Όταν το πόδι μας πονά και παραμορφώνεται


Η Ορθοπαιδική είναι μία από τις ειδικότητες της ιατρικής που ασχολείται με τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

Η Ορθοπαιδική ειδικότητα λόγω της πολυπλοκότητας και πληθώρας των παθήσεων που αντιμετωπίζει, διαιρέθηκε από την δεκαετία το 80 και κατόπιν σε υποειδικότητες με συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως η σπονδυλική στήλη, ο ώμος και αγκώνας, το χέρι, κτλ. Από το 1995 υπάρχει στην χώρα μας το τμήμα Άκρου Ποδός-Ποδοκνημικής που ασχολείται με την διάγνωση και θεραπεία παθήσεων και παραμορφώσεων των κάτω άκρων.

Η διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων των κάτω άκρων παρουσιάζει ποικοιλομορφία και πολυπλοκότητα, διότι σε αυτό καλούνται να συνδυαστούν 30 οστά με αριθμό πολλές φορές επικουρικών οσταρίων, να επιτελέσουν συνδυαστικές λειτουργίες όπως βάδιση, τρέξιμο και να μεταφέρουν με αρμονικό τρόπο το βάρος του σώματος πολλές υπερβολικό και ανομοιόμορφα κατανεμημένο.

Στο τμήμα Ακρου Ποδός-Ποδοκνημικής Foot Forum έχετε τη δυνατότητα της πραγματοποίησης πελματογραφήματος μέσω σύγχρονου πελματογράφου με αποτέλεσμα αξιόπιστη διάγνωση και σύγχρονη θεραπεία είτε με ειδικά πέλματα κατασκευασμένα μέσω της διαγνωστικής προσέγγισης του πελματογράφου από ειδικά εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό.

Προσοχή το πελματογράφημα από μόνο του όπως και όλες οι παρακλινικές εξετάσεις χρειάζεται ερμηνεία διαφορετικά παραμένει μία μαγική εικόνα χωρίς πρακτική χρησιμότητα




Ο πελματογράφος είναι μία διαγνωστική ιατρική συσκευή που λειτουργεί χωρίς ακτινοβολία ή ραδιενέργεια. Αποτελείται από χιλιάδες αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν και αναλύουν τη βάδιση σε δυσδιάστατες και τρισδιάστατες γραφικές παραστάσεις και καθιστά αναγνωρίσιμες τις ανατομικές παραλλαγές και παθήσεις των κάτω άκρων.

Με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα του πελματογράφου, προσφέρεται η δυνατότητα δημιουργίας ειδικών πελμάτων σύμφωνα με τα ευρήματα του πελματογραφήματος, ώστε αυτόματα με τη διάγνωση να δίνεται και η ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά αν χρειασθεί.

Σε άτομα που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες η χρήση του πελματογράφου μπορεί να βοηθήσει στη βέλτιστη δυναμική απόδοση και συγχρόνως στον περιορισμό μυϊκών κακώσεων/ τραυματισμών, με τεχνικές και εξατομικευμένα πέλματα ώστε να μην νιώθουν τα πόδια τους βαριά και κουρασμένα και να αποφεύγουνε σύνδρομα καταπονήσεως όπως περιοστίτιδες και κατάγματα κοπώσεως.


…..ΚAI ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ ΤΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ

Η παιδική ηλικία…

«Τα παιδιά αρχίζουν από μικρή ηλικία να βαδίζουν σε μια ευρεία βάση στήριξης, γι αυτό τα πόδια τους τα έχουν σε απαγωγή , -πάνε προς τα έξω-, για να έχουν μεγαλύτερη σταθερότητα βάδισης. Με το χρόνο, οι κινητικές τους δεξιότητες αναπτύσσονται.

Τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς και τα παιδιά στην παιδική ηλικία αφορούν προβλήματα σε σχέση με τη μορφολογία του ποδιού, όπως:

-ΠλατυποδίαΠλατυποδία: Υπάρχει έλλειψης της ποδικής καμάρας. Μέχρι την ηλικία των 4 ετών ,τα παιδιά έχουν πλατυποδία γιατί δεν έχει αναπτυχθεί η ποδική καμάρα. «Eδώ μας ενδιαφέρει κυρίως , εάν η φτέρνα του παιδιού πάει προς τα έξω ή προς τα μέσα(βλαισότητα ή ραιβότητα) σε συνδυασμό με την πλατυποδία. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται παρακολούθηση. Ενδιαφέρον είναι επίσης, εάν η πλατυποδία είναι εύκαμπτη ή δύσκαμπτη», επισημαίνουμε πως η πλατυποδία, διορθώνεται είτε με συντηρητικές μεθόδους σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά πέλματα που γίνονται μετά από πελματογράφημα και σωστά υποδήματα, είτε χειρουργικά με μία καινούρια μέθοδο πολύ μικρής επεμβατικότητας με τομή μόλις 2εκ που το παιδί μπορεί να βαδίσει αμέσως σε χωρίς να χρειασθεί να παραμείνει στο νοσοκομείο (βγαίνει την ίδια ημέρα) έχει ένδειξη σε παιδιά άνω των 10 ετών και σε ενήλικες.

Βελτιώνεται με αυτό τον τρόπο η βάδιση, η χρόνια κόπωση στα κάτω άκρα και πολλές φορές οι πόνοι στα γόνατα και την μέση που οφείλονται στην μη σωστή βάση στήριξη του σώματος λόγω πλατυποδίας. Επιπρόσθετα με την ανακατασκευή της ποδικής καμάρας κερδίζουμε και 1-2 εκ ύψος. Τα κάτω άκρα χρειάζονται μια σωστή ανατομική θέση , χωρίς να τα εγκλωβίζουμε».

Άλλα παραδείγματα παθήσεων στα πόδια όπως:

-Βλαισοποδία (Πλατυποδία)
-Ραιβοϊπποποδία (Κοιλοποδία)
-Βλαισογωνία
-Ραιβογωνία
-Έξω /Έσω στροφή του ποδιού κατά τη βάδιση
- Ανισοσκελία
μπορούν να εντοπιστούν μέσω πελματογραφήματος και να αντιμετωπιστούν. Τα παιδιατρικά ορθωτικά πέλματα στοχεύουν στη διόρθωση τυχόν ανατομικών στρεβλώσεων/ δυσλειτουργιών, με συνέπεια την ορθή μηχανική στήριξη του ποδιού και κατ’επέκταση ολόκληρου του σώματος.

Διαβητική νευροπάθεια κάτω άκρων, εδώ έχουμε σκοπό την αποφόρτιση των υψηλών πελματιαίωνπιέσεων, ικανών προς εξέλκωση(τραύμα).

Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, με σκοπό την υποστήριξη της ποδικής καμάρας και αποφόρτιση των μεταταρσίων κεφαλών, για ξεκούραστο και ανώδυνο βάδισμα.

Άτομα κυρίως γυναίκες που έχουν κότσι ή στραβά δάκτυλα, Για παράδειγμα πολλές φορές το κότσι (βλαισός μέγας δάκτυλος) δημιουργεί παραμόρφωση, κυρίως στις γυναίκες, στο μεγάλο δάκτυλο αλλά ο πόνος εστιάζεται κάτω από το 2ο και 3ο μετατάρσιο, δημιουργώντας πολλές φορές και επώδυνους κάλους. Αρκετές φορές δίνεται η διάγνωση πτώση κεφαλών των μεταταρσίων πάθηση που σπάνια υπάρχει, στην συγκεκριμένη περίπτωση με το κότσι, το μεγάλο δάκτυλο είναι ο αυτό που παραμορφώνεται και σπρώχνει τα άλλα δάκτυλα σε μία θέση όχι εμβιομηχανικά σωστή, υπεξαρθρώνοντας ή εξαρθρώνοντας τις αρθρώσεις μεταξύ μεταταρσίων και δακτύλων. Στην περίπτωση που συζητούμε πρέπει να διορθώσουμε το μεγάλο δάκτυλο να το ευθειάσουμε ώστε να δοθεί χώρος να διορθώσουμε και την θέση των μικρών δακτύλων και δεν είναι μόνο τα οστά θα πρέπει να διορθώσουμε και τους τένοντες τα «σχοινιά» με τα οποία οι μύες κινούν τα κόκαλα ώστε το αποτέλεσμα να είναι μόνιμο κινητικά σωστό για βάδιση χωρίς πόνο και αστάθεια και αισθητικά ικανοποιητικό. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να αφαιρέσουμε την προεξοχή (εξόστωση) του μεγάλου δακτύλου να την κόψουμε δηλαδή, αυτό δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ορθοπαιδικός για να το κάνει, αλλά με αυτό τον τρόπο το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ προσωρινό και η ανακούφιση στην βάδιση ανύπαρκτη. Αυτό που πρέπει κάνουμε και κάνουμε είναι να αποκαταστήσουμε την ανατομία όλου του ποδιού για να έχουμε ένα μόνιμο αισθητικό αποτέλεσμα και μία αρμονική κίνηση στην βάδιση.

Βαριά παραμόρφωση προσθίου πόδα πριν και 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο








Συχνές ερωτήσεις για το χειρουργείο στο βλαισό μεγάλο δάκτυλο (κότσι)

Πότε αρχίζω να περπατώ :με ειδικό υπόδημα την επόμενη μέρα με πλήρη φόρτιση, το υπόδημα αυτό φοριέται για 3-4 εβδομάδες ανάλογα την βαρύτητα της πάθησης και την εφαρμοζόμενη τεχνική.

Νοσηλεία: ο ασθενής μπορεί να βγει την ίδια ή την επόμενη μέρα ανάλογα αν θα χρειασθεί να γίνουν επεμβάσεις και στα άλλα δάκτυλα εκτός από το μεγάλο δάκτυλο

Υπάρχει πόνος;

με τις καινούριες τεχνικές (χειρουργικές και αναισθησιολογικές) ο πόνος είναι ελάχιστος ακόμα και με την πλήρη φόρτιση άμεσα μετεγχειρητικά.

Πρήζεται το πόδι ;

το πόδι θα είναι πρησμένο για 3-4 μήνες γιατί εκεί πατάει όλο το βάρος του σώματος, χωρίς όμως αυτό να είναι κάτι υπερβολικό, παρατηρείται ιδίως στο τέλος της ημέρας μετα από ορθοστασία.

Θα μπορώ να φορώ ψηλοτάκουνα παπούτσια;: ναι είναι δυνατό να φοραεί η γυναίκα ψηλά τακούνια αποφεύγουμε όμως σε μόνιμη βάση τα μυτερά.

Θα υπάρχουν καρφιά-βελόνες που θα προεξέχουν η γυψος;: όχι, είναι όμως πιθανό να χρησιμοποιηθούν κατά περίπτωση βίδες-κοχλίες τιτανίου που είναι εσωτερικοί στο οστό προσθέτουν σταθερότητα και δεν χρειάζεται να βγουν ούτε επηρεάζουν κάποια κίνηση.

Γίνεται το χειρουργείο με LASER;

Εδώ υπάρχει ένας μύθος ή παρεξήγηση.

Αυτό που μπορεί να γίνει με LASER είναι η χειρουργική τομή του δέρματος και του υποδορίου για λιγότερη αιμμοραγία και καλύτερη επούλωση και αυτό είναι κοινή πρακτική, οι οστεοτομίες όμως (οι τομές στα οστά δηλαδή γίνονται πάντοτε με ειδικές λάμες ).

Διαδερμικές Τεχνικές

Έχουν εφαρμογή σε απλές περιπτώσεις μόνο, προσωπικά τις αποφεύγω γιατί δεν διορθώνουν όλες τις παραμέτρους της παραμόρφωσης και έχουν λόγω της κλιστής μεθοδου και μη σταθερής οστεοσύνθεσης υψηλό ποσοστό επιπλοκών.

Επιλογή Χειρουργού

Το χειρουργείο του βλαισού μεγάλου δακτύλου δεν είναι δεν είναι τόσο απλή υπόθεση υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’οψιν για ένα επιτυχές χειρουργείο.

Χρήσιμο είναι να απευθύνεστε σε Ορθοπαιδικούς Χειρουργούς με αποδεδειγμένη μετεκπαίδευση και εξιδίκευση πάνω στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικέιμενο.


Αθανάσιος Μπαδέκας
Ορθοπαιδικός- Χειρουργός
Foot &Ankle Fellowship, USA
Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Ευρωπαικής Εταιρείας Άκρου Ποδός Ποδοκνημικής
Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής Άκρου-Ποδός Ποδοκνημικής Θεραπευτηρίου Metropolitan
www.footandankle.gr


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

Ανακούφιση πόνου με ειδικές τεχνικές κινητοποίησης και χειροπρακτικής!
    Στην κορυφή