Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕΙΩΝΕΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ


Η υπογεννητικότητα στη χώρα μας σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης οδηγεί όχι μόνο στην μείωση του μεγέθους του πληθυσμού, αλλά και σε δημογραφική γήρανση, με όλα τα επακόλουθα για την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας.
Η Β´ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Κυήσεις – Αποβολές – Δημογραφικό και Οικονομική Κρίση», οπου το θέμα ανέλυσαν οι Καθηγητές κ. Γεώργιος Κρεατσάς, κ. Δημήτριος Μπότσης, και κ. Ιωάννης Υφαντόπουλος, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Πολυξένη Νικολοπούλου–Σταμάτη, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Ευθύμιος Δεληγεώρογλου, ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Νικόλαος Σαλάκος και ο Λέκτορας κ. Νικόλαος Βραχνής. Πρόσφατα διαπιστώθηκε αύξηση του ποσοστού των παλίνδρομων κυήσεων από 2% στο 4% τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ δεν παρατηρείται ανάλογη αύξηση των γεννήσεων. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, προκύπτει ότι οι γεννήσεις στην Ελλάδα για το 2011 ήταν 106.777, εκ των οποίων 54.990 ήταν αγόρια και 51.787 κορίτσια. Οι θάνατοι ήταν 110.729, εκ των οποίων 57.972 ήταν άνδρες και 52.757 γυναίκες.

Τα παραπάνω στοιχεία συσχετίσθηκαν με την οικονομική κρίση και με τους προβληματισμούς των ζευγαριών για την δημιουργία οικογένειας στην σημερινή κοινωνία.
Στην συνέντευξη παρουσιάσθηκε επίσης η πρόοδος που έχει γίνει μέχρι σήμερα και οι νεότερες εξελίξεις με βάση πρόσφατες ιατρικές κατευθυντήριες οδηγίες που εκδόθηκαν, ενθαρρύνοντας έτσι την Ελληνίδα να έχει πρόσβαση σε ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών πρόληψης, ενώ απαντήθηκαν με απλό τρόπο ερωτήματα από τους ειδικούς όπως:

1.Πρόληψη και αντιμετώπιση παλίνδρομων κυήσεων

2.Πρόληψη ανεπιθύμητων κυήσεων - Μέθοδοι αντισύλληψης και παροχή συμβουλών αντισύλληψης. Χρήση μακράς διάρκειας αντισυλληπτικών μεθόδων.

3.Πόσες φορές μια έγκυος πρέπει να επισκέπτεται τον Μαιευτήρα της κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

4.Προληπτικές εξετάσεις για αποκλεισμό σοβαρών θεμάτων υγείας του εμβρύου στην εγκυμοσύνη;

5.Συμβουλευτική σε έφηβες και γυναίκες για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

6.Για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Κύηση και τοκετός.

7.Υποστήριξη μητρικού θηλασμού και παροχή συμβουλών.

8.Υπογονιμότητα- εξωσωματική γονιμοποίηση.

9.Διαγνωστικές επεμβατικές εξετάσεις στην εγκυμοσύνη για έγκυες μεγαλύτερης ηλικίας και όχι μόνο…

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της Β’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο να προστατέψει την υγεία της γυναίκας και απευθύνεται στις γυναίκες και τις οικογένειές τους, αλλά και στα παιδιά μας, τα οποία από νωρίς πρέπει να γνωρίζουν θέματα αγωγής υγείας και διαφυλικών σχέσεων.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πρόληψη και τις υπηρεσίες των αντιστοίχων τμημάτων της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής και που μπορείτε να απευθυνθείτε για προληπτικό έλεγχο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.aretaieio-obgyn.com

TΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2011 που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ. στο σύνολο της χώρας απεγράφησαν 10.787.690 μόνιμοι κάτοικοι (5.303.690 άνδρες και 5.484.000 γυναίκες).

Στην γενική απογραφή του 2001 είχαν καταμετρηθεί 10.164.000 άτομα ώστε να προκύπτει στη δεκαετία μείωση του πληθυσμού κατά 190.000 που όμως θεωρείται ότι είναι πενταπλάσια λαμβάνοντας επίσης υπ’ όψιν ότι ο αριθμός των αλλοδαπών το 2001 ήταν περίπου 300.000 ενώ σήμερα ξεπερνούν το 1.300.000. Η δεκαετία του 2001 – 2010 θεωρείται σύμφωνα με αυτά η χειρότερη δημογραφικά περίοδος από το 1940.

Όπως είναι γνωστό ο αριθμός των παιδιών που γεννά μία γυναίκα κατά την διάρκεια της ζωής της αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη που ονομάζεται «δείκτης γονιμότητας». Ο δείκτης αυτός για να αντιπροσωπεύει την ομαλή αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους πρέπει να είναι πάνω από τον μαγικό αριθμό αναπαραγωγής που είναι 2,1.

Στην Ελλάδα ο δείκτης γονιμότητας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός κυμαινόμενος γύρω στο 1,39 και για τις αμιγώς Ελληνίδες υπηκόους ίσως και κάτω από το 1 που κατατάσσει την Ελλάδα στην 199η θέση επί 220 χωρών.

Επίσης, η σύγκριση των δεικτών γεννήσεων και θανάτων στην Ελλάδα δείχνει ότι ο δείκτης θανάτων (9,3‰) σχεδόν ταυτίζεται με τον δείκτη γεννήσεων (9,8‰). Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο αριθμός γεννήσεων ήταν 106.777 και ο αριθμός θανάτων 110.729.

Από την άλλη πλευρά το προσδόκιμο επιβίωσης, (αριθμός ετών ζωής του ανθρώπου που παραμένουν σε μια ορισμένη ηλικία), στην χώρα μας παρουσιάζει αύξηση και κυμαίνεται για το γενικό πληθυσμό στο 79,78%, για τους άνδρες στο 78,02% και για τις γυναίκες στο 81,09% κατατάσσοντας την χώρα μας σε αξιόλογη σειρά μεταξύ των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα και άλλοι σημαντικοί για την επιβίωση του ανθρώπου δείκτες όπως η βρεφική και η περιγεννητική θνησιμότητα στην χώρα μας έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση και ακολουθούν τους αντίστοιχους δείκτες των προηγμένων χωρών. Η βρεφική θνησιμότητα από 29,6‰ το 1970 έχει φθάσει το 3,8‰ σήμερα και η περιγεννητική θνησιμότητα στο 6,26‰.


    Στην κορυφή