ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by Epode, που φιλοξενήθηκε στο Δήμο Αμαρουσίου, μέλος του δικτύου Δήμων ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011, με θέμα «Απλός, Υγιεινός και Οικονομικός Τρόπος Διατροφής». Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των ενεργειών που έγιναν στα πλαίσια του προγράμματος κατά τον δεύτερο χρόνο υλοποίησής του, τόσο από τους συμμετέχοντες Δήμους όσο και από τον εθνικό συντονιστή, να αναλυθεί το μείζον θέμα της παιδικής παχυσαρκίας όσον αφορά στα αίτια, τις επιπτώσεις και την πρόληψή του και τέλος να συζητηθεί το πολύ επίκαιρο θέμα Διατροφή και Οικονομία.

Tο συνέδριο ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των συνέδρων από την Εθνική Συντονίστρια του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ, κα Έλενα Στάμου, ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν θεσμικοί φορείς που υποστηρίζουν το πρόγραμμα όπως: ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπεύθυνος για θέματα Διατροφής και Άθλησης κ. Χρήστος Αηδόνης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Φώφη Γεννηματά και ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Γιάννης Λιβανός, εκφράζοντας την υποστήριξή τους προς το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ.

Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε και ο κ. Γεώργιος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α., το οποίο και αποτελεί συνεργάτη και υποστηρικτή του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ. Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου καλωσόρισε με τη σειρά του τους συνέδρους, ευχαρίστησε την εθνική συντονιστική ομάδα του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ για το έργο της και εξέφρασε τη χαρά του για τη φιλοξενία στην πόλη του Αμαρουσίου του 2ο Συνεδρίου ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ, τονίζοντας πως ο δήμος του μέσα από την συμμετοχή του στο πρόγραμμα και με μια σειρά δράσεων στοχεύει στην ενεργή και συνεχή εκπαίδευση του πληθυσμού αναφορικά με την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.

Η Ευρωπαϊκή διάσταση του προγράμματος αναπτύχθηκε από τον Δρ. Jean Michel Borys, Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εpode, ενώ οι κυρίες Έλενα Στάμου, Εθνική Συντονίστρια του προγράμματος και Χριστιάνα Παυλίδου, επιστημονική σύμβουλος αντίστοιχα, επικεντρώθηκαν στις ενέργειες του προγράμματος σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των πρώτων μετρήσεων βάρους και ύψους στους Δήμους του ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ.

Την επιστημονική διάσταση της παιδικής παχυσαρκίας ανέπτυξαν η Δρ. Νένη Περβανίδου Παιδίατρος – Αναπτυξιολόγος του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και ο Δρ. Γιάννης Κυριαζής Παθολόγος Επιμελητής Α΄ του Ασκληπιείου Βούλας μέλη της ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ.

Την τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσώπησαν οι τοπικοί υπεύθυνοι για το πρόγραμμα από τους Δήμους Περάματος, Γαλατσίου και Καλύμνιων, που αναφέρθηκαν με την σειρά τους στις τοπικές δράσεις, τις προσπάθειες και τους στόχους των Δήμων τους στα πλαίσια του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ.

Το δεύτερο μέρος του συνεδρίου επικεντρώθηκε στη νέα θεματική ενότητα του προγράμματος «Απλός, Υγιεινός και Οικονομικός τρόπος διατροφής» όπου και ανακοινώθηκαν από την επιστημονική σύμβουλο του προγράμματος κα Χριστιάνα Παυλίδου διαιτολόγο διατροφολόγο, τα κεντρικά μηνύματα και οι στόχοι της ενότητας αυτής, ενώ ο κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας, διαιτολόγος διατροφολόγος παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που εκπόνησε η Επιστημονική ομάδα Διατροφή, αναφορικά με την επιρροή των νέων οικονομικών συνθηκών στο τρόπο ζωής και διατροφής των Ελλήνων.

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Στοφόρος μέσω μίας διασκεδαστικής παρουσίασης προέτρεψε μικρούς και μεγάλους να επιστρέψουν στην κουζίνα και το σπιτικό φαγητό, ενώ ο Executive Chef και ιδρυτής της πρώτης σχολής μαγειρικής για παιδιά «Kids Cooking Club» κ. Κυριάκος Μελάς πρότεινε απλούς τρόπους με τους οποίους μια οικογένεια μπορεί να δημιουργήσει υψηλή μαγειρική με απλά και οικονομικά υλικά.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων κ. Γρηγόρης Ρίσβας ανέπτυξε τις αρχές της μεσογειακής δίαιτας ως πρότυπο απλού, υγιεινού και οικονομικού τρόπου διατροφής, ενώ η κα Άννα Βερούλη και ο κ. Νίκος Μιχαλόπουλος, πρωταθλητές, καθηγητές φυσικής άσκησης και συγγραφείς παιδικών βιβλίων, τόνισαν τη σημασία της φυσικής άσκησης για μικρούς και μεγάλους και έδωσαν ιδέες για εύκολους και πάνω από όλα οικονομικούς τρόπους φυσικής δραστηριότητας.

Με τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ η κα Έλενα Στάμου, Εθνική Συντονίστρια του Προγράμματος δήλωσε: “Είμαστε πολύ χαρούμενοι αλλά και περήφανοι για την επιτυχία του 2ου Συνεδρίου ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ που στην ουσία αντανακλά την επιτυχία του ίδιου του Προγράμματος. Το εύρος και η ποιότητα των ομιλητών του συνεδρίου μας, αλλά και τα θετικά μηνύματα που λαμβάνουμε συνεχώς και η γενικότερη αποδοχή του προγράμματος, μας δίνουν ώθηση ώστε να διευρύνουμε περαιτέρω τις δράσεις μας, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να συνεχίσουμε δυναμικά με στόχο την πάταξη της παιδικής παχυσαρκίας».

Το συνέδριο παρακολούθησε πλήθος επαγγελματιών υγείας, μέλη της επιστημονικής κοινότητας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέλη του κλάδου της βιομηχανίας τροφίμων αλλά και απλοί πολίτες που έσπευσαν να μάθουν περισσότερα για το σύγχρονο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας.

*Τον Εθνικό Συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by EPODE στην Ελλάδα έχει αναλάβει η εταιρία NOSTUS Communication & Events. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια (2008-2012) ενώ φιλοδοξεί να επεκτείνει τις ενέργειες του σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ by Epode τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, Διατροφής και Άθλησης, του Υπουργείου Παιδείας, Διά βίου μάθησης και Θρησκευμάτων – Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας – Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α. Έχει επίσης εξασφαλίσει τις αιγίδες των εξής οργανισμών: Ελληνικό Κολλέγιο Παιδιάτρων, Ελληνική Εταιρεία Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής, Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνων για Αγγειακά Νοσήματα.


Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλώ επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος www.paideiatrofi.org


    Στην κορυφή