Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΙΣΩΣ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΣΤΗ


Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη, σύμφωνα με μία νέα, συνδυασμένη ανάλυση.

Η ανάλυση παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της βρετανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στο Μπράιτον και, παρότι τα ευρήματά της πρέπει να επαληθευτούν από μεγαλύτερες μελέτες, προστίθενται σε εκείνα που υποστηρίζουν ότι έχει ζωτική σημασία η επαρκής πρόσληψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Τη βιταμίνη παράγει το δέρμα όταν εκτίθεται στον ήλιο, ενώ καλές διατροφικές πηγές της είναι τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος των αυγών και τα εμπλουτισμένα προϊόντα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει την ανεπάρκειά της με πληθώρα προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η νοητική διαταραχή, τα αυτοάνοσα νοσήματα και ο καρκίνος.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουώργουϊκ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κόβεντρι εξέτασαν την συσχέτισή της με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, εξετάζοντας επτά μελέτες σε κάθε μία από τις οποίες είχαν συμμετάσχει από 112 έως 1.125 εθελοντές.
Οι πέντε από τις επτά συσχέτισαν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στην κύστη.

Σε ένα ξεχωριστό πείραμα, εξ άλλου, οι ερευνητές εξέτασαν τις αντιδράσεις στην βιταμίνη Dτων κυττάρων που επιστρώνουν το εσωτερικό τοίχωμα της κύστης. Όπως διαπίστωσαν τα κύτταρα αυτά μπορούν να ενεργοποιούν και να ανταποκρίνονται στη βιταμίνη D, προκαλώντας έτσι αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Αυτό είναι σημαντικό διότι το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, αναγνωρίζοντας τα μη φυσιολογικά κύτταρα πριν εξελιχθούν σε καρκινικά, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρόουζμαρι Μπλαντ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογικών Επιστημών στο Ουώργουϊκ.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ


    Στην κορυφή