικία(νεανικός) σε άλλους σε μεγαλύτερη ηλικία (ενηλίκων). Οι διαβητικοί άνδρες πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν διπλάσια πιθανότητα να αποκτήσουν ΣΔ στη διάρκεια της ζωής τους και ιδιαίτερα μεγαλώνοντας. Ακόμα πρέπει να γνωρίζουν πως η ΣΔ μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα και προειδοποίηση για εμφάνιση του διαβήτη σε άνδρες που δεν ξέρουν ότι έχουν τη νόσο.
ΑΡΑ Ο ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΣ ΑΝΔΡΑΣ ΕΙΤΕ ΜΕ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΙΤΕ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΑ ΣΔ.


ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Οι υπερτασικοί άνδρες ( ψηλή πίεση στο αίμα) υπολογίζονται στην χώρα μας σε 500.000. Οι άνδρες αυτοί έχουν 3 φορές περισσότερη πιθανότητα να υποφέρουν από ΣΔ . Η νόσος ευθύνεται είτε από μόνη της (κακή κυκλοφορία) για την ΣΔ , είτε λόγω της συνοδού θεραπείας των αντιυπερτασικών φαρμάκων( χάπια που χαμηλώνουν την πίεση).
ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΝ ΣΔ ΕΝΩ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΤΟΥΣ.

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ


Είναι μια νέα νόσος του σύγχρονου τρόπου ζωής που την έχουν άνδρες με παχυσαρκία / τριγλυκερίδια / λίγη πίεση / και λίγο σάκχαρο. Αυτοί οι άνδρες δεν είναι άρρωστοι και ούτε ακολουθούν κάποιο είδος θεραπείας, αντιπροσωπεύουν το είδος του νεοέλληνα που κάθεται πολύ, τρώει πολύ και κινείται λίγο. Ενώ φαίνεται αθώα σαν κατάσταση είναι προϋπόθεση για να εμφανιστεί διαβήτης και καρδιαγγειακές παθήσεις. Στους άνδρες αυτούς, η ΣΔ εμφανίζεται επίσης συχνότερα, 4 φορές πιο συχνά από τον μέσο όρο των ανδρων.
ΑΡΑ ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΚΟΙΛΙΤΣΑ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΤΕΜΠΕΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΖΩΗ.


ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Στην χώρα μας δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει τουλάχιστον ένα μέλος της με προβλήματα καρδιάς. Οι άνδρες με εμφράγματα και by pass αυξάνονται κάθε χρόνο με λογαριθμική πρόοδο. Πίσω από τα νοσήματα της καρδιάς κρύβεται η γνωστή σε όλους πάθηση των αγγείων που λέγεται ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ .
Έχει συσχετιστεί απόλυτα η ΣΔ με την πάθηση αυτή που εκτός από την καρδιά θα χτυπήσει και την κυκλοφορία της στύσης .
ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΠΤΩΜΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΣΤΥΣΗΣ . Χωρίς βέβαια να σημαίνει πως κάθε άνδρας με ΣΔ θα πάθει έμφραγμα , καλό είναι να ελέγχεται για τους δείκτες της καλής κυκλοφορίας .


ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Η χώρα μας έχει πάνω από 200.000 υπέρβαρους άνδρες που παρά τις προσπάθειες τους δεν χάνουν βάρος, αντίθετα το αυξάνουν όσο μεγαλώνουν. Η παχυσαρκία πλέον θεωρείται νόσος και όχι απλώς με κακή εμφάνιση γιατί επηρεάζει και αποτελεί προδιάθεση σε ΔΙΑΒΗΤΗ / ΥΠΕΡΤΑΣΗ / ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ / ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ.

Ένας στους τρεις παχύσαρκους μπορεί να εμφανίσει ΣΔ είτε λόγω επιβάρυνσης του κυκλοφορικού, είτε λόγω των ορμονικών μεταβολών ( ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ /ΛΙΓΑ ΑΝΔΡΟΓΟΝΑ)


ΦΑΡΜΑΚΑ

Ζούμε την περίοδο της πολυφαρμακίας, όπου άνδρες συνήθως κυκλοφορούν με σακούλες που περιέχουν φάρμακα για την πίεση, για τον διαβήτη, για τη καρδιά, για το στομάχι, για την κατάθλιψη. Πολλά από τα φάρμακα αυτά ενοχοποιούνται για τις διαταραχές που προκαλούν στη στύση.
ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΥΤΗ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥΣ.


ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ

Η γνωστή αυτή πάθηση που συνοδεύει τον άνδρα κάποια στιγμή θα προκαλέσει πρόβλημα στύσης ιδιαίτερα σε άνδρες που έχουν προβλήματα ούρησης.(δυσουρία, νυκτουρία, συχνουρία)...


ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Μια άλλη κατηγορία ανδρών που πάσχει από ΚΑΡΚΙΝΟ του προστάτη και καταλήγει στο χειρουργείο(ριζική προστατεκτομή) θα αντιμετωπίσει ένα μείζον πρόβλημα που οφείλεται στην καταστροφή νεύρων και αγγείων της στύσης, που συνοδεύουν την χειρουργική θεραπεία αλλά και τις άλλες θεραπείες όπως, ακτινοβολία ,ορμονοθεραπεία κλπ.


ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ τι γίνεται με τις θεραπείες της στύσης, σήμερα θα λέγαμε ότι περνάμε μια περίοδο όπου τα φάρμακα για την στύση περισσεύουν, χωρίς να έχουμε όμως καθαρή απάντηση αν θεραπεύουν ή απλά αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ στο βασανιστικό ερώτημα των ανδρών που δοκίμασαν ίσως κάποιο από τα γνωστά φάρμακα που κυκλοφορούν ήδη από το 1998, είναι μόνο μια και καθαρή: η νόσος της ΣΔ είναι πολυπαραγοντική και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους γιατρούς και όχι ως σύμπτωμα που απλουστευτικά καταλήγει στην λήψη ενός ΧΑΠΙΟΥ.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ είναι πως κανένα φάρμακο δεν είναι πανάκεια και πως πολλές φορές χρειάζεται διόρθωση της υποστρωματικής νόσου και συνδυασμός φαρμάκων για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ βρίσκεται στην κοινή ευφυΐα του καθενός που εμπειρικά έχει ζήσει και άλλα νοσήματα όπως πχ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ και που δεν καταλήγει γενικά να πάρει φάρμακα από μόνος του έστω και αν τα γνωρίζει από φίλους η φαρμακοποιούς .
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ στις συμβουλές των φίλων (πήρα και εγώ και νομίζω ότι είναι καλό).
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ βρίσκεται στην ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ ΡΗΣΗ, δεν υπάρχει ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΛΛΑ ΑΣΘΕΝΗΣ που σημαίνει ότι την κάθε νόσο θα πρέπει κανείς να την αντιμετωπίζει με την ιδιαιτερότητα που εμφανίζεται σε κάθε ξεχωριστό άνθρωπο.

Τα κύτταρα μας πεθαίνουν από την έλλειψη οξυγόνου για αυτό και γερνάμε. Τα προβλήματα του σεξ με την βιολογική αλλά και με την συμβολική του έννοια είναι πρόβλημα της ζωής. Μέσα από το σεξ γεννιόμαστε υπάρχουμε, χαιρόμαστε, αλλά και πεθαίνουμε.

Όλες οι σύγχρονες μελέτες σήμερα δείχνουν πως αν κάτι δεν πάει καλά με το σεξ φταίνε και άλλα όργανα που έχουν πλούσια αιμάτωση (καρδιά/εγκέφαλος).

Πολλές μελέτες επίσης συσχετίζουν την παράταση της ζωής με την συνέχιση του σεξ στις μεγάλες ηλικίες. Οι άνθρωποι που είναι ερωτευμένοι με τη ζωή και το σεξ, μοιάζει να ζουν περισσότερο και καλύτερα, και αυτό δεν χρειάζεται η επιστήμη να το αποδείξει.

Αν κοιτάξουμε γύρω μας θα δούμε στο περιβάλλον μας οι άνθρωποι που γκρινιάζουν αρρωσταίνουν περισσότερο ή οι άνθρωποι που χαίρονται τη ζωή τους και το σεξ μοιάζουν πάντα νεότεροι και υγιέστεροι.

Π. Δρέττας
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών
www.andrologia.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή