Η υγεία των παιδιών μας το καλοκαίρι


Ο δυνατός ήλιος, η ζέστη, αλλά και τα ατυχήματα απειλούν κάθε καλοκαίρι την υγεία των παιδιών μας. Δεν χρειάζεται υπερπροστασία, αλλά προσοχή και κυρίως λήψη προληπτικών μέτρων.


Ήλιος

Το δέρμα των παιδιών μας θέλει ιδιαίτερη φροντίδα το καλοκαίρι. Γι αυτό προμηθευτείτε με πολλά καλά αντιηλιακά, καπέλα, μπλουζίτσες και… ρολόι. Να κρατάτε... ώρα όση ώρα παίζει το παιδί σας στην παραλία. Λίγα λεπτά επιπλέον από το κανονικό μπορούν να τραυματίσουν το ευαίσθητο δέρμα του.

Το κάψιμο από τον ήλιο μπορεί να κοκκινίσει το δέρμα του παιδιού σας, να του χαρίσει ορισμένες φουσκαλίτσες και να προκαλέσει ενοχλητική φαγούρα πριν αρχίσει να απολεπίζεται.

Ακόμη και αν το κάψιμο από τον ήλιο είναι ελαφρύ, η επίδραση του ήλιου μπορεί να είναι αυξημένη αν το παιδί σας βρίσκεται κοντά στη θάλασσα ή παίζει έξω στην άμμο. Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να είναι σοβαρό αν έχει απλωθεί σε μεγάλη περιοχή του δέρματος.

Το δέρμα μπορεί τότε να χάσει την ικανότητά του να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος με αποτέλεσμα να ανέβει υπερβολικά και το παιδί σας να πάθει θερμοπληξία. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι τα πολλά ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ηλικία ευθύνονται για τους καρκίνους του δέρματος στην ενήλικη ζωή.


Προστασία:

Η ασπίδα προστασίας του παιδιού σας απέναντι στον ήλιο είναι κατ’ αρχήν το αντιηλιακό. Προτιμήστε αυτά που έχουν υψηλό δείκτη προστασίας και είναι αδιάβροχα. Τα παιδιά μας κάθονται πολλές ώρες στον ήλιο και συνήθως μπαινοβγαίνουν στη θάλασσα. Να βάζετε στο παιδί σας αντιηλιακό μισή ώρα πριν βγει στην παραλία και αυτό να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες.

- Το καπέλο είναι απαραίτητο ακόμα και όταν τα παιδιά είναι στη σκιά. Η άμμος και η θάλασσα αντανακλούν μεγάλο ποσοστό ηλιακών ακτίνων και επηρεάζουν το δέρμα ακόμη κι όταν είμαστε σε σκιά ή ο καιρός είναι ελαφρώς συννεφιασμένος.

- Αποφύγετε να πάτε το παιδί σας στην παραλία από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι. Τις ώρες αυτές οι ακτινοβολίες του ηλίου είναι κάθετες και κάίνε περισσότερο.

- Μαζί με το καπέλο απαραίτητα αξεσουάρ είναι το καπέλο και η λευκές μακό μπλουζιτσες για να μην προσελκύουν τις ακτίνες του ηλίου.


Αν το παιδί σας πάθει έγκαυμα:

- Επαλείψτε το με μια καταπραϋντική λοσιόν. Αν το δέρμα του είναι κόκκινο τοποθετήστε κρύες κομπρέσες για να το δροσίσετε και να ελαττώσετε τον πόνο.

- Οταν είστε μέσα στο σπίτι μη βάζετε κανένα ρούχο στις ηλιοκαμένες περιοχές. Αντίθετα, όταν είστε έξω πρέπει να καλύπτετε τα εγκαύματα.

- Αν εμφανιστούν φουσκάλες και πονάει δώστε του παυσίπονο.

- Θερμομετρήστε το παιδί σας για να δείτε μήπως έχει πυρετό. Αν η θερμοκρασία του είναι πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου, συμβουλευθείτε αμέσως τον γιατρό και προσπαθήστε να ελαττώσετε τον πυρετό βρέχοντας το σώμα του με σφουγγάρι και χλιαρό νερό.

- Κρατήστε το παιδί σας μακριά από τον ήλιο τουλάχιστον για δύο ημέρες.



Για να πάθει το παιδί σας ηλίαση ή θερμοπληξία θα πρέπει να παραμείνει πολλές ώρες στον ήλιο. Σ’ αυτή την περίπτωση οι ιδρωτοποιοί αδένες δεν λειτουργούν και το σώμα δεν μπορεί να δροσιστεί με το φυσιολογικό τρόπο της παραγωγής ιδρώτα. Το δερματάκι του παιδιού θα είναι στεγνό αντί ιδρωμένο και το παιδί μπορεί να παρουσιάσει υπνηλία ή ταχυπαλμία. Στη συνέχεια μπορεί να αισθάνεται παραζάλη και να πέσει αναίσθητο. Αυτό που πρέπει τα να κάνετε αν το παιδί σας παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα είναι:

- Να το γδύσετε και να το ξαπλώσετε σε δροσερό δωμάτιο.

- Να ελέγξετε το σφυγμό του και να μετρήσετε τη θερμοκρασία του. Αν φθάνει του 40 βαθμούς Κελσίου συμβουλευθείτε αμέσως το γιατρό σας ή μεταφέρετε το παιδί στο κοντινότερο Νοσοκομείο.

- Αν η θερμοκρασία του παιδιού σας δεν είναι τόσο υψηλή, προσπαθήστε να την κατεβάσετε σιγά σιγά. Κάντε του αέρα και σκουπίστε απαλά όλο του το πρόσωπο με πανάκι και χλιαρό νερό.

- Βάλτε στο μέτωπο του παιδιού μια παγοκύστη ή κρύες κομπρέσες και δώστε του να πιεί άφθονα δροσερά ποτά.

- Να μετράτε συχνά τη θερμοκρασία του.


Θάλασσα

Οσο καλό κολύμπι κι αν γνωρίζουν, τα παιδιά δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου. Τα πολύ μικρά παιδάκια που δεν ξέρουν καλό κολύμπι μπορεί να πνιγούν ακόμη και στα ρηχά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, βγάλτε το παιδί σας έξω από το νερό και δείτε αν αναπνέει. Αν όχι εφαρμόστε αμέσως την καρδιοαναπνευστική ανάνηψη.

Επικεντρώστε την προσπάθειά σας σε αυτό μέχρι το παιδί μπορέσει να αναπνεύσει μόνο του και οι σφυγμοί του φτάσουν τους 80 - 100 το λεπτό. Κατά τη διάρκεια της καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης είναι πολύ πιθανόν το παιδί να κάνει εμετό το νερό που κατάπιε. Μόνο αφού βεβαιωθείτε ότι ο σφυγμός του αποκαταστάθηκε θα σταματήσετε και θα αναζητήσετε βοήθεια.

Η καρδιοαναπνευστική ανάνηψη μπορεί να σώσει τη ζωή του παιδιού σας αν για οποιονδήποτε λόγο η καρδούλα του πάψει να λειτουργεί ή η αναπνοή του σταματήσει. Η μέθοδος έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας αν εφαρμοστεί αμέσως μόλις σταματήσει η καρδιά ή η αναπνοή.

- Τοποθετήστε το παιδί ανάσκελα σε μια επίπεδη και σκληρή επιφάνεια.

- Ανοίξτε τις αεροφόρους οδούς κάμπτοντας ελαφρά το κεφάλι του προς τα πίσω, ώστε να σηκωθεί το πηγούνι του.

- Αν παρ' όλα αυτά το παιδί σας δεν αναπνέει δώστε του το φιλί της ζωής ως εξής:

- Πάρτε μια βαθιά εισπνοή.

- Αν το παιδί είναι βρέφος, τοποθετήστε τα χείλη σας γύρω από τη μύτη και το στόμα του μαζί, σφραγίζοντάς τα όσο γίνεται ποιό αεροστεγώς. Αν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο, κλείστε τα ρουθούνια του με τον αντίχειρα και το δείκτη σας και βάλτε τα χείλια σας γύρω από τα δικά του.

- Εκπνεύστε δύο φορές μέσα στο στόμα του παιδιού, παρατηρώντας αν ο θώρακάς του ανασηκώνεται ελαφρά. Απομακρύνετε τα χείλη σας από τα δικά του για να αφήσετε τον αέρα που εκπνεύσατε στο στόμα του να διαφύγει και ξαναπάρετε βαθιά εισπνοή. Στα βρέφη δεν θα πρέπει να φυσήξετε με δύναμη, διότι αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.

- Αν ο θώρακας του παιδιού ανασηκώνεται όταν εκπνέετε μέσα στο στόμα του, εξακολουθήστε τις στόμα με στόμα εκπνοές, με συχνότητα μία ανά τρία δευτερόλεπτα (20 το λεπτό), μέχρι να αποκατασταθεί η αναπνοή.

- Μετά τις δύο εκπνοές σας ελέγξτε το σφυγμό. Αν δεν νιώθετε το σφυγμό θεωρήστε ότι η καρδιά έχει σταματήσει να λειτουργεί και αρχίστε να κάνετε εξωτερικές μαλάξεις στο θώρακα για να μη σταματήσει η αιμάτωση των ζωτικών οργάνων. Προχωρήστε ως εξής:

- Τοποθετήστε το παιδί σε επίπεδη σκληρή επιφάνεια.

Σε ένα βρέφος τοποθετήστε δύο ή τρία δάκτυλα πάνω στο στέρνο σε απόσταση δύο περίπου εκατοστών κάτω από τις θηλές. Πιέστε ελαφρά προς τα κάτω (συμπιέζοντας το στήθος 1,5 με 2,5 εκατοστά) με ρυθμό 100 ωθήσεις το λεπτό. Προσέξτε μην βάλετε υπερβολική πίεση. Σε ένα μεγαλύτερο παιδί τοποθετήστε τα «μαξιλαράκια» της παλάμης σας που βρίσκονται στη βάση του καρπού στο στέρνο του παιδιού με ρυθμό 80 - 100 ωθήσεις το λεπτό.

- Ύστερα από πέντε μαλάξεις δώστε άλλο ένα φιλί της ζωής. Συνεχίστε με ρυθμό πέντε μαλάξεις / μία αναπνοή, έως ότου μπορείτε να ψηλαφίσετε το σφυγμό. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά άρχισε να λειτουργεί.


Τραυματισμοί

Ενα στραμπούλιγμα είναι οδυνηρό αλλά όχι σοβαρό, αν και είναι δύσκολο να καθοριστεί χωρίς ακτινογραφία αν πρόκειται για διάστρεμμα, κάταγμα οστού ή εξάρθρωση. Το διάστρεμμα είναι ένα βίαιο τέντωμα ή και σχίσιμο των μυϊκών ινών και των συνδέσμων που περιβάλλουν μίαν άρθρωση για να τη στηρίζουν και να περιορίζουν την κίνησή της.

Το διάστρεμμα συμβαίνει συνήθως από βίαιο τέντωμα ή ξαφνικό στρίψιμο, που εξαναγκάζει την άρθρωση σε κίνηση ασυμβίβαστη προς τη φυσική της διάταξη. Η ρήξη των συνδέσμων προκαλεί αιμάτωμα μέσα στην άρθρωση, το οποίο καταλήγει σε πρήξιμο, πόνο και σοβαρό μώλωπα. Συνήθως διάστρεμμα παθαίνουν ο αστράγαλος, το γόνατο και ο καρπός.

Επειδή οι σύνδεσμοι είναι κοντά στην επιφάνεια του δέρματος σ’ αυτές τις αρθρώσεις και κάτω από αυτούς υπάρχει μικρό αλλά σκληρό κόκαλο, το πρήξιμο φαίνεται αμέσως.


Αν δείτε το παιδί σας να μπαίνει στο σπίτι κουτσαίνοντας:

- Ξαπλώστε το, ανυψώστε το τραυματισμένο πόδι και απλώστε στην περιοχή κρύες κομπρέσες.

- Στηρίξτε την άρθρωση με έναν επίδεσμο, αφού την περιτυλίξετε πρώτα με ένα παχύ στρώμα από βαμβάκι. Ελέγχετε τακτικά την επίδεση για να παρακολουθείτε μήπως το πρήξιμο που επακολουθεί κάνει το δέσιμο πάρα πολύ σφιχτό.

- Πείτε στο παιδί σας να παραμείνει στο κρεβάτι για 24 ώρες.


Κώστας Νταλούκας
Παιδίατρος


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...


    Στην κορυφή