ΠΕΦ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΩΝΥΜΩΝ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ


Τα γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν ΣΗΜΕΡΑ στην Ελλάδα, είναι ασφαλή και εγχωρίως παραγόμενα! Όλα τα φάρμακα έχουν «ταυτότητα» και ελέγχονται από τον ΕΟΦ.
Με την υιοθέτηση του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία αναμένεται η αγορά να κατακλυστεί από εκατοντάδες ανώνυμα γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας. θα είναι σε θέση ο ΕΟΦ να ελέγξει την ποιότητά τους;"
Τα παραπάνω επισημαίνει το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ)και προσθέτει:

"Η ΠΕΦ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί εισαγωγές ανώνυμων γενοσήμων, αμφιβόλου ποιότητας σε εξευτελιστικές τιμές με στόχο να αλώσουν την αγορά.

Τα αποτελέσματα της απόφασης της κυβέρνησης που λήφθηκε και με τις ευλογίες της τρόικας για τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία θα είναι τα εξής:

· Αυξάνεται δραματικά η πιθανότητα έκθεσης των ασθενών σε ανώνυμα γενόσημα φάρμακα υποδιέστερης ποιότητας ή ακόμη και σε πλαστά φάρμακα. Δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε τις συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχόμενου για την Δημόσια Υγεία.

· Οι γιατροί αντιδρώντας σε αυτή την πραγματικότητα και στην προσπάθεια να διασφαλίσουν την ποιότητα της θεραπείας των ασθενών, θα προτιμήσουν για τις ίδιες ενδείξεις να συνταγογραφήσουν τα ακριβότερα πρωτότυπα με προστασία πατέντου, δίνοντας στο φαινόμενο της ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ εκρηκτικές διαστάσεις και εκτοξεύοντας και πάλι τη φαρμακευτική δαπάνη.

· Ο εγχώριος παραγωγικός ιστός θα καταστραφεί, αφού είναι βέβαιο ότι δεν θα αντέξει τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες με μέσο μηνιαίο μισθό χαμηλότερο από 150€, αν το μόνο κριτήριο είναι η χαμηλότερη τιμή. Εκτιμήσεις της ΠΕΦ κάνουν λόγο για λουκέτο στις μισές τουλάχιστον παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας, μια εξέλιξη που θα σημάνει την ΑΠΩΛΕΙΑ 3.000 θέσεων εργασίας και φυσικά, φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων, τεχνογνωσίας κλπ

· Η χώρα μας θα γίνει ΑΠΟΛΥΤΑ εξαρτημένη από τα εισαγόμενα φάρμακα τόσο στα πρωτότυπα, όσο πλέον και στα γενόσημα , ενώ οι μεγαλοεισαγωγείς αφού αλώσουν την αγορά θα μπορούν να αυξήσουν τις τιμές σύμφωνα με τη στρατηγική τους.

Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για όλα αυτά;

Με πάνω από το 50% των θέσεων εργασίας του κλάδου, με τεράστια πάγια έξοδα με υψηλό κόστος συμμόρφωσης στα αυστηρά ευρωπαϊκά ποιοτικά πρότυπα, με δέσμευση σημαντικών πόρων σε επενδύσεις, με σημαντικό χρηματοοικονομικό κόστος προκειμένου να παραμείνουμε ζωντανοί σε μια αγορά που πληρώνει όποτε και όπως θέλει π.χ. ομόλογα αντί χρεών νοσοκομείων μιας πενταετίας τα οποία επιπλέον δέχονται κούρεμα, δεν μπορούμε να παράξουμε ποιοτικό ευρωπαϊκό φάρμακο με κόστος Ευρώπης αλλά τιμές τρίτου κόσμου. Δεν μπορούμε να είμαστε οι φθηνότεροι. Είμαστε όμως οι συμφερότεροι. Παράγουμε, εξάγουμε και επενδύουμε στη χώρα σε ένα περιβάλλον πλήρους αποβιομηχάνισης και αφελληνισμού της αγοράς. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας, κάνουμε έρευνα και κατοχυρώνουμε ελληνική τεχνογνωσία. Όλα αυτά σήμερα τίθενται εν αμφιβόλω προκειμένου να πετύχουμε πρόσκαιρες εξοικονομήσεις μόνο στο τμήμα της φαρμακευτικής αγοράς στο οποιο κυκλοφορούν γενόσημα.

Είμαστε εδώ και στέλνουμε το μήνυμα προς κάθε αποδέκτη : Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και η αναπτυξιακή προοπτική της δεν θα πρέπει να παραβλέπονται. "


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή