IΣΑ: «ΚΑΝΕΙΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΘΝΗΣΙΓΕΝΕΣ ΜΟΡΦΩΜΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ»


Κατηγορηματική ήταν η θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών να μη συμβληθεί κανείς γιατρός στο ΕΟΠΥΥ με «συμβάσεις-φαξ» σε έναν Οργανισμό χωρίς χρηματοροή, χωρίς προϋπολογισμό και λειτουργικό πλαίσιο:

"Ήδη το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2011, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέτρεψε τους γιατρούς μέλη του να εισαχθούν ατομικά στον ΕΟΠΥΥ, εμμένοντας στην αναγκαιότητα συλλογικών συμβάσεων, των ελεγκτικών μηχανισμών και της επιλογής γιατρού κατά πράξη και περίπτωση. Σε αυτές τις θέσεις προστέθηκε και η σθεναρή αντίσταση στην αναγραφή φαρμάκων με βάσει την δραστική ουσία, καθώς και μετακύλιση της ευθύνης από το θεράποντα γιατρό σε μη γιατρούς.

Όλος ο αγώνας για τα αιτήματα των ιατρών και οι πάγιες θέσεις του ΙΣΑ, για τις οποίες έγιναν επανειλημμένοι αγώνες και καταλήψεις στο ΥΥΚΑ, είχαν επιβεβαιωθεί στις Γ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με το ξεκάθαρο μήνυμα: «Κανείς Γιατρός στον ΕΟΠΥΥ».

Ο ΙΣΑ είχε προειδοποιήσει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα ήταν θνησιγενής. Δυστυχώς μικρή μερίδα ιατρών έσπευσαν να συμβληθούν, γεγονός που μείωσε τη διαπραγματευτική δυνατότητα των γιατρών μελών του ΙΣΑ σε συλλογική βάση.

Καλούμε ξανά σήμερα τους συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ να αντιληφθούν τις ευθύνες του παρελθόντος και του παρόντος και να επαναπροσδιορίσουν την εργασιακή τους σχέση στις «συμβάσεις-φαξ» του ΕΟΠΥΥ. Έως τότε ο ΙΣΑ θα προσπαθήσει και θα διεκδικεί τα δίκαια αιτήματα των μελών του και θα απαιτεί την αποπληρωμή των χρημάτων από τον ΕΟΠΥΥ εντός 45 ημερών όπως ορίζει και ο ψηφισμένος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας, διεκδικώντας παράλληλα άμεσα και την αποπληρωμή των οφειλομένων ποσών στους Ιατρους από το 2010 όλων των ταμείων που υπήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ, πράγμα το οποίο έχει διεκδικήσει με καταλήψεις στον ΕΟΠΥΥ και με δωρεάν αγωγές στα ασφαλιστικά ταμεία που κάνουν τα μέλη του με την στήριξη του ΙΣΑ.

Πιστεύουμε ότι ο λειτουργός Υγείας πρέπει να ζει αξιοπρεπώς, μέσα από μία σταθερή εισοδηματική χρηματοροή για τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρει. Εμμένουμε διαχρονικά στην άποψη ότι ο κάθε γιατρός οφείλει να ασκεί το ιατρικό επάγγελμα μέσα από νόμους και κανόνες ηθικής και δεοντολογίας, πάντα προς όφελος του ασθενή. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να αποπέμπεται από το ιατρικό σώμα.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στηρίζουμε διαχρονικά τον ηθικό Έλληνα Γιατρό, που στόχο έχει να διαφυλάξει την υγεία του κάθε ασθενή πολίτη ισότιμα. Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε «το φιλί της ζωής» στο θνησιγενές μόρφωμα του ΕΟΠΥΥ, προς όφελος του ασθενή πολίτη. Παρά ταύτα εμμένουμε στη θέση ότι ο θνησιγενής αυτός οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς χρηματοροή και καλούμε τους γιατρούς-μέλη μας στη μια και μοναδική λύση: την αποχώρηση και την εκ νέου έναρξη από μηδενική βάση με συλλογικές συμβάσεις ώστε να υπάρξει μια αποτελεσματική διαπραγματευτική δυνατότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας των λειτουργών μας."

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
    Στην κορυφή