ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕΛΑΝΩΜΑΤΟΣ


Λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Κάθε χρόνο σημειώνεται αύξηση 3-7% στη συχνότητα διάγνωσης νέων κρουσμάτων μελανώματος, ενώ μόνο στη Ευρώπη καταγράφονται ετησίως 60.000 νέες περιπτώσεις της νόσου και 15.000 θάνατοι.

Το μεταστατικό μελάνωμα αποτελεί την πιο θανατηφόρο μορφή καρκίνου, η οποία παρουσιάζεται όταν ο καρκίνος επεκτείνεται πέραν της επιφάνειας του δέρματος σε άλλα όργανα, όπως οι λεμφαδένες, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος ή άλλες περιοχές του σώματος.

Η ουσία ιπιλιμουμάμπη έχει εγκριθεί στην Ευρώπη για τη θεραπεία του προχωρημένου (μη χειρουργήσιμου ή μεταστατικού) μελανώματος σε ενηλίκους που έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία.

Πρόκειται για το πρώτο στην κατηγορία του, καινοτόμο, πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, που συνδέεται και αναστέλλει εκλεκτικά το κυτταροτοξικό Τ-λεμφοκυτταρικό αντιγόνο-4 (CTLA-4), το οποίο είναι θεμελιώδες στη ρύθμιση της φυσικής ανοσολογικής απάντησης.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ογκολογίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Στοκχόλμη, η ουσία δρα ενισχύοντας την ανοσολογική απάντηση των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να επιτρέπεται στις φυσικές άμυνες του οργανισμού να καταπολεμούν αποτελεσματικότερα τη νόσο, στοχεύοντας και καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα.

Πρόκειται για την πρώτη στην κατηγορία της καινοτόμο ανοσοθεραπεία, η οποία στοχεύει εμμέσως τον όγκο, διεγείροντας την ανοσολογική απάντηση του ασθενούς έτσι ώστε να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα:
Δρα αναστέλλοντας το CTLA-4, το οποίο διαδραματίζει ρόλο στην καταστολή της φυσιολογικής ανοσολογικής απάντησης.
Ελευθερώνοντας τα Τ-κύτταρα από το φυσικό «φρένο», η ιπιλιμουμάμπη επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκρίνεται σε ξένα σώματα, όπως τα καρκινικά κύτταρα.

Συνεχής έρευνα

Η έρευνα με την ιπιλιμουμάμπη στο μελάνωμα συνεχίζεται, διερευνώντας τη σε πρώιμα στάδια της νόσου, σε διαφορετικές δόσεις και προγράμματα και σε διαφορετικούς συνδυασμούς με άλλους παράγοντες. Η έρευνα συνεχίζεται επίσης για να διερευνηθεί ο ρόλος της ιπιλιμουμάμπης σε άλλους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη και ο καρκίνος του πνεύμονα.

Η ουσία είναι αποτελεσματική ανεξάρτητα της προηγούμενης θεραπείας. Εχει παρατηρηθεί ότι τα ποσοστά επιβίωσης στα έτη 1 και 2 σε ασθενείς που έχουν λάβει στο παρελθόν θεραπεία σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Στην πλειονότητα των ασθενών η ανταπόκριση στην ιπιλιμουμάμπη παρατηρείται εντός 12 εβδομάδων και οδηγεί σε σταθερή μείωση του νεοπλασματικού φορτίου.

Σε ορισμένους ασθενείς, η ανοσολογική απάντηση στην ιπιλιμουμάμπη ενδέχεται να καθυστερήσει αρκετές εβδομάδες. Για παράδειγμα, ενδέχεται να παρατηρηθεί όψιμη ανταπόκριση, και μάλιστα έπειτα από μια αρχική περίοδο επιδείνωσης του όγκου. Το μέγεθος του όγκου φαίνεται να αυξάνεται εξαιτίας της διήθησης από τα Τ-κύτταρα, ενώ στη συνέχεια μειώνεται, όπως εξήγησαν οι ειδικοί.

Έχουν αναπτυχθεί συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες για γαστρεντερικές, δερματικές, ηπατικές, ενδοκρινολογικές και νευροπαθητικές ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σε συνεργασία με κλινικούς ειδικούς στο πλαίσιο του προγράμματος κλινικών μελετών που περιλαμβάνει περισσότερους από 4.000 ασθενείς.

Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


    Στην κορυφή