Μία σταγόνα αίματος θα προδίδει την ηλικία


Μία και μόνο σταγόνα αίματος θα προδίδει στο εξής την ηλικία ενός ανθρώπου! Μια ειδική εξέταση, η οποία αναπτύχθηκε από Ολλανδούς ερευνητές και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε εγκληματολογικά εργαστήρια, είναι σε θέση να «μαντεύει» από ένα μικρό δείγμα αίματος την ηλικία ενός ατόμου με απόκλιση εννέα ετών.

Πρόκειται για ένα επαναστατικό «εργαλείο», το οποίο ανακαλύφθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ερασμος του Ρότερνταμ και αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο εξιχνιάζονται τα εγκλήματα, αφού μέχρι σήμερα μία κηλίδα αίματος στον τόπο του εγκλήματος μπορούσε να δώσει στοιχεία μόνο με τη σύγκρισή της με άλλα δείγματα. Οσο για την ηλικία του δράστη, η Αστυνομία μπορούσε να βγάλει συμπεράσματα με μεθόδους που απαιτούσαν την ανεύρεση τμημάτων του σκελετού. «Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν βρίσκει κανείς οστά ή δόντια, αλλά μόνο λεκέδες» εξηγεί στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Nature» ένα από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας του Ρότερνταμ, ο Μάνφρεντ Κάιζερ. Μάλιστα η επαναστατική εξέταση εφαρμόζεται ακόμα και σε λεκέδες αίματος 18 μηνών!


Τ-κύτταρα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία αναγνωρίζουν τους νέους εισβολείς στην κυκλοφορία του αίματος, μπορούν να αποκαλύψουν με σχετική ακρίβεια την ανθρώπινη ηλικία. Παρότι η εκτίμηση της ηλικίας είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς το DNA των ανθρώπινων κυττάρων δεν αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, ο θύμος αδένας, από τον οποίο παράγονται τα Τ-κύτταρα, σταδιακά αντικαθίσταται με λιπώδη ιστό. Καθώς ένα Τ-κύτταρο ωριμάζει, αναδιοργανώνει το DNA του για να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τους νέους εισβολείς, μια διαδικασία που αφήνει μέσα στα κύτταρα «άχρηστα» τμήματα του DNA με τη μορφή βρόχων.
Δεδομένου ότι οι βρόχοι εξαφανίζονται λίγο μετά την ωρίμανση των Τ-κυττάρων, οι επιστήμονες μπορούν να συμπεράνουν από την παρουσία τους τη γήρανση του θύμου αδένα και, κατά συνέπεια, του ανθρώπου.

Πηγή ΕΘΝΟΣ online


    Στην κορυφή