Κολπική Μαρμαρυγή: Νέα Φάρμακα Στον Ορίζοντα


Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια αρρυθμία κατά την οποία το ηλεκτρικό ερέθισμα δεν ξεκινάει από την φυσιολογική μπαταρία της καρδιάς τον φλεβόκομβο, αλλά από διάφορα σημεία των κόλπων (των δύο ανώτερων κοιλοτήτων της καρδιάς).
Λόγω αυτού του γεγονότος οι κόλποι συσπώνται ακανόνιστα και η καρδιακή συχνότητα μεταβάλλεται συνεχώς. Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής είναι η ηλικία (πάνω από τα 60 έτη), ο διαβήτης, η υπέρταση, η ύπαρξη καρδιακών προβλημάτων (όπως η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, οι συγγενείς καρδιοπάθειες και οι βαλβιδοπάθειες), οι παθήσεις του θυρεοειδούς, οι πνευμονοπάθειες, άπνοια του ύπνου, η κατάχρηση αλκοόλ και οι σοβαρές λοιμώξεις. Η κολπική μαρμαρυγή, ιδίως η χρόνια δεν έχει συνήθως συμπτώματα. Κατά την οξεία έναρξη, όμως, τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η έντονη κόπωση, η ζάλη, η τάση για λιποθυμία, το αίσθημα παλμών, η δύσπνοια και το οπισθοστερνικό άλγος.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη αρρυθμία και δεν είναι απειλητική για την ζωή αλλά αυξάνει τον κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης, αν η καρδιακή συχνότητα δεν ελεγχθεί και ο ασθενής παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα με ταχυκαρδία μπορεί η καρδιά να εξασθενήσει και να προκληθεί καρδιακή ανεπάρκεια. Γι’ αυτό, σε εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής ο στόχος της φαρμακευτικής αγωγής είναι: (1) η αποκατάσταση του φυσιολογικού φλεβοκομβικού ρυθμού, αν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και η διατήρηση αυτού, (2) η σταθεροποίηση της καρδιακής συχνότητας περίπου στις 60 με 70 σφίξεις ανά λεπτό αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανάταξη και (3) η πρόληψη εμφάνισης εγκεφαλικού ή άλλου εμβολικού επεισοδίου.

Η δρονεδαρόνη είναι ένας νέος φαρμακευτικός παράγοντας, ο οποίος προλαμβάνει την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής. Μοιάζει με ένα παλαιότερο φάρμακο την αμιωδαρόνη, αλλά έχει υποστεί αλλαγές στη χημικής της δομή με αποτέλεσμα να μην περιέχει ιώδιο. Λόγω των αλλαγών στην χημική δομή, η δρονεδαρόνη φαίνεται, ότι ενώ έχει παρόμοια δράση με την αμιωδαρόνη, δεν έχει της μακροχρόνιες τοξικές επιδράσεις αυτής στο συκώτι, τον θυρεοειδή και τους πνεύμονες. Η χρήση δρονεδαρόνης αντενδείκνυται σε ασθενείς με μη αντιρροπούμενη καρδιακή ανεπάρκεια, με πολύ μεγάλη βραδυκαρδία ή με συγκεκριμένες ηλεκτροκαρδιογραφικές διαταραχές. Επίσης, δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με γνωστή δυσλειτουργία στο συκώτι, από έγκυες ή από γυναίκες που θηλάζουν. Οι πιο συχνές παρενέργειες του φαρμάκου είναι η διάρροια και η βραδυκαρδία. Η δοσολογία της δρονεδαρόνης είναι 400mg δύο φορές την ημέρα. Η συστηματική κατανάλωση γκρέιπφρουτ δεν συνιστάται στα άτομα που λαμβάνουν δρονεδαρόνη, γιατί μειώνεται η αποβολή του φαρμάκου από τον οργανισμό. Η δρονεδαρόνη έχει ήδη κυκλοφορήσει στο εξωτερικό και θα έρθει και στην Ελλάδα.

Μία ακόμα νέα φαρμακευτική ουσία που αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει για την πρόληψη των θρομβοεμβολικών επεισοδίων στην κολπική μαρμαρυγή είναι η νταμπιγκατράν. Η νταμπιγκατράν είναι από του στόματος χορηγούμενος αναστολέας της θρομβίνης και φαίνεται, ότι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών από κολπική μαρμαρυγή σε σχέση με την ως τώρα χορηγούμενη αντιπηκτική αγωγή (βαρφαρίνη). Μάλιστα, πλεονεκτεί ως προς την βαρφαρίνη και στο γεγονός, ότι δεν χρειάζεται να μετράται η πήξη του αίματος με το ΙΝR και δεν χρειάζεται προσαρμογή της δόσης. Εντούτοις, και η χορήγηση της νταμπιγκατράν χρειάζεται προσοχή, γιατί όπως και όλα τα αντιπηκτικά φάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Άλλες ήπιες παρενέργειες του φαρμάκου αναφέρονται η δυσπεψία, η επιγαστραλγία και η ναυτία.


Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
Καθηγητής Καρδιολογίας
Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα άρθρα...
    Στην κορυφή