ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΡΣΟΙ


Οριστικό τέλος στους κιρσούς με συνδυαστική (διαδερμική-ενδοσκοπική) θεραπεία Laser και φλεβοτόμου βάζουν πλέον οι αγγειοχειρουργοί.


Η θεραπεία είναι ανώδυνη, αναίμακτη και έχει ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 100% .Πρόκειται για επαναστατική μικρό-επέμβαση, υψίστης ακρίβειας ελέγχου και θεραπείας όλων των υποδόριων ανεπαρκούντων φλεβών.


«Η θεραπεία των κιρσών γίνεται ενδοσκοπικά και αποτελεί πλέον επέμβαση ρουτίνας και δίνει θεαματικά αποτελέσματα σε σχέση το ανοιχτό χειρουργείο» αναφέρει ο διαπρεπής Αγγειοχειρουργός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, T. fellow of M.G.H. HARVARD MEDICAL SCHOOL MD, Ph.D κ. Γεώργιος Κούστας, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2300 επεμβάσεις.


ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ


Σύμφωνα με τον Δρ Κούστα τα πλεονεκτήματα της νέας επεμβατικής θεραπείας είναι:


- Είναι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος(minimum invasive)

- Δεν αφήνει ουλές, ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου

- Συντομεύει εξαιρετικά τον χρόνο ίασης

- Μετά τη θεραπεία, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σύντομα στις κανονικές του δραστηριότητες

- Έχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

- Ο ασθενής δεν χρειάζεται παυσίπονα

- Παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για λίγες ώρεςΑΙΤΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΙΡΣΩΝ - ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


Οι αγγειοχειρουργοί θεωρούν ως τις κυριότερες αιτίες, εκτός αυτών που υπάρχουν κατά την γέννηση του ατόμου- ελαττωματικές φλέβες η με λιγότερες βαλβίδες -που συμβάλλουν στη φλεβική ανεπάρκεια είναι:


- Η κληρονομικότητα

- Η παρατεταμένη ορθοστασία λόγω επαγγέλματος( χειρουργοί, γκαρσόνια, κομμώτριες κ, λ, π)

- Η παχυσαρκία

- Η χρόνια δυσκοιλιότητα

- Η χρόνια άρση βάρους (σε διάφορα επαγγέλματα)

- Η ηλικία ( η συχνότητα των κιρσών σε ηλικίες μικρότερες των 50 ανέρχεται στο 31%, ενώ ξεπερνά το 70% μετά το 50στο έτος της ηλικίας

- Η εγκυμοσύνη (λόγω της πίεσης των φλεβών της κοιλιάς)

- Η λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών

- Η καθιστική εργασία και ζωή

- Πολύωρα αεροπορικά ταξίδια

- Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση


Τα κυριότερα δε συμπτώματα που έχουν όσοι εμφανίζουν κιρσούς είναι:


- πρήξιμο

- οίδημα

- πόνος

- βαριά άκρα

- καυσαλγίες

- αίσθημα τάσεως

- κνησμό (φαγούρα)

- νυχτερινές κράμπες

- μουδιάσματα (αιμωδίες )

- αιμορραγία

- δερματίτιδα

- εξέλκωση γύρω από τον αστράγαλο

- κακοήθης εξαλλαγή.


Ένα συχνό σύμπτωμα των κιρσών είναι η θρομβοφλεβίτιδα στην οποία το τοίχωμα της φλέβας ,φλεγμένη δημιουργεί πόνο, το δέρμα είναι σκληρό, ζεστό, κόκκινο και πρησμένο.


Η θρομβοφλεβίτιδα είναι 20 φορές πιο συχνή σε άτομα με κιρσούς. Από αυτούς το 8-40% προσβάλλει τις εν τω βάθει φλέβες -θρόμβωση- με αποτέλεσμα ένα 10% να αναπτύξει πνευμονική εμβολή και ενίοτε θάνατο.


ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ ΜΕ ΚΙΡΣΟΥΣ


Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας περισσότεροι από 1.000.000 Έλληνες και Ελληνίδες έχουν σοβαρό πρόβλημα κιρσών, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.


Η φλεβική ανεπάρκεια είναι από τις πιο συχνές παθήσεις των γυναικών σε ποσοστό 40 - 45% και των ανδρών σε ποσοστό 20-25 %.Δηλαδή στην πατρίδα μας περίπου 2.200.000 γυναίκες πάσχουν από μικρότερου ( σταδίου 1) μέχρι μεγαλύτερου βαθμού (σταδίου 5)ανεπάρκεια του φλεβικού δικτύου, χωρίς όλες τους να το γνωρίζουν.


Επίσης περίπου 900.000 άνδρες πάσχουν από τη νόσο την οποία συχνά διαγιγνώσκουμε για πρώτη φορά στο στρατό κατά την διάρκεια της θητείας.


Τα μέτρα πρόληψης που συνιστούν οι γιατροί είναι κυρίως το περπάτημα, η άσκηση, η χρήση ελαστικών καλτσών και η αποφυγή της χρήσης στενών κορσέδων,
    Στην κορυφή