Η ΕΛΠΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


Το Ερευνητικό Πειραματικό Κέντρο της ΕLPEN είναι το πρώτο εργαστήριο Βιοιατρικής, Έρευνας και Εκπαίδευσης, που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και από την ελληνική παραγωγική βιομηχανία.

Επικεντρώνεται κυρίως σε ασθένειες που σχετίζονται με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, τη φλεγμονή, τα αντιοξειδωτικά μόρια, το αναπνευστικό και την καρδιολογία.

Όπως διευκρίνισε ο Αντιπρόεδρος της ELPEN κ. Θεόδωρος Τρύφων «σε συνεργασία με εταιρίες, Πανεπιστήμια, φορείς και επιστήμονες της Ελλάδος και του εξωτερικού, συνεχίζουμε την υλοποίηση δικών μας ερευνητικών πρωτοκόλλων και προγραμμάτων σε σημαντικές θεραπευτικές κατηγορίες με αιχμή βέβαια το αναπνευστικό και την καρδιολογία.

Συγκεκριμένα πρόσθεσε ο κ. Τρύφων εξειδικευόμαστε σε τεχνολογία συσκευών για το αναπνευστικό σε σταθερούς συνδυασμούς και σε νέες φαρμακευτικές μορφές. Τεχνολογία που καταλήγει σε προϊόντα, τα οποία απευθύνονται κυρίως στην αγορά του εξωτερικού.

Όπως τόνισε ο κ. Τρύφων η ELPEN διαθέτει προϊόντα για το αναπνευστικό σε πάνω από 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής. Για το λόγο αυτό δημιουργεί και τρίτη παραγωγική μονάδα στην Κερατέα.

Το Κέντρο είναι πλήρως εξοπλισμένο, σημείωσε ο Διευθυντής του κ. Απόστολος Παπαλόης για την υλοποίηση προκλινικών μελετών σε μόρια που αφορούν στις παραπάνω κατηγορίες. Ιδιαίτερα στον τομέα της Καρδιολογίας και σε συνεργασία με άλλους φορείς, αξιοποιήθηκαν οι υπάρχουσες υποδομές για τη φαρμακολογική μελέτη της δράσης των μορφολινικών παραγώγων στην αθηρωμάτωση. Οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε πειραματικά ζωϊκά μοντέλα, ενώ τα αποτελέσματα έχουν ήδη δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Παραλληλα οι επιστημονικές μας συνεργασίες με το εξωτερικό (π.χ. Imperial College Λονδίνου) αποδίδουν σταθερά θετικά αποτελέσματα.

Στο Ερευνητικό & Πειραματικό Κέντρο, ανέφερε ο κ. Παπαλόης, έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα επιστημονικές εργασίες και εκπαιδευτικά προγράμματα με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα:
  • 200 Διδακτορικές Διατριβές έχουν εκπονηθεί ή βρίσκονται σε φάση εκπόνησης καθώς και 12 ολοκληρωμένα Masters.
  • Άνω των 160 πρωτοκόλλων έχουν ολοκληρωθεί και περισσότερα από 40 βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Περισσότερα από 400 Επιστημονικά Σεμινάρια εκ των οποίων το 80% με πρακτικά άσκηση.
  • Περισσότερες από 600 παρουσιάσεις και διαλέξεις σε επιστημονικά συνέδρια και εταιρίες.
  • Περισσότερες από 150 παρουσιάσεις και διαλέξεις σε επιστημονικά συνέδρια και εταιρίες.
  • Περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
  • Περισσότερες από 7.000 επισκέπτες επιστημονικού ενδιαφέροντος μέχρι τον Ιούλιο του 2010.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Τρύφων μέσα στον επόμενο χρόνο θα δημιουργηθεί πρότυπο Ερευνητικό & Πειραματικό Κέντρο της ELPEN και στη Θεσσαλονίκη που θα απευθύνεται στην επιστημονική κοινότητα της Βορείου Ελλάδος αλλά και των Βαλκανικών χωρών.



ΕΛΠΕΝ ελπεν ερευνητικό κέντρο














φωτό 1.
Από αριστερά προς τα δεξιά
κ. Θεόδωρος Τρύφων, Αντιπρόεδρος ΕΛΠΕΝ
κ. Δημήτριος Πενταφράγκας, Πρόεδρος ΕΛΠΕΝ
κ. Απόστολος Παπαλόης, Διευθυντής Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου

φωτό 2.
Εγκαταστάσεις Ερευνητικού Κέντρου

    Στην κορυφή