ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΧΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΣΦΡΗΣΗ ΜΑΣ


Οσο μεγαλώνουμε είναι πιο πιθανό να χρειαστούμε γυαλιά ή ακουστικά, αφού οι αισθήσεις μας σταδιακά αδυνατίζουν. Σύμφωνα όμως με μια νέα έρευνα, όταν πλησιάζουμε στον θάνατο, χάνουμε την όσφρησή μας!

Για την ακρίβεια, οι ηλικιωμένοι χάνουν την όσφρησή τους όταν πλησιάζει το τέλος. Επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερες μυρωδιές μπορεί να εντοπίσει ένας άνθρωπος καθημερινά, πιο μεγάλο είναι το προσδόκιμο της ζωής του. Η ομάδα έδωσε σε πάνω από 1.000 εθελοντές να μυρίσουν δώδεκα αντικείμενα και τους παρακολούθησαν για τέσσερα χρόνια.

Κανένας από τους εθελοντές δεν είχε άνοια ή Πάρκινσον. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου 321 άτομα ή το 27,6% των εθελοντών πέθαναν. Ανακάλυψαν λοιπόν οι ερευνητές ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν 36% υψηλότερος γι’ αυτούς που είχαν βρει μόνο τις έξι από τις δώδεκα μυρωδιές. Αυτή η σχέση επαληθεύτηκε ακόμα και όταν προσμετρήθηκαν παράγοντες όπως η αναπηρία, η κατάθλιψη και οι δυσλειτουργίες του εγκεφάλου.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η δυσκολία για τον εντοπισμό γνωστών μυρωδιών στη μεγάλη ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Ρόμπερτ Γουίλσον και η ομάδα του στην έκθεση που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «Chemical Senses».

Πηγή Espresso

    Στην κορυφή