Η ΚΑΦΕΪΝΗ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗ ΜΥΪΚΗ ΔΥΝΑΜΗ


Η καφεΐνη φαίνεται ότι δεν είναι μόνο διεγερτικό για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Νέα έρευνα δείχνει πως μπορεί επίσης να ενισχύσει τη μυϊκή δύναμη.

Το αποτέλεσμα αυτό μάλιστα διαρκεί για όλη τη ζωή εκείνων που καταναλώνουν καφέ. Οι ερευνητές λένε ακόμα πως θα μπορούσε φανεί πολύ χρήσιμη σε ηλικιωμένους, καθώς ενδυναμωμένο μυϊκό σύστημα σημαίνει μείωση του κινδύνου για πεσίματα.

Η ανακάλυψη των ειδικών παρουσιάστηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κόβεντρι στο συνέδριο της Society for Experimental Biology, στο Σάλτσμπουργκ.

Ο δρ Τζέισον Τάλις και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μελέτη με πειραματόζωα προκειμένου να αξιολογήσουν με ακρίβεια την επίδραση της καφεΐνης στους μυς, σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Όπως διαπίστωσαν, η επίδραση της καφεΐνης διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των ποντικών που χρησιμοποιήθηκαν και κατά συνέπεια των μυών τους.

Στην περίπτωση των πιο ηλικιωμένων η επίδραση μειώνεται, ωστόσο στον διαφραγματικό μυ και τον μυ του ισχίου η καφεΐνη βοηθά στη βελτίωση της απόδοσής τους.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η καφεΐνη διαπιστώθηκε πως δεν έχει καμία επίδραση στην αύξηση της μυϊκής δύναμης σε νέους και στους μυς που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης. Η μεγαλύτερη επίδραση διαπιστώνεται σε μυς που έχουν αναπτυχθεί πλήρως.

Πηγή Espresso


    Στην κορυφή