ΦΡΟΥΖΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ


Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο διεξαγωγής κλινικών μελετών με διεθνή απήχηση, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Clinical Research Conference 2012: «Η Κλινική Έρευνα Φαρμάκων στην Ελλάδα»

Ο κ. Φρουζής επεσήμανε ότι η κλινική έρευνα - ως εθνική επιστημονική προτεραιότητα και ως οικονομική και κοινωνική επένδυση - μπορεί να αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης, στην κρίσιμη αυτή περίοδο που διέρχεται η χώρα μας. Η έρευνα, η καινοτομία και η απασχόληση επιστημόνων - είπε - είναι "εργαλεία" ανταγωνιστικότητας. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης ερευνητικών πρωτοκόλλων, εξασφαλίζοντας νέες θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένους τομείς.

Ο κ. Φρουζής ανέφερε πως «η λέξη "καινοτομία" είναι στενά συνυφασμένη με τη φαρμακευτική βιομηχανία. Για τις επιχειρήσεις μας και το έργο μας σε αυτό τον τομέα, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι κανένας άλλος κλάδος δεν επενδύει τόσα πολλά στην έρευνα και ανάπτυξη, με μεγάλο ρίσκο να χαθούν τεράστια κεφάλαια. Για να καταλήξει ένα φάρμακο στην αγορά, απαιτούνται 10 έως 15 χρόνια ερευνητικής προσπάθειας. Για κάθε 5.000 έως 10.000 πιθανές δραστικές ουσίες που αξιολογούνται, η μία καταλήγει να γίνει φάρμακο. Κι’ όμως υπάρχει διττό όφελος που προκύπτει από αυτή την τεράστια επένδυση: καταρχάς για τους ασθενείς, σημαίνει ζωή, ή βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, ενώ για το σύστημα υγείας, σημαίνει εξοικονόμηση.»

Για κάθε ευρώ φαρμάκου που συνταγογραφείται, προκύπτει πολλαπλάσια μείωση του νοσοκομειακού συνολικού κόστους. Γι’ αυτό και η σημασία της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι άκρως σημαντική για την χώρα μας. Σε εθνικό επίπεδο, εάν ως χώρα δίναμε το μήνυμα πως αξιοποιούμε τα οφέλη της καινοτομίας –αναφέρει ο κος Φρουζής- θα είχαμε προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια, αναγκαία περισσότερο από ποτέ, σήμερα, για την ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας.

«Όταν η Πολιτεία, τα τελευταία δύο χρόνια δείχνει αδιαφορία για να δώσει τιμές σε καινοτόμα φάρμακα τιμωρώντας τους έλληνες ασθενείς, δημιουργούμε μόνοι μας μια Ελλάδα μη ελκυστική για επενδύσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ χαρακτήρισε ως βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και στην κλινική έρευνα, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την καθιέρωση ενιαίου πλαισίου λειτουργίας των εμπλεκόμενων φορέων του δημοσίου.

Τόνισε ότι η χώρα διαθέτει ό,τι χρειάζεται, από άποψη ακαδημαϊκής κατάρτισης των ερευνητών, εµπειρίας των επιτροπών του ΕΟΦ και της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας στην αξιολόγηση, έγκριση και παρακολούθηση των κλινικών µελετών. Οι παράμετροι αυτές, διασφαλίζουν άριστο ερευνητικό αποτέλεσμα με μέγιστη προστασία των ασθενών.

Ο κ. Φρουζής αναγνώρισε ότι ο ΕΟΦ και η Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας, έχουν βελτιώσει σημαντικά τους χρόνους έγκρισης νέων φακέλων για κλινικές μελέτες, στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες να πετύχουμε ως χώρα τους στόχους μας.


Αυτό οδήγησε στο να εισέλθουν ερευνητικά κονδύλια, ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ στους ερευνητικούς λογαριασμούς των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και στις ΥΠΕ το 2011. Το ποσό αυτό μπορεί να πολλαπλασιαστεί, εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης της κλινικής μελέτης.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επενδύουν στα ερευνητικά προγράμματα των πανεπιστημίων σε επίπεδο βασικής έρευνας μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών και ερευνητών. Για την περίοδο 2010 - 2011, το ποσό που διατέθηκε εκτιμάται περί τα 35 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, η κλινική έρευνα ξεπερνά τα στενά όρια της οικονομίας. Διασφαλίζει - πάνω απ΄ όλα - τη γρήγορη χωρίς κόστος πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Βελτιώνει, δηλαδή, την ποιότητα ζωής του ανθρώπου, συμβάλλοντας στην εξάλειψη της νόσου.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα, τόνισε ότι οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να επωφεληθούν από την πρόσφατη πρόοδο στη παγκόσμια φαρμακευτική έρευνα. Η έκδοση δελτίου τιμών νέων φαρμάκων εκκρεμεί από το 2010, με αποτέλεσμα οι Έλληνες ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση σε σκευάσματα που διατίθενται - επί μία διετία - στους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Τα καινοτόμα φάρμακα - εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ - σώζουν ζωές, μειώνοντας παράλληλα τα συνολικά κόστη της Υγείας και αυξάνοντας την παραγωγικότητα του πληθυσμού της χώρας μας.


    Στην κορυφή