ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ


Νέα ελπιδοφόρα μηνύματα έρχονται από τη Γερμανία στους ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ. Μελέτη που παρουσιάστηκε στην 48η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη μελέτη του διαβήτη (EASD – Annual Meeting of the European Association for the Study of Diabetes), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, έδειξε ότι στη θεραπεία με βιλνταγλιπτίνη ανταποκρίθηκε υψηλότερο ποσοστό ασθενών, σε σχέση με αυτούς που λάμβαναν άλλες αντιδιαβητικές θεραπείες. Από τη μελέτη EDGE (EffectivenessofDiabetescontrolwithvildagliptinandvildagliptin/metformin), στην οποία συμμετείχαν 45.000 ασθενείς, η μέση μείωση της Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαιρίνης (HbA1c) ήταν 1,19%,σε όλους όσοι λάμβαναν βιλνταγλιπτίνη σε σχέση με μέση μείωση 0,99% σε όλους όσοι λάμβαναν τις υπόλοιπες από του στόματος θεραπείες. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς δεν παρουσίασαν σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας άλλα προβλήματα, όπως περιφερικό οίδημα, υπογλυκαιμία, γαστρεντερικά συμβάντα ή πρόσληψη βάρους.

«Η μελέτη EDGE _μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής στον διαβήτη τύπου ΙΙ_ παρέχει στους ασθενείς και τους γιατρούς πραγματικά στοιχεία σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα του Galvus», δήλωσε οTimothyMaloney, GlobalBusinessFranchiseHead, PrimaryCare της Novartis.

Στον διαβήτη τύπου ΙΙ η ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος με μία και μόνο θεραπεία γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ωστόσο, η προσθήκη θεραπειών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της υπογλυκαιμίας, της πρόσληψης βάρους και των γαστρεντερικών προβλημάτων. Η μελέτη EDGE δείχνει την αποτελεσματικότητα της βιλνταγλιπτίνης στην καθημερινή κλινική πράξη σε συνδυασμό με άλλες αντιδιαβητικές θεραπείες, που χορηγούνται από το στόμα, χωρίς όμως να παρατηρούνται ανεπιθύμητες ενέργειες.



Σχετικά με τη μελέτη EDGE


Η μελέτη EDGE, η οποίαδιεξήχθη με χορηγία της Novartis,διήρκεσε 12 μήνες. Σε αυτή έλαβαν μέρος ασθενείς από 27 χώρες και 5 γεωγραφικές περιοχές (Ανατολική Ασία, Ευρώπη, Ινδία, Λατινική Αμερική και Μέση Ανατολή).



Οι ασθενείς θεωρήθηκαν κατάλληλοι για τη μελέτη μετά από την επιλογή πρόσθετης θεραπείας από τον γιατρό τους βάσει των αναγκών τους.

Οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ εντάχθηκαν σε μία από τις εξής δύο ομάδες:

· Βιλνταγλιπτίνη σε συνδυασμό με άλλο αντιδιαβητικό φάρμακο το οποίο επίσης χορηγείται από το στόμα.

· Άλλοι συνδυασμοί αντιδιαβητικού φαρμάκου που χορηγείται από το στόμα, συμπεριλαμβανομένης της σουλφονυλουρίας, της θειαζολιδινεδιόνης, της γλινίδης, του αναστολέα της α-γλυκοσιδάσης ή της μετμορφίνης, αλλά εξαιρουμένων των αναστολέων της DPP-4 ή μιμητικών ή αναλόγων του GLP-1.


Σχετικά με τον διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μία «ύπουλη» νόσος από την οποία υποφέρουν 366 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Η επιδημία της παχυσαρκίας και ο πληθυσμός που γερνάει συμβάλλουν στην αύξηση των περιστατικών διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άτομα θα διαγνωστούν με τη νόσο.


    Στην κορυφή