ΜΗ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ GENZYME


Μη δεσμευτική πρόταση εξαγοράς της Φαρμακοβιομηχανίας Genzyme, εξ ολοκλήρου τοις μετρητοίς, αξίας περίπου 18,5 δισ. δολαρίων,ανακοίνωσε ότι υπέβαλλε η sanofi-aventis.

Σύμφωνα με τους όρους της προτεινόμενης εξαγοράς, οι μέτοχοι της Genzyme θα λάβουν $69 ανά μετοχή της Genzyme σε μετρητά, ποσό που αντιπροσωπεύει επιπλέον αξία κατά 38% επί της ανεπηρέαστης τιμής της μετοχής της Genzyme, η οποία την 1η Ιουλίου 2010 ανερχόταν στα $49,86. Η προσφορά της sanofi-aventis αντιπροσωπεύει επιπλέον αξία σχεδόν κατά 31% επί του ιστορικού μέσου όρου ενός μηνός της τιμής της μετοχής έως τις 22 Ιουλίου 2010, μία ημέρα πριν από τα δημοσιεύματα τύπου που ανακοίνωσαν ότι η sanofi-aventis είχε προσεγγίσει την Genzyme με σκοπό την εξαγορά της. Βάσει των ομόφωνων εκτιμήσεων αναλυτών, η προσφορά αντιπροσωπεύει 36 φορές τα κέρδη ανά μετοχή της Genzyme για το 2010 και 20 φορές τα κέρδη ανά μετοχή για το 2011. Επομένως, στην τιμή της προσφοράς συνυπολογίζεται η δυνατότητα ανοδικής πορείας, χάρη στην αναμενόμενη ανάκαμψη της απόδοσης της Genzyme εντός του 2011. Η sanofi-aventis έχει εξασφαλίσει την ανάλογη χρηματοδότηση για την προσφορά της.

Η μη δεσμευτική προσφορά, η οποία αρχικά πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου 2010, επαναλήφθηκε μέσω επιστολής που εστάλη σήμερα στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Genzyme, κ. Henri A. Termeer, μετά από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες για κατ’ιδίαν συζητήσεις με τα διευθυντικά στελέχη της Genzyme. Η sanofi-aventis αποκαλύπτει το περιεχόμενο της επιστολής της, προκειμένου να πληροφορήσει τους μετόχους της Genzyme για τη σημαντική μετοχική αξία και την υποχρεωτική στρατηγική εναρμόνιση που απορρέει από τη συνένωση των δύο εταιρειών.

Η Genzyme είναι μια πρωτοπόρος βιοφαρμακευτική εταιρεία που εδρεύει στο Cambridge της Μασαχουσέτης. Τα προϊόντα της περιλαμβάνουν φάρμακα για σπάνιες ασθένειες, νεφροπάθειες, ορθοπεδικές ασθένειες, καρκίνους, αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς και μοσχεύματα και διαγνωστικές εξετάσεις. Η παγκόσμια εμβέλεια της sanofi-aventis και οι σημαντικοί της πόροι θα δώσουν στην Genzyme τη δυνατότητα να επενδύσει περισσότερα σε νέες θεραπείες, να διεισδύσει περαιτέρω στις υπάρχουσες αγορές και να επεκταθεί περισσότερο στις ανερχόμενες αγορές. Ο συνδυασμός των δύο εταιρειών θα δημιουργήσει έναν παγκόσμιο πρωτοπόρο στην ανάπτυξη και την παροχή καινοτόμων θεραπειών, δημιουργώντας και για τις δύο εταιρείες νέες σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

«Η συνένωσή μας με την Genzyme αποτελεί μια απαράμιλλη ευκαιρία και για τις δύο εταιρείες και τους αντίστοιχους μετόχους, ενώ παράλληλα συνάδει με τη στρατηγική μας για βιώσιμη ανάπτυξη» δήλωσε ο Christopher A. Viehbacher, Διευθύνων Σύμβουλος της sanofi-aventis. «Η sanofi-aventis έχει την ίδια αντίληψη με την Genzyme ως προς τη δέσμευσή της για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών. Έτσι, η παγκόσμια εμβέλειά μας και οι πόροι μας μπορούν να βοηθήσουν την εταιρεία να επιλύσει τα ζητήματα που την απασχολούν σήμερα.

Η εξ ολοκλήρου τοις μετρητοίς προσφορά παρέχει άμεση και σίγουρη αξία στους μετόχους της Genzyme, με σημαντικό επιπλέον κέρδος (premium), ως αναγνώριση της δυνατότητας ανοδικής πορείας της εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι της sanofi-aventis θα επωφεληθούν από την προσαύξηση και τις ελκυστικές προοπτικές ανάπτυξης αυτής της συνένωσης. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την Genzyme να λάβει υπόψη της μια εμπορική πράξη που θα μεγιστοποιήσει την αξία για τους μετόχους της. Η sanofi-aventis πιστεύει ακράδαντα σε αυτήν την εξαγορά και τα στρατηγικά και οικονομικά οφέλη που απορρέουν από αυτή. Το ενδιαφέρον μας παραμένει επικεντρωμένο στην έναρξη δημιουργικών συζητήσεων με την Genzyme προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συναλλαγής».

Η sanofi-aventis διαθέτει πλούσιο ιστορικό επιτυχημένων εξαγορών και συγχωνεύσεων διαφόρων επιχειρήσεων και έχει επανειλημμένα αποδείξει τη δέσμευσή της να επιτρέπει στις θυγατρικές της εταιρείες να επικεντρώνονται στις βασικές τους δραστηριότητες. Η sanofi-aventis σκοπεύει να μετατρέψει την Genzyme σε πρότυπο κέντρο παραγωγής των καλύτερων φαρμακευτικών προϊόντων που θα στοχεύουν σε σπάνιες ασθένειες, γεγονός που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την παρουσία της sanofi-aventis στην ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης.

Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών. Η sanofi-aventis είναι έτοιμη να λάβει υπόψη της όλες τις εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η συγκεκριμένη εξαγορά.





    Στην κορυφή