ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ


Μια καινοτόμο πρωτοβουλία αναλαμβάνει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), με την αφορμή των επερχόμενων εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας προσκαλεί σε συζήτηση όλα τα μέλη των συνδυασμών των δήμων που εξυπηρετεί (Παπάγου, Χολαργού, Ψυχικού, Ν. Ψυχικού και Χαλανδρίου), ως διαμεσολαβητές προς τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας.

Η εκδήλωση με τίτλο «Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» στοχεύει στην ενημέρωση των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά για τα προβλήματα ψυχικής υγείας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους σε επίπεδο κοινότητας. Το κέντρο ψυχικής υγείας επιχειρεί να εγκαθιδρύσει μια ουσιαστική επικοινωνία με τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των δημοτών και να τους ευαισθητοποιήσει σε ζητήματα που σχετίζονται με την προαγωγή της ψυχικής υγείας, όπως η καταπολέμηση του στιγματισμού και των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με ψυχική ασθένεια. Η ανταλλαγή απόψεων, προβληματισμών και ο γόνιμος διάλογος μεταξύ των λειτουργών της ψυχικής υγείας και των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας αποβλέπει στη συνεργασία μεταξύ των υπεύθυνων φορέων για τη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Σύμφωνα με πρόσφατες διαπιστώσεις της ψυχιατρικής επιστημονικής κοινότητας, η δυσμενής οικονομική συγκυρία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του πληθυσμού. Η οικονομική επισφάλεια και η επαγγελματική αβεβαιότητα εισβάλλουν με καταλυτικό τρόπο στην καθημερινότητα των πολιτών και έχουν ως αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξητική τάση στα προβλήματα ψυχικής υγείας, που παρουσιάζονται κυρίως με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας ψυχιατρικής περίθαλψης και η λειτουργία θεραπευτικών δομών μέσα στον κοινωνικό ιστό, όπως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, έχει καίριο ρόλο στη σωστή, έγκαιρη και πολυδιάστατη αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Οι συνεργασίες που μπορούν να επιτευχθούν μεταξύ των φορέων σε τοπικό επίπεδο δίνουν απαντήσεις σε απλά ή πιο πολύπλοκα και σοβαρά προβλήματα, ενεργοποιώντας ένα αποτελεσματικό δίκτυο υπηρεσιών φροντίδας και κοινωνικής προστασίας.

Η εκδήλωση «Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, στις 16.00, στο αμφιθέατρο του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Σωρανού του Εφεσίου 2, στο δήμο Παπάγου. Θα παραβρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο καθηγητής Ψυχιατρικής Κώστας Στεφανής, Διευθυντής του ΕΠΙΨΥ, ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Υγείας, ενώ τον κεντρικό συντονισμό θα έχει η επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μαρίνα Οικονόμου, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του ΕΠΙΨΥ.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) ξεκίνησε τη λειτουργία του την άνοιξη του 2009. Είναι μια δημόσια υπηρεσία ψυχικής υγείας, στην οποία μπορούν να απευθυνθούν όλοι οι ενήλικοι κάτοικοι των περιοχών Παπάγου, Χολαργού, Ψυχικού, Νέου Ψυχικού, Ελληνορώσων και Κάτω Χαλανδρίου. Στελεχώνεται από ειδικούς ψυχικής υγείας όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι μπορούν να απαντήσουν στα αιτήματα κάθε ατόμου που αναζητά βοήθεια για θέματα ψυχικής υγείας.


    Στην κορυφή