OI EΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Με ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία, ξεκινούν την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου και ώρα 19.30, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, οι εργασίες του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας, που θα διαρκέσει έως το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010.

Την έναρξη των εργασιών έχει κληθεί να κηρύξει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Δρ. Ανδρέας Σερέτης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Διονύσης Φιλιώτης και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Εμμανουήλ Καλοκαιρινός.

Την Ιπποκράτειο Διάλεξη, με θέμα «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία και την ιατρική περίθαλψη», θα δώσει ο Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννης Κυριόπουλος.

Το Συνέδριο, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν όπως κάθε χρόνο πλέον των 1.500 συναδέλφων όλων των ειδικοτήτων, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Ελληνικής Ακαδημίας Ιατρικής Επιμόρφωσης, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας (Ε.Ε.Ε.Π.) και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Καθηγητή Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας και Γαστρεντερολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ουλμ Γερμανίας κ. Σωτήριο Α. Ράπτη, η επόμενη χρονιά είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την Παθολογία στην Ελλάδα, καθώς η Αθήνα φιλοξενεί τον Οκτώβριο του 2011 το 10ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εσωτερικής Παθολογίας.

Με το βλέμμα στραμμένο στη σημαντική αυτή διοργάνωση η Ε.Ε.Ε.Π. παρουσιάζει φέτος ένα ιδιαίτερα συμπαγές πρόγραμμα που περιλαμβάνει διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια και σεμινάρια, καθώς και παρουσίαση αποτελεσμάτων κλινικών μελετών υπό μορφή ενός συνόλου 309 διαλέξεων, προφορικών και αναρτημένων ανακοινώσεων.

Στο επιστημονικό αυτό συνέδριο συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες, από τις μεγαλύτερες πανεπιστημιακές κλινικές και τα νοσοκομεία της χώρας, καλύπτοντας θεματολογία που περιλαμβάνει:

Οισοφαγίτιδα: Αιτία, διάγνωση και θεραπεία»,
«Υπνική άπνοια σε νοσήματα της Παθολογίας»,
«Γηριατρική: Ιατροκοινωνικά προβλήματα στην Τρίτη ηλικία»,
«Υπέρταση – νεφρική νόσος – λευκωματουρία»,
«Περικαρδίτιδα: Διάγνωση και θεραπεία»,
«Νόσος του Πάρκινσον: Σύγχρονη αντιμετώπιση»,
«Μελιταίος πυρετός: Μια παλιά, αλλά όχι ξεχασμένη νόσος στην ελληνική περιφέρεια»,
«Η σημασία του λιπώδους ιστού στο μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων»,
«Επείγουσα αντιμετώπιση λοιμώξεων»,
«Η συνταγογραφία των αντιβιοτικών για να ελαχιστοποιηθεί η αντοχή: Πώς;»
«Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής» και άλλα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το στρογγυλό τραπέζι για τα «παθολογικά νοσήματα κατά τη διάρκεια της κυήσεως», η διάλεξη του Καθηγητή και Ακαδημαϊκού κ. Χρήστου Ζερεφού για τις «επιδράσεις των περιβαλλοντικών αλλαγών στην υγεία», καθώς και το στρογγυλό τραπέζι για την «έναρξη της ινσουλινοθεραπείας και την εντατικοποίησή της στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ». Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι διαδραστικές συνεδρίες ρωτήστε-τον-ειδικό για τα θέματα «καρκίνος του παχέος εντέρου» και «σακχαρώδης διαβήτης–αρτηριακή υπέρταση–δυσλιπιδαιμίες», κατά τις οποίες το κοινό θα μπορεί να συμμετέχει στην ανάπτυξη του θέματος, ψηφίζοντας μέσω voting system για ερωτήματα του καλύτερου τρόπου αντιμετώπισης κλινικών θεμάτων που θα τίθενται από το πάνελ των ομιλητών και θα επακολουθεί συζήτηση.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα δοθεί το πρωί του Σαββάτου τιμητική διάλεξη στη μνήμη του Καθηγητή Κωνσταντίνου Σέκερη, από τον Καθηγητή Αθανάσιο Παπαβασιλείου, με θέμα «Η συμβολή της μοριακής βιολογίας στην κλινική ιατρική». Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας με το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο που διοργανώνεται από την Ελληνική Ακαδημία Ιατρικής Επιμόρφωσης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Υγείας, με θέμα «Επαναπρογραμματισμός του μεταβολισμού των λιπιδίων και των υδατανθράκων προκειμένου να αποφευχθεί η έκρηξη του Μεταβολικού Συνδρόμου». Το Συνέδριο θα κλείσει με τη βράβευση των καλυτέρων ανακοινώσεων.

OI EΠΙΠΤΩΣΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑΕκτός της γενικής παρουσιάσεως του προγράμματος του Συνεδρίου, τονίζεται ότι θα αναπτυχθούν διεξοδικά τρεις βασικοί, λίαν επίκαιροι διεθνώς, άξονες από τους Καθηγητές, βασικούς ομιλητές στο Συνέδριο:

Δημήτριο Κρεμαστινό: «Ο σύγχρονος προβληματισμός στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου
Δημήτριο Πεκτασίδη: «Ο καρκίνος του παχέος εντέρου: Η πρόληψη και η έγκαιρη αντιμετώπισή του, η καλύτερη θεραπεία»
Σωτήριο Α. Ράπτη: «Ο επαναπρογραμματισμός της αντιμετώπισης του μεταβολικού συνδρόμου, της δυσλιπιδαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη, μετά την κατάργηση παλαιοτέρων φαρμάκων και την εισαγωγή στη θεραπευτική μας φαρέτρα νεωτέρων».

Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο www.internalmedicine.gr




    Στην κορυφή