Ο ΕΟΦ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση "ότι η έξαρση του φαινομένου των ελλείψεων οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση, η οποία λόγω έλλειψης ρευστότητας δυσχεραίνει τις οικονομικές συναλλαγές ανάμεσα σε εταιρείες – φαρμακαποθήκες και φαρμακεία.

Εκτός όμως από τα εμπορικής φύσεως προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση, ο ΕΟΦ αφού διερεύνησε τις αναφορές ελλείψεων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, διαπίστωσε ότι για 20 σκευάσματα που είναι σε έλλειψη υπάρχει μειωμένη διάθεση από τις αρμόδιες εταιρείες, ενώ για 41 σκευάσματα υπάρχει αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα, εκ των οποίων μόνο ένα είναι μοναδικό χωρίς υποκατάστατο, για εννέα απ’ αυτά υπάρχει υποκατάστατο στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία, ενώ για τα υπόλοιπα υπάρχει άμεσο υποκατάστατο.

Ο ΕΟΦ ζήτησε τόσο από τις υπεύθυνες εταιρείες, όσο και από τις υπεύθυνες φαρμακαποθήκες που εμπλέκονται στις ελλείψεις αυτές να φροντίσουν για την άμεση αποκατάσταση της επάρκειας στην αγορά.

Σε διαφορετική περίπτωση ο ΕΟΦ θα προβεί σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών σε φάρμακα αναντικατάστατα και φάρμακα σοβαρών παθήσεων, και θα εισηγηθεί την επιβολή χρηματικών κυρώσεων στις εταιρείες, όπως έπραξε και στο πρόσφατο παρελθόν.

Τέλος επισημαίνεται ότι επειδή πολλά από τα φάρμακα που αναφέρονται σε έλλειψη έχουν υποκατάστατα, οι πολίτες μπορούν σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό τους ή τον φαρμακοποιό τους να προμηθεύονται ισοδύναμα φαρμακευτικά προϊόντα. "


    Στην κορυφή