ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΕ 7 ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ


Το πρόγραμμα για την ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας των εγκλείστων σε 7 σωφρονιστικά ιδρύματα (Ανδρικές Φυλακές Κορυδαλλού, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, Κλειστή Φυλακή Χαλκίδας, Πρεβαντόριο Άμφισσας, Δικαστική Φυλακή Λάρισας, Κλειστή Φυλακή Βόλου – Αηδίνη Αλμυρού & Κλειστή Φυλακή Αγ. Στεφάνου Πατρών), για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια(ΧΑΠ), το οποίο πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρουσίασαν σε εκδήλωση, ο κος Arnout Ploos Van Amstel, Πρόεδρος της Novartis Hellas, ο κος Φιλίστορας Δεστεμπασίδης, Διευθυντής Επικοινωνίας της Novartis Hellas και ο Ιατρικός Διευθυντής της Novartis Hellas κος Γεώργιος Λάμπρου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και η Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Υγείας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Ελένη Αθανασοπούλου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν διεξαγωγή ιατρικών εξετάσεων σε όσους από τους κρατουμένους των 7 σωφρονιστικών ιδρυμάτων, άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών το επιθυμούν, στα πλαίσια της πρώτης επιδημιολογικής μελέτης για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) που γίνεται στη χώρα μας, ενώ θα γίνει και δωρεά του σχετικού ιατρικού εξοπλισμού στα ιατρεία των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, όπως σπιρόμετρα, οξύμετρα και πιεσόμετρα, ώστε να βελτιωθεί η έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση των νοσημάτων αυτών και μετά το πέρας του προγράμματος.

Για τους σκοπούς της μελέτης η Novartis Hellas συνεργάζεται με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και με τους ερευνητές των επτά σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, με στόχο να καταγραφούν:
• οι επιδράσεις του καπνίσματος
• ο επιπολασμός (η συχνότητα)της χρόνιας αποφρακτικής νόσου στον πληθυσμό των σωφρονιστικών ιδρυμάτων
• ο τύπος και το στάδιο της νόσου
• η σχέση της με το κάπνισμα
• η συμμόρφωση των κρατουμένων με τη φαρμακευτική αγωγή
• και τέλος, τα στοιχεία οικονομίας της υγείας τα οποία σχετίζονται με την ΧΑΠ.

Ο Arnout Ploos Van Amstel, Πρόεδρος της Novartis Hellas, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος είναι σε απόλυτη ταύτιση με την βασική προτεραιότητα της εταιρείας, που είναι οι Ασθενείς και η ελεύθερη και ισότιμη πρόσβασή τους στις υπηρεσίες Υγείας. Ο κος Φιλίστορας Δεστεμπασίδης, Διευθυντής Επικοινωνίας της Novartis Hellas, στην εισαγωγική του ομιλία, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια υλοποιείται στα πλαίσια της Κοινωνικής Ευθύνης της Novartis Hellas και συγκεκριμένα στην κατεύθυνση της υποστήριξης των ίσων ευκαιριών στο δικαίωμα της Υγείας σε όλους τους ανθρώπους, καταπολεμώντας παράλληλα τον αποκλεισμό της συγκεκριμένη κοινωνικής ομάδας από το πολυτιμότερο αγαθό, την Υγεία. Στο τέλος προσέθεσε ότι η εταιρεία θεωρεί χρέος της να βοηθήσει στην καταγραφή των στοιχείων που αφορούν στην υγεία των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα, όπου οι δυσκολίες πρόσβασης στη σωστή διάγνωση και στη λήψη θεραπείας αποτελούν ένα από τα πρωταρχικά ζητήματα που απασχολούν τόσο το Υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και τους ίδιους τους κρατουμένους.
Ο κος Γεώργιος Λάμπρου, Ιατρικός Διευθυντής της Novartis Hellas, παρουσίασε τα πολλαπλά οφέλη της διεξαγωγής επιστημονικών μελετών στη χώρα μας, για τους ασθενείς, τους επιστήμονες υγείας και τις Αρχές, καθώς και για την οικονομία της χώρας, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό οι μελέτες αυτές να απευθύνονται ισότιμα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, με ιδιαίτερη προσήλωση στους ασθενείς που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας.

Ο κος Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, η οποία και συντονίζει την έρευνα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία στη χώρα μας, οι διαγνωσμένοι ασθενείς με ΧΑΠ, ξεπερνούν τις 600.000, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να αφορούν τον τύπο της νόσου, το στάδιο, την ύπαρξη ή μη αναπνευστικής επάρκειας, καθώς και οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με την ΧΑΠ. Σημείωσε επίσης ότι στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας οκτώ στους δέκα κρατουμένους δηλώνουν καπνιστές, ενώ τόνισε ότι μέσω της συγκεκριμένης μελέτης δίδεται η δυνατότητα πρόσβασης στον πληθυσμό των κρατουμένων για έγκαιρη διάγνωση της ΧΑΠ και άλλων νοσημάτων, διατηρώντας τον σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.
H Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Υγείας του Υπ. Δικαιοσύνης κ. Ελένη Αθανασοπούλου, τόνισε ότι η μελέτη των ευρημάτων μίας τέτοιας επιστημονικής έρευνας, προάγει την επιστημονική γνώση και κατ’ επέκταση την επιστημονική πράξη.

Η μελέτη είναι υπό την επιτήρηση της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής Λάρισας και του Καθηγητή Πνευμονολογίας, κυρίου Γουργουλιάνη, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, καθώς επίσης χαίρει της θετικής υποδοχής και του Συλλόγου Επιστημόνων Υγείας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ιατρικό Τμήμα της Novartis, με την Πνευμονολόγο και Σύμβουλο Ιατρικών Υποθέσεων για τα αναπνευστικά νοσήματα κ. Ελένη Μπανιά, η οποία είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την διεξαγωγή της μελέτης “ΓΝΩΣΗ”, συντόνισε την εκπαίδευση των συμμετεχόντων ερευνητών στο πρωτόκολλο της μελέτης, στους κανόνες Ορθής Κλινικής Πρακτικής, καθώς επίσης και στις διαδικασίες σπιρομέτρησης, οξυμετρίας και μανομέτρησης.



    Στην κορυφή