ΠΙΟ ''ΒΑΡΙΑ'' Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ


Οι άνδρες είναι πιο λειτουργικοί από τις γυναίκες την ημέρα μετά από μία νύχτα κακού ή ελλιπούς ύπνου, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϋ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι οι άνδρες διαχειρίζονται καλύτερα τις καθημερινές υποχρεώσεις τους όταν αποσυντονίζεται το 24ωρο βιολογικό τους ρολόϊ.

Όπως έδειξε η μελέτη, οι γυναίκες ήσαν πιο κουρασμένες, προσπαθούσαν λιγότερο και απέδιδαν χειρότερα σε τεστ αξιολόγησης της μνήμης ή της ακρίβειας, όταν άλλαζε το ωράριο του ύπνου τους και ιδίως νωρίς το πρωί.

Αντιθέτως, οι άνδρες απέδιναν πολύ καλύτερα στα τεστ, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι ιδανικοί για δουλειά τη νύχτα, λένε οι ερευνητές.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS).

Όπως γράφουν οι επιστήμονες από το Κέντρο Έρευνας Ύπνου του Πανεπιστημίου του Σάρεϋ, επιστράτευσαν 16 γυναίκες και 18 άνδρες οι οποίοι παρέμειναν σε κλειστό χώρο δίχως φυσικό φωτισμό ώστε να μην ξέρουν την αληθινή ώρα και αφέθηκαν να λειτουργούν σε ημερήσιους κύκλους των 28 ωρών.

Οι κύκλοι αυτοί σήμαιναν ότι έπρεπε να μένουν ξύπνιοι επί περισσότερες ώρες κάθε μέρα, με συνέπεια να παρουσιάσουν έλλειψη ύπνου.
Αυτό είχε ως συνέπεια να αποσυντονιστεί το βιολογικό τους ρολόι, γεγονός που δημιούργησε στον εγκέφαλό τους χημικές διεργασίες παρόμοιες με εκείνες του τζετ λαγκ ή της εργασίας σε νυχτερινή βάρδια.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις του αποσυντονισμού με μια σειρά από τεστ, τα οποία οι εθελοντές έπρεπε να εκτελούν ανά τρίωρο, τις ώρες που ήσαν ξύπνιοι. Τα τεστ αξιολογούσαν την υπνηλία, την ψυχική διάθεση, την καταβαλλόμενη προσπάθεια και τις νοητικές δεξιότητες (π.χ. την ικανότητα προσοχής, τον έλεγχο των κινήσεων και την λειτουργική μνήμη).

Οι άνδρες ξεπέρασαν σε επιδόσεις τις γυναίκες σε 28 από τα συνολικώς 39 τεστ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες κατέγραφαν επίσης την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο των εθελοντών τους εν όσω κοιμόντουσαν, διαπιστώνοντας πως ο στερημένος ύπνου εγκέφαλος των γυναικών λειτουργούσε πολύ πιο ακανόνιστα απ’ ό,τι των ανδρών.
«Δείξαμε για πρώτη φορά ότι η διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών (σ.σ. το βιολογικό ρολόι) επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τις επιδόσεις ανδρών και γυναικών. Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά για την εργασία σε βάρδιες και τις διακυμάνσεις της ψυχικής διάθεσης», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου δρ Ντερκ-Γιαν Ντίτζκ, καθηγητής Ύπνου & Φυσιολογίας στο Σάρεϋ.

«Υποδηλώνουν επίσης ότι η κιρκάδια ρυθμικότητα είναι πολύ σημαντική για την λειτουργία του εγκεφάλου».

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ


    Στην κορυφή