Παγωτό και καλοκαίρι


Παρφέ, σορμπέ, χωνάκι, σοκολάτα, καϊμάκι…. Όπως και να το γευτείς, το παγωτό αποτελεί σίγουρα το πιο απολαυστικό επιδόρπιο του καλοκαιριού. Μικροί και μεγάλοι «παραδίδονται» στη μοναδική του γεύση, αποτυπώνοντας στον εγκέφαλο τους πιο «γλυκούς» συνειρμούς…Το μοναδικό σορμπέ στο Ναύπλιο, το απολαυστικό παρφέ στην Οία, το χωνάκι στη παλαιά πόλη του Ρεθύμνου…

Οι βασικές πρώτες ύλες του παγωτού είναι το γάλα, το βούτυρο ή η κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες και αναλόγως τον τύπο του παγωτού, κακάο, χυμός ή πουρές φρούτων, ξηροί καρποί, αβγά, αρώματα, χρώματα και η κατηγορία των σταθεροποιητών και των γαλακτωματοποιητών, που βοηθούν στη καλύτερη διασπορά των υλικών στο μίγμα και που δεν πρέπει να συγχέονται με τα συντηρητικά, τα οποία το παγωτό δεν έχει ανάγκη.

Το σορμπέ (που διαφέρει από τη γρανίτα στην υφή του πάγου – στη γρανίτα διατηρούνται μεγάλοι κρύσταλλοι, στο σορμπέ χτυπιέται το μίγμα ενώ παγώνει) δεν εμπεριέχει γάλα, λίπος ή αβγό, παραμόνο χυμό ή πουρέ φρούτων και ενίοτε κάποιο γλυκαντικό, γιαυτό και θεωρείται μια ολιγοθερμιδική πρόταση σε σχέση με άλλα είδη παγωτών, όπως για παράδειγμα το παρφέ.

Το παρφέ με το χαρακτηριστικό σερβίρισμα στο ψηλό ποτήρι, είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη λόγω της περιεκτικότητάς του σε κρέμα και αβγά, αποδίδει πολλές θερμίδες και συνεπώς δεν μπορεί να αποτελεί συχνή επιλογή για όσους ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη σιλουέτα τους…

Γι’αυτούς η πρόταση έρχεται από τη σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων που εδώ και χρόνια έχει λανσάρει στην αγορά παγωτά τύπου light, με μηδενικό περιεχόμενο σε ζάχαρη και με μειωμένη έως και μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά, ανάγοντας 200 περίπου θερμίδες που αποδίδονται από ένα παγωτό ξυλάκι τύπου Light σε απόλαυση χωρίς ιδιαίτερες ενοχές…

Από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά των παγωτών με βάση το γάλα, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις πρωτεΐνες ανώτατης βιολογικής αξίας και φυσικά το τόσο απαραίτητο (και όχι μόνο για τα οστά μας..) ασβέστιο.

Παραταύτα το παγωτό πρέπει να υπολογίζεται πάντα ως επιδόρπιο και ασχέτως της σύστασης και των θρεπτικών συστατικών του, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διαθρεπτική αξία ενός γεύματος.

Το αγαπημένο παγωτό καϊμάκι, φτιάχνεται με τη σύμπραξη του σαλεπιού, ενός είδους ορχιδέας που επιστημονικά ονομάζεται «όρχις ο γραπτός» και λαϊκά αναφέρεται ως σερνικοβότανο, με τους χαρακτηριστικούς βολβούς που η παράδοση θέλει όταν τους τρώει ο άνδρας να γεννά αγόρι!! Το σαλέπι θεωρείται ότι κατέχει ήπιες αντισηπτικές ιδιότητες και ότι κάνει καλό στις λειτουργίες του αναπνευστικού συστήματος.

Το παγωτό είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και ευπαθές προϊόν, και γιαυτό επιβάλλεται συνεχής, αυστηρός και έγκυρος ποιοτικός έλεγχος. Πρέπει απαραιτήτως να διατηρείται και να ψύχεται στη κατάψυξη σε καθαρά κλειστά δοχεία, για να προστατεύονται τα θρεπτικά συστατικά του και να αποφευχθεί η ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Για να απολαμβάνετε πάντα το παγωτό, θυμηθείτε:

Αποφύγετε τα παγωτά με παραμόρφωση στη συσκευασία, όπως εκείνα που φαίνονται λιωμένα ή αλλοιωμένα.

Προτιμάτε το επώνυμο παγωτό από το ανώνυμο, εκτός και αν είστε απολύτως σίγουροι για την ποιότητα των πρώτων υλών του (στο ανώνυμο χύμα παγωτό έχουμε ποσοστά νοθείας 15-20%)

Όταν αγοράζετε ένα παγωτό και δεν το καταναλώνετε άμεσα, πρέπει να το τοποθετείτε το συντομότερο σε κατάψυξη.


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

- Παγωτό κυπελλάκι παρφέ : 340 - 360 θερμίδες

- Παγωτό πύραυλος (κανονικό μέγεθος -100γρ.) : 270 – 300 θερμίδες

- Παγωτό ξυλάκι : 250 – 280 θερμίδες

- Παγωτό σορμπέ κυπελλάκι : 180 – 200 θερμίδες


Κωνσταντίνος Ξένος
Κλινικός Διαιτολόγος M.Sc





    Στην κορυφή