Καρδιακή προσβολή


ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Κάποιος που βιώνει μια καρδιακή προσβολή ίσως εμφανίσει κανένα ή όλα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

- Δυσάρεστη πίεση, πληρότητα ή συσφιγκτικό άλγος / πόνος στο κέντρο του θώρακα
- Παρατεταμένο άλγος / πόνος στο επιγάστριο (άνω μέρος της κοιλίας / κοιλιάς)
- Ενόχληση ή άλγος με επέκταση πέρα του θώρακος, στους ώμους, στον τράχηλο (λαιμό), στην κάτω γνάθο, στα δόντια ή στον ένα ή άμφω άνω άκρων (ένα ή δύο χέρια)
- Διακοπές κατά την αναπνοή (βραχεία αναπνοή)
- Αίσθημα ελαφρής κεφαλής, ζάλη, λιποθυμία
- Εφίδρωση
- Ναυτία

Η καρδιακή προσβολή οφείλεται σε απόφραξη, μερική ή ολική, αρτηρίας που παροχετεύει την καρδιά με αίμα κι οξυγόνο. Η απώλεια αυτής της αιματικής ροής, βλάπτει ή καταστρέφει τμήμα του καρδιακού μυός. Η καρδιακή προσβολή, σε γενικές γραμμές, προκαλεί θωρακικό άλγος διάρκειας μεγαλύτερη των 15 λεπτών, αν και δεν αποκλείεται να είναι κι εντελώς ασυμπτωματική (χωρίς συμπτώματα).

Αρκετά άτομα που βιώνουν μια καρδιακή προσβολή, παρουσιάζουν προειδοποιητικά συμπτώματα ώρες, ημέρες ή κι εβδομάδες νωρίτερα. Το πρώιμο προειδοποιητικό σημείο μιας προσβολής μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενα επεισόδια θωρακικού άλγους που εκλύονται με τη φυσική άσκηση και υφίονται («φεύγουν») με την ανάπαυση.

Αν εσείς ή κάποιος άλλος πιθανόν να βιώνει μια καρδιακή προσβολή:
  • - Καλέστε το 166 ή το νούμερο της τοπικής άμεσης βοήθειας. Μην ανέχεστε τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής περισσότερο από 5 λεπτά. Αν δε διαθέτετε πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, ζητήστε από κάποιο φιλικό πρόσωπο να σας μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Μόνον ως τελευταία επιλογή, θα οδηγήσετε μόνη / ος σας, συνειδητοποιώντας ότι θέτεται τον εαυτό σας και τους υπολοίπους σε κίνδυνο, όταν οδηγείτε υπό αυτές τις προϋποθέσεις.
  • - Μασήστε και καταπιείτε μια ασπιρίνη, εκτός αν είστε αλλεργικός σε αυτήν ή ο ιατρός σας έχει συμβουλέψει να μη λαμβάνετε ποτέ ασπιρίνη. Προηγείται ωστόσο να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια, για παράδειγμα καλέστε το 166.
  • - Λάβετε νιτρογλυκερίνη, αν κι εφόσον σας έχει ήδη συστηθεί στο παρελθόν. Αν υποπτεύεστε ότι βιώνετε μια καρδιακή ανεπάρκεια κι ο ιατρός σας, στο παρελθόν, σας έχει συνταγογραφήσει νιτρογλυκερίνη, λάβετέ την σύμφωνα με τις οδηγίες. Μη λάβετε νιτρογλυκερίνη άλλου προσώπου, διότι θέτεται τον εαυτό σας σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.
  • - Ξεκινήστε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη Εάν συνοδεύετε άτομο που πιθανόν να βιώνει μια καρδιακή προσβολή και ο / η οποία έχει χάσει τις αισθήσεις της, οφείλετε να το αναφέρετε στο τηλεφωνικό κέντρο του 166 ή στο τηλεφωνικό κέντρο άλλου ειδικού άμεσης ιατρικής φροντίδας. Προφανώς θα σας συστήσουν να ξεκινήσετε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη. Αν δεν έχετε παρακολουθήσει ποτέ την εκπαίδευσή της, οι ιατροί συστήνουν την παράλειψη της τεχνικής στόμα με στόμα διάσωσης της αναπνοής και την εκτέλεση μόνον θωρακικών συμπιέσεων.


    Στην κορυφή