Ο ΣΑΛΜΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΛΟΒΕΡΔΟ


Ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης υγείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάριος Σαλμάς με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας , Διατροφής και Άθλησης κ. Ανδρέα Λοβέρδου για το νέο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων , έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η πρόταση του Yπουργού Υγείας κου Λοβέρδου για το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων είναι χαρακτηριστική της νέας σοσιαλιστικής διακυβέρνησης.

Προεξοφλώντας την αποτυχία του κράτους να διαχειριστεί τις προμήθειες των νοσοκομείων ύψους περίπου 3 δις ευρώ, αποτυχία που οφείλεται προφανώς στην διακυβέρνησή του από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Υπουργός ανακοινώνει ότι εφεξής οι ελεγχόμενοι, δηλαδή οι προμηθευτές και οι εν γένει ανταγωνιστές των δημόσιων νοσοκομείων, θα είναι και ελέγχοντες και συνδιαχειριστές των νοσοκομείων.

Προσπαθεί να μεταφέρει στην χώρα μας ένα μοντέλο προμηθειών που πρόσφατα - το 2009 - εφαρμόστηκε στην Αγγλία και που δεν γνωρίζουμε ακόμη τα αποτελέσματά του.
Στην Αγγλία τα νοσοκομεία έχουν άλλη νομική μορφή και άλλη λειτουργία, καθώς είναι αυτόνομα ως προς την διοίκηση και την χρηματοδότησή τους.

Με το νέο πείραμα ακυρώνει το προ τριμήνου νομοθετηθέν σύστημα προμηθειών από την προκάτοχό του, δείχνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σταθερή πρόταση διακυβέρνησης.

Ως Νέα Δημοκρατία αντιλαμβανόμαστε το υψηλού κινδύνου πείραμα του Υπουργού ως έναρξη ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, που προκαλεί πολλά ερωτηματικά νομιμότητας, δημιουργεί ολιγοπωλιακές καταστάσεις σε μία δοκιμαζόμενη Ελληνική οικονομία και μία αγορά με σημαντικές στρεβλώσεις στην λειτουργία της, που δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός και κυρίως με απροσδιόριστα κόστη και αποτελέσματα.

Περιμένουμε λοιπόν να μας εξηγήσει πώς αυτό το εγχείρημα θα περιορίσει στο μέγιστο δυνατό το κόστος των προμηθειών υγείας, αφού σε αυτό θα προστεθεί και η προμήθεια του διαμεσολαβούντα ιδιώτη.

Και λέμε μέγιστο δυνατό γιατί σε σχέση με το 2010 που δεν εκτιμάται να μειωθούν καθόλου οι δαπάνες υγείας σε σχέση με το 2009, μιας και δεν έγιναν διαγωνισμοί, όποιο σύστημα προμηθειών και να εφαρμόσει εκτός από το «σοσιαλιστικό» θα εξοικονομήσει σημαντικά ποσά.

Πώς θα διασφαλισθεί η ανταγωνιστικότητα της αγοράς των υπηρεσιών υγείας, αλλά και πώς δεν θα εξαφανισθούν οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στον χώρο αυτόν.

Και ας μας διευκρινίσει τελικά ο κ. Υπουργός: ποιες διαδικασίες «διαύγειας» θα επιβάλλει στον ιδιώτη αυτόν και πώς; Ή μήπως δεν χρειάζονται, αφού η διαφθορά μας ενοχλεί μόνο όταν είναι αποκεντρωμένη αλλά όχι όταν είναι κεντρική;»


    Στην κορυφή