ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ: ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ 24/9


Επιπτώσεις χιονοστιβάδας αρχίζουν να προκαλούν τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες προμηθευτών εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού λόγω της συναλλαγής τους με το δημόσιο.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος μόνο ως δεινή μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού ακόμα εκκρεμεί η εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων για τα έτη 2005 και 2006, η «ρύθμιση» του άρθρου 27 του Νόμου 3867/2010, η οποία παραμένει ακόμη αόριστη, ενώ εκκρεμεί και η εμπρόθεσμη εξόφληση των εταιρειών για τις προμήθειες των νοσοκομείων που πραγματοποιήθηκαν το 2010.

Πέρα από την ολιγωρία του Υπουργείου Υγείας και την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις συνεχείς εκκλήσεις του κλάδου για άμεση επίλυση των προβλημάτων του, οι προμηθευτές ορθοπεδικού υλικού έχουν να αντιμετωπίσουν και το συνεχώς μειούμενο κύκλο εργασιών τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, το 2008 ο τζίρος του κλάδου μειώθηκε κατά 10%, το 2009 κατά 15%, φέτος, μέχρι στιγμής τα ποσοστά βρίσκονται στο μείον 30% ενώ οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους κινούνται στο μείον 50%.

Προϊόν της συνεχώς συρρικνωμένης αγοράς αλλά και των κρατικών καθυστερήσεων του Δημοσίου, είναι –κυρίως- οι περίπου 150 θέσεις εργασίας στον κλάδο που χάθηκαν από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα και η πρόβλεψη για άλλες 100 θέσεις που εκτιμάται ότι θα χαθούν μέχρι το τέλος του 2010, εάν στο μεταξύ δεν υπάρξει κάποια αλλαγή από τη μεριά της Πολιτείας.

Σε μια δυσχερή οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, όπου οι κρατικοί φορείς αγωνιούν για τη συγκέντρωση πόρων, την ίδια στιγμή το Κράτος καταδικάζει με την αδιαφορία του έναν πρώην υγιή κλάδο σε μαρασμό. Έναν κλάδο που το 2007 συνεισέφερε στα δημόσια έσοδα με €20εκ. προερχόμενα από τις κρατήσεις υπέρ τρίτων, €20εκ. από το ΦΠΑ, €10εκ. από φόρους προμηθευτών και περί τα €40εκ. από φόρους επί των κερδών.

Δεδομένης, λοιπόν, της δεινής θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος αλλά και της άρνησης του Υπουργού Υγείας να δεχθεί τους εκπροσώπους του ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ. για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού στη συναλλαγή τους με το Δημόσιο, οι εταιρείες θα αναγκαστούν να διακόψουν την προμήθεια των νοσοκομείων με ορθοπεδικό υλικό από την Παρασκευή 24/9/2010.

    Στην κορυφή