ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΦΕΕ ΚΑΙ ΠΕΦ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ


Το συνολικό ύψος των απευθείας εκκρεμών χρεών του Δημοσίου (ΕΟΠΥΥ,νοσοκομεία ΕΣΥ, στρατιωτικά νοσοκομεία) προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ανέρχονται στο δυσθεώρητο ύψος των 1,8 δισ. ευρώ επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση ΣΦΕΕ και ΠΕΦ που εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους καθώς όπως αναφέρουν διαπίστωσαν "ότι για άλλη μία φορά οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνονται στο πλάνο εξόφλησης, καίτοι αποτελούν μακράν τον μεγαλύτερο πιστωτή του Οργανισμού. " Η επιστολή έχει ως εξής:

Προς τους Αξιότιμους
κ. Αντώνη Σαμαρά
Πρωθυπουργό της Ελλάδος
Μέγαρο Μαξίμου

κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο
Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κοιν.: κ. κ. Γ. Στουρνάρα, Υπουργό Οικονομικών
κ. Μ. Σαλμά, Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης
κ. Γ. Βουδούρη, Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ
κ. Π. Καλλίρη, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Υγείας
κα Χ. Παπανικολάου, Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας
κ. Γ. Μέργος, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομικών

Χαλάνδρι, 10 Σεπτεμβρίου 2012


Θέμα: Εκκρεμή χρέη ΕΟΠΥΥ προς φαρμακευτικές επιχειρήσεις

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το πλάνο εξόφλησης των εκκρεμών χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους προμηθευτές του, επικοινωνούμε μαζί σας για το ακανθώδες πρόβλημα των συσσωρευμένων εκκρεμών χρεών του ΕΟΠΥΥ απευθείας προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Με απογοήτευση διαπιστώσαμε ότι για άλλη μία φορά οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνονται στο πλάνο εξόφλησης, καίτοι αποτελούν μακράν τον μεγαλύτερο πιστωτή του Οργανισμού.

Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της Πολιτείας για την αποπληρωμή των εκκρεμών τιμολογίων εντός του 2012, το πρόβλημα έχει λάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, δεδομένου ότι μόνο ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις περισσότερα από 720 εκ. ευρώ τους τελευταίους 20 μήνες! Το συνολικό δε ύψος των απευθείας εκκρεμών χρεών του Δημοσίου (ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία ΕΣΥ, στρατιωτικά νοσοκομεία) προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ανέρχονται στο δυσθεώρητο ύψος των 1,8 δισ. ευρώ!

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ο μεγαλύτερος πιστωτής του ΕΟΠΥΥ, έχουν δείξει εμπράκτως ότι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης που βιώνει η χώρα. Αποδέχθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια την εφαρμογή επώδυνων, οριζόντιων και συχνά άδικων μέτρων, προκειμένου να συνεισφέρουν στη μείωση του δημόσιου φαρμακευτικού προϋπολογισμού. Ουσιαστικά οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν να πληρωθούν από το 2006, αφού για τα χρέη παρελθόντων ετών (2007-2009) έλαβαν ομόλογα, τα οποία υπέστησαν πάνω από 70% κούρεμα επί της ονομαστικής τους αξίας (με ζημία 1 δισ. ευρώ), ενώ ταυτόχρονα έχουν επιβαρυνθεί με έκτακτες εισφορές, φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ., με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν τραγικό πρόβλημα ρευστότητας, απασχόλησης στον κλάδο και ικανότητας να προμηθεύουν την αγορά.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριε Υπουργέ,

Σας απευθύνουμε έκκληση να επιληφθείτε προσωπικά του θέματος ώστε να μας ανακοινωθεί άμεσα ένα πλάνο πληρωμών εντός του 2012.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Δέμος Κωνσταντίνος Μ. Φρουζής

Πρόεδρος ΠΕΦ Πρόεδρος ΣΦΕΕ


    Στην κορυφή