ΦΣΑ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ


"Ο Υπουργός Υγείας με ανακοίνωση του στις 31 Μαΐου 2012, αναφέρει ότι έχει καταρτηθεί «συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών του κλάδου των φαρμακοποιών των μηνών Μαρτίου – Απριλίου 2012».

Επίσης, ενημέρωσε τους πολίτες ότι «κατανοεί τα αιτήματα του κλάδου των φαρμακοποιών, τους καλεί όμως για μια ακόμα φορά, να εκτιμήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται, μέσα σε μια δύσκολη κατά γενική ομολογία, οικονομική συγκυρία και να λειτουργήσουν με γνώμονα την εξυπηρέτηση του ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος».

Μας προκαλεί απορία αυτή η ανακοίνωση, καθώς το ίδιο το κράτος προσπαθεί να μεταφέρει τις δικές του ευθύνες στις πλάτες των φαρμακοποιών. Είναι χρέος του κράτους να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι να ζητά από ιδιώτες να πάρουν τη θέση του και να ασφαλίσουν τους πολίτες της χώρας αντί για αυτό. "Τα παραπάνω επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής και προσθέτει:

"Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στο Υπουργείο Υγείας, ότι:

· Μέχρι σήμερα μας οφείλει το κράτος 950.000.000 Ευρώ για μέρος των οποίων θα κληθούμε να πληρώσουμε φόρους. Δηλαδή θα πληρώσουμε φόρους για εισοδήματα που δεν έχουμε εισπράξει.

· Ήδη έχουμε πληρώσει Φ.Π.Α. για ανείσπρακτα ποσά του 2011 και του πρώτου τριμήνου του 2012.

· Περιμένουμε ακόμα να εφαρμοστεί ο νόμος που η προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση (με υπογραφές Παπαδήμου, Λοβέρδου, Σαχινίδη, Κουτρουμάνη) ψήφισε και που όριζε ότι μέχρι 31 Μαρτίου 2012 θα έχουν εξοφληθεί όλα τα χρέη του ΕΟΠΥΥ.

· Δεν εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση που υπεγράφη και που ορίζει τακτές πληρωμές από 14 έως 16 εκάστου μηνός.

· Στους προμηθευτές μας (οι οποίοι πλέον ζητούν να πληρώνουμε τοις μετρητοίς), εκδίδουμε επιταγές και όχι συμβάσεις ή προφορικές υποσχέσεις που δεν τηρούνται, όπως κάνει μέχρι σήμερα το κράτος προς εμάς. Οι επιταγές, όπως όλοι ξέρουμε, δεν τεμαχίζονται, δεν ανανεώνονται και σίγουρα δεν περιμένουν τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες γίνονται με το σταγονόμετρο. Όταν έχουμε κόψει επιταγή για ένα φάρμακο 5.000 Ευρώ, την τράπεζα δεν την νοιάζει αν ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε τα 700 Ευρώ αυτού του φαρμάκου. Ως εκ τούτου, η προοδευτική εξόφληση των οφειλών δεν μας βοηθά πουθενά.

· Μέχρι σήμερα, 1/6/2012 έχουν καταβληθεί 70 εκατομμύρια ευρώ, περίπου δηλαδή το 10% των οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Την ίδια στιγμή, με το «κούρεμα» των αποθεματικών τους, τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν 12.000.000 Ευρώ!!!


Το ότι δρομολογούνται πληρωμές των τρεχόντων χρεών είναι το αυτονόητο και το λιγότερο που μπορεί να κάνει το κατά τ’ άλλα αφερέγγυο κράτος. Προκαλεί όμως αίσθηση το γεγονός ότι τα τεράστια χρέη του προς τους φαρμακοποιούς επιμένει να τα θάψει κάτω από το χαλί. Μήπως αυτό αποτελεί απόδειξη για την πλήρη κατάρρευση της φαρμακευτικής περίθαλψης και του κοινωνικού κράτους; Είναι πάρα πολλές και συγκλονιστικές οι καταγγελίες καρκινοπαθών που καθημερινά κατακλύζουν το σύλλογο και δείχνουν την πλήρη εξαθλίωση, στην οποία κατάφεραν να φθάσουν το κοινωνικό κράτος της χώρας μας.

Τέλος, το ποιοι στέκονται εδώ και χρόνια δίπλα στους ασφαλισμένους είναι γνωστό και αυταπόδεικτο. Όπως επίσης και το ποιοι αδιαφορούν για αυτούς. Οι ασφαλισμένοι το γνωρίζουν και ειδικά οι πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες, οι οποίοι ψάχνουν εναγωνίως τα φάρμακα τους και σκοντάφτουν στην αδιανόητη γραφειοκρατία ενός αφερέγγυου κράτους."


    Στην κορυφή