ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ


Η καρδιά κατέχει σε όλους σχεδόν τους υψιπετείς πολιτισμούς κεντρική συμβολική θέση, άλλοτε ως έδρα της ψυχής και άλλοτε ως σύμβολο της αγάπης, του έρωτα και της συμπόνιας. Οι ποιότητές της καθρεπτίζουν το ποιόν του ίδιου του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας, δείχνοντας αν αυτός είναι καλόκαρδος, μεγαλόκαρδος, σκληρόκαρδος ή άκαρδος. Στο φόβο η καρδιά μας τρέμει, στη λύπη γίνεται βαριά σαν πέτρα, στον έρωτα πεταρίζει και στην ευτυχία αγάλλεται. Κι ό,τι όμορφο, το φυλάμε βαθιά μέσα της.

Πώς όμως διαμορφώθηκαν στο διάβα του χρόνου οι άπειροι πολιτισμικοί συμβολισμοί της καρδιάς; Πώς έγινε η καρδιά το κατεξοχήν συναισθηματικό, καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό μας σύμβολο; Ο Νορβηγός Καθηγητής Ole Martin Hoystad μελετά τα συγκεκριμένα ερωτήματα, ακολουθώντας τη φλέβα του πολιτισμού, τη λεπτή κόκκινη γραμμή που με συμβολικό κέντρο την Καρδιά δένει τον άνθρωπο με το θείο και τους μεγάλους ιστορικούς πολιτισμούς της Μεσογείου.

Μια διαφορετική προσέγγιση της Καρδιολογίας θα αναπτύξει ο Καθηγητής Ole Martin Hoystad σε διάλεξη που διοργανώνει ο Καρδιολογικός Τομέας του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με τίτλο «Η καρδιά ως φυσιολογική λειτουργία, σύμπτωμα και σύμβολο. Μια διαφορετική προσέγγιση της ιστορίας της καρδιολογίας» (The heart – as physiology, symptom and symbol. A different history of cardiology), την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010 στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα «Στέλιος Παπαδημητρίου», στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Η ομιλία θα είναι στην αγγλική γλώσσα και δεν θα υπάρχει διερμηνεία. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο κ. Ole Martin Hoystad εργάζεται ως Καθηγητής Πολιτισμικών Σπουδών (Cultural Studies) στο University of Southern Denmark (Odense) και στο Telemark University College (Bo) στη Νορβηγία. Στις επιστημονικές του μελέτες κινείται διεπιστημονικά, με βάση τη θεωρία της Λογοτεχνίας, της Φιλοσοφία και την Ιστορία του Πολιτισμού. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων και βιβλίων για θέματα σχετικά με τη Λογοτεχνία, τη Φιλοσοφία, την Ιστορία του Πολιτισμού, και τη Φύση και τον Πολιτισμό, μεταξύ άλλων τη μονογραφία Το Ανθρώπινο και η Φύση: Εισαγωγή στη Φιλοσοφική Ανθρωπολογία (Όσλο, 1994). Έχει συμμετάσχει ενεργά στην ανάπτυξη των πολιτισμικών σπουδών ως ακαδημαϊκού αντικειμένου στη Σκανδιναβία και είναι ένας από τους συγγραφείς της πρώτης σκανδιναβικής Εισαγωγής στις Πολιτιστικές Σπουδές (Όσλο 2008, στα δανικά το 2010).

Η ομιλία γίνεται με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Ιστορία της Καρδιάς. Από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας» (Εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος). Χορηγός της έκδοσης είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο Αίθριο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 19:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


    Στην κορυφή