ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ:ΣΤΟΠ ΣΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ 1/10/2010


"Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, έχει γνωστοποιήσει πολλές φορές τα σοβαρά προβλήματα που πλήττουν τη φαρμακευτική περίθαλψη, καταγγέλλοντας:

Τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά. Την αύξηση της γραφειοκρατίας για τις «πληρωμές» μας από το δημόσιο (ΟΠΑΔ)", οπως επισημαίνεται σε σημερινή ανακοίνωση του Συλλόγου:
"Το πάγωμα των πληρωμών μας από το Δημόσιο από τον Ιανουάριο 2010
Την μεγάλη καθυστέρηση μερικών από τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία
Τους εκβιασμούς αρκετών φαρμακευτικών εταιρειών και φαρμακαποθηκών, οι οποίες απαιτούν από τα μέλη μας αυθημερόν πληρωμή των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους που χορηγούν στα φαρμακεία μας, όταν οι ίδιες πολύ καλά γνωρίζουν την αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να πληρώσουν τις ήδη υπάρχουσες οφειλές τους.
Την αναλγησία και ανυπαρξία του κράτους απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην φαρμακευτική περίθαλψη.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα, μόνο για τα φαρμακεία της Αττικής, το Δημόσιο (ΟΠΑΔ) μας χρωστά ήδη 140.000.000 Ευρώ που αντιστοιχούν σε συνταγές 6 μηνών και οι οφειλές των υπόλοιπων ταμείων αγγίζουν το ποσό των 15.000.000 Ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι η τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά το φάρμακο έχει προκαλέσει την άρνηση των εταιρειών να τιμολογούν φάρμακα με πολύ χαμηλό κόστος, καθώς και ο μη έλεγχος των εξαγωγών, έχει αυξήσει υπέρμετρα τις παράλληλες εξαγωγές. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι να αυξάνονται οι ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Διερωτόμαστε πως είναι δυνατόν οι φαρμακευτικές εταιρείες να χορηγούν Φάρμακα Υψηλού Κόστους στα νοσοκομεία με πίστωση 3-4 ετών, ενώ την ίδια στιγμή, για τα ίδια φάρμακα, απαιτούν να πληρωθούν από τα φαρμακεία αυθημερόν και τοις μετρητοίς; Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη διαφοροποίηση;

Λόγω όλων των ανωτέρω, ο Φ.Σ.Α. ανακοινώνει ότι:
1.Από 1 Οκτωβρίου 2010, θα σταματήσει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στον ΟΠΑΔ και σε όλα τα ταμεία τα οποία δεν είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους.
2.Δεν θα κλείσει τα μάτια στις παράλληλες εξαγωγές και θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, καταγγέλλοντας δημοσία την αδυναμία του κράτους να παρέχει την απαραίτητη φαρμακευτική περίθαλψη στους πολίτες του.
3.Δεν θα χορηγεί τα 89 Φάρμακα Υψηλού Κόστους στους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών ταμείων, αντιδρώντας σε κάθε είδους εκβιασμό των φαρμακευτικών εταιρειών και των προμηθευτών των μελών του. Επιπροσθέτως, είναι αδύνατον πλέον να πιστέψουμε πως ενώ τα ταμεία δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις πάγιες υποχρεώσεις τους προς τα μέλη μας, θα είναι σε θέση να πληρώσουν άμεσα τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, όπως υπόσχονται αυτή τη στιγμή.


Οι παραπάνω αποφάσεις μας δεν αποτελούν έλλειψη ευαισθησίας προς τους ασφαλισμένους, αλλά την ύστατη λύση για να προστατευτούν τα μέλη μας από την οικονομική καταστροφή. Ήδη το 52% των μελών μας έχουν καταφύγει σε δανεισμό προσδοκώντας την υλοποίηση των υποσχέσεων για πληρωμή των οφειλών τους, που κατά καιρούς τους έχουν δοθεί από το κράτος, χωρίς όμως να υλοποιείται καμία από αυτές."


    Στην κορυφή