ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ


Οι προοπτικές επιβίωσης των ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια (CHD) έχουν βελτιωθεί σημαντικά εδώ και 4 δεκαετίες καθώς στο μεγαλύτερο μέρος τους αντιμετωπίζονται επιτυχώς με χειρουργική επέμβαση. Είναι εντυπωσιακό πως υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο γεννιούνται στην Ελλάδα περίπου 1000 νεογνά με CHD και πάνω από το 85% αναμένεται να φτάσουν στην ενηλικίωση ενώ υπάρχουν περίπου 40.000 έφηβοι και ενήλικες με ποικίλους τύπους συγγενών καρδιοπαθειών.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει αναγνωρίσει την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των ενηλίκων ασθενών με CHD στη χώρα μας και ξεκίνησε μια ηλεκτρονική βάση καταγραφής δεδομένων, με την ονομασία CHALLENGE (Adult congenital Heart Disease registry. A Registry from the Hellenic Cardiological SociEty).

H καταγραφή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 και σε αυτήν συμμετέχουν 17 κέντρα από όλη την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 300 ενήλικες ασθενείς με διάφορες ανατομικές βλάβες και διαγνώσεις, τόσο απλές όσο και πιο σύμπλοκες.

Τα παραπάνω ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Γιώργος Παρχαρίδης, με αφορμή το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας που άρχισε σήμερα τις εργασίες του στην Αθήνα.

Επίσης αναφέρθηκε στα μέχρι σήμερα δεδομένα από την καταγραφή stent for life στη χώρα μας που δείχνουν πως μέσα στα δύο πρώτα χρόνια η εφαρμογή της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής στην Ελλάδα αυξήθηκε πολύ σημαντικά από 9% σε 32% και το ποσοστό της μη επαναιμάτωσης ελαττώθηκε από 50% σε 28%. Σημείωσε ωστόσο πως η θρομβόλυση αποτελεί την προέχουσα μέθοδο επαναιμάτωσης.

Η συμμετοχή περισσότερων νοσοκομείων στο πρόγραμμα, πρόσθεσε, η βελτίωση της προνοσοκομειακής διάγνωσης και η γρηγορότερη μεταφορά στο νοσοκομείο θα έχει ως αποτέλεσμα την εφαρμογή της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής σε περισσότερους ασθενείς και μεγαλύτερη ελάττωση της θνητότητας και νοσηρότητας σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και ανύψωση του ST στο ηλεκτροκαρδιογράφημα .

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε. αναφέρθηκε και στην καταγραφή των συγγενών καρδιοπαθειών στην Ελλάδα σημειώνοντας πως οι προοπτικές επιβίωσης των ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια (CHD) έχουν βελτιωθεί σημαντικά εδώ και 4 δεκαετίες καθώς στο μεγαλύτερο μέρος τους αντιμετωπίζονται επιτυχώς με χειρουργική επέμβαση. Είναι εντυπωσιακό πως υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο γεννιούνται στην Ελλάδα περίπου 1000 νεογνά με CHD και πάνω από το 85% αναμένεται να φτάσουν στην ενηλικίωση ενώ υπάρχουν περίπου 40.000 έφηβοι και ενήλικες με ποικίλους τύπους συγγενών καρδιοπαθειών.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία έχει αναγνωρίσει την πρόσφατη αύξηση του αριθμού των ενηλίκων ασθενών με CHD στη χώρα μας και ξεκίνησε μια ηλεκτρονική βάση καταγραφής δεδομένων, με την ονομασία CHALLENGE (Adult congenital Heart Disease registry. A Registry from the Hellenic Cardiological SociEty).

H καταγραφή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 και σε αυτήν συμμετέχουν 17 κέντρα από όλη την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 300 ενήλικες ασθενείς με διάφορες ανατομικές βλάβες και διαγνώσεις, τόσο απλές όσο και πιο σύμπλοκες.



Στις εξελίξεις στην επεμβατική καρδιολογία αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε , Διευθυντής του Καρδιολογικού Τμήματος του Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο» κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος σημειώνοντας πως τριετή αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των διαδερμικά εμφυτευμένων βαλβίδων σε ασθενείς με στένωση της αορτικής βαλβίδας. Από το 2007 που εφαρμόσθηκε κλινικά η πρώτη διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας ο αριθμός των ασθενών που θεραπεύονται με αυτή τη μέθοδο αυξάνεται διαρκώς. Το 2012 υπολογίζονται ότι γίνονται στην Ευρώπη 15.000 τέτοιες επεμβάσεις που ο αριθμός τους ανά χώρα σχετίζεται και με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο μέσος όρος των διενεργούμενων διαδερμικών εμφυτεύσεων αορτικών βαλβίδων είναι 35 ανά εκατομύριο πληθυσμού. Στη Γερμανία είναι 90 και στη Πορτογαλία 5 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Στη χώρα μας, πραγματοποιείται από την έναρξη της μεθόδου αυτή η πρωτοποριακή επέμβαση με απόλυτη επιτυχία σε διάφορα Κέντρα. Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της μελέτης PARTNER σύμφωνα με τα οποία τα οφέλη από την διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας (μείωση των θανάτων έως και 26% συγκριτικά με την συντηρητική αντιμετώπιση ή την βαλβιδοπλαστική) εξακολουθούν να ισχύουν και στα 3 χρόνια παρακολούθησης. Ταυτόχρονα οι ασθενείς αυτοί έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και μπορούν να ζήσουν την καθημερινότητά τους με πολύ λιγότερα συμπτώματα. Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε. αναφέρθηκε και στην πρόοδο στην τεχνολογία των stents. Είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένο ότι τα stents που εκλύουν φαρμακευτικές ουσίες αναστέλλουν επιτυχώς την επαναστένωση σε ποσοστά 5-10%, αλλά έχουν το πρόβλημα της όψιμης θρόμβωσης. Για να μειωθεί ο κίνδυνος θρόμβωσης, η έρευνα εστιάστηκε τόσο στην βελτίωση του σχεδιασμού των stents, όσο και στην χρήση άλλων νεότερων φαρμακευτικών ουσιών για την επικάλυψη τους.

Με τα νεώτερα αυτά επικεκαλυμμένα με φάρμακο στέντς οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές ότι μπορεί να μην είναι αναγκαία η μακρά διάρκεια χορήγησης διπλής αντιαμοπεταλιακής αγωγής--όπως ισχύει σήμερα, τουλάχιστον 6 μηνών ή ίσως και πέραν του εξαμήνου ή του έτους.

Μάλιστα, φαίνεται ότι σημαντκή πρόοδος γίνεται και στη βελτίωση των βιοαποροφούμενων στεντς, ώστε τόσο το πολυμερές όσο και το πάχος του πλέγματος αυτού του στεντ να μη προδιαθέτει σε θρόμβωση του εξασφαλίζοντας ανοικτό αγγείο παρά την πλήρη απορροφησή του μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Ο Γραμματέας της Ε.Κ.Ε. Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης μίλησε για την επεμβατική αντιμετώπιση της υπέρτασης και αναφέρθηκε στο πως εφαρμόζεται και σε ποιούς η κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί τον σπουδαιότερο τροποποιήσιμο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου διότι

Πρώτον, αφορά μεγάλο τμήμα του ενήλικου πληθυσμού (άνω των 2.500.000 Ελλήνων είναι υπερτασικοί)

Δεύτερο , η επίπτωσή της αναμένται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια

Τριτον, ευθύνεται για το 54% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 40% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου και

Τέταρτον, μόλις το 40-50% των υπερτασικών έχουν ρυθμισμένη την αρτηριακή τους πίεση.

Σήμερα υπάρχει ένα ποσοστό υπερτασικών (2-5%) που παρότι λαμβάνει πολλά αντιυπερτασικά φάρμακα, τουλάχιστον 3, εξακολουθεί να έχει αυξημένη πίεση. Αυτά τα άτομα πάσχουν από την λεγόμενη ανθεκτική στη θεραπεία υπέρταση. Η ΕΚΕ οργανώνει σε πανελλήνια κλιμακα με την συμμετοχή όλων των καρδιολογικών κλινικών της χώρας μία καταγραφή (REGISYTRY) για να γνωρίσουμε τον ακριβή αριθμό των ασθενών με ανθεκτική υπέρταση

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα έχουμε περίπου τουλάχιστον 50.000 ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση που έχουν πολύ αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Πχ ο ασθενής με πίεση 180 την συστολική έχει 16 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνει από καρδιαγγειακή πάθηση συγκριτικά με αυτόν με πίεση 130.

Για το λόγο αυτό από τριετίας έχει εφευρεθεί μία νέα μέθοδος, η κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού (renal sympathetic denervation-RSD) για την θεραπεία της ανθεκτικής υπέρτασης. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, είναι ασφαλής και απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας. Γίνεται με την διαδερμική εισαγωγή με τοπική αναισθησία ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και μέσω μίας γεννήτριας χορηγείται υψίσυχνο ρεύμα που απονευρώνει την αρτηρία του νεφρού. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε απονεύρωση της νεφρικής αρτηρίας παρουσίασαν σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Ο κ. Τσιούφης τόνισε πως στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών, έχει γίνει μέχρι τώρα επιτυχής κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού σε 30 επιλεγμένους ασθενείς της Μονάδας Υπέρτασης με ανθεκτική υπέρταση (επίπεδα αρτηριακής πίεσης ιατρείου> 160 mmHg, παρά τη λήψη άνω των 4 αντιυπερτασικών σκευασμάτων). Η θεραπευτική αυτή μέθοδος συνεχώς βελτιώνεται και δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες.

    Στην κορυφή