Ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία


Τι είναι η Ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία;
Πρόκειται για ακτινογραφία, κατά την οποία θα προβληθούν εικόνες του παγκρέατος και των χοληφόρων με την χρήση χρωστικών ουσιών. Οι χοληφόροι οδοί διοχετεύουν τη χολή από το συκώτι, ενώ ο παγκρεατικός πόρος αποχετεύει παγκρεατικό χυμό. Και τα δύο ανήκουν στο πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάχτυλος).



Πότε χρησιμοποιείται η Ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία;


Η εν λόγω εξέταση γίνεται για να ανιχνευθούν τυχόν ασθένειες ή παρατυπίες στη χολή ή στους παγκρεατικούς αγωγούς.

• Η εξέταση μπορεί να εντοπίσει (και σε μερικές περιπτώσεις να αφαιρέσει) πέτρες στη χολή.
• Είναι επίσης πιθανόν να εντοπίσει καρκίνο, λοίμωξη και κίρρωση του ύπατος.
• Να εντοπίσει ίκτερο, όταν ο ασθενής έχει κίτρινο χρώμα, ως αποτέλεσμα απόφραξης των χοληφόρων.
• Να εντοπίσει κάποιο ανεξήγητο κοιλιακό άλγος.

Εκτός από τις διαγνωστικές του χρήσεις, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από ίκτερο με αφαίρεση λίθων στην χολή ή με την τοποθέτηση ενός πλαστικού σωλήνα στο κάτω μέρος της χολής.


Πως εκτελείται η Ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία;

Η εξέταση γίνεται στο τμήμα ακτινολογίας του νοσοκομείου. Το στομάχι χρειάζεται να είναι άδειο για να μπορέσει να εισαχθεί με ασφάλεια το ενδοσκόπιο. Γι’ αυτό το λόγο, ο ασθενής δε πρέπει να φάει για 6 ώρες.
• Αφού έχει ενημερώσει για τη διαδικασία της εξέτασης, ο ειδικός γιατρός θα ψεκάσει το πίσω μέρος του λαιμού του ασθενή με τοπική αναισθησία, ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι οδοντίατρο, ώστε να δυσκολεύεται η κατάποση.
• Ένα ηρεμιστικό εγχέεται από το χέρι ή από το μπράτσο. Δεν είναι γενική αναισθησία, αλλά προκαλεί υπνηλία στον ασθενή.
• Ένα ειδικό ενδοσκόπιο εισέρχεται στο στόμα και ο ασθενής το καταπίνει. Η αίσθηση είναι σαν να καταπίνει ένα μεγάλο κομμάτι φαγητού.
• Κατόπιν, το ενδοσκόπιο σπειρώνεται με το δωδεκαδάκτυλο. Ένας λεπτός σωλήνας θα περάσει από το ενδοσκόπιο και μέσω μίας μικρής τρύπας στο τοίχωμα του δωδεκαδάκτυλου, στους αγωγούς που οδηγούν στη χοληδόχο κύστη και στο πάγκρεας.
• Η χρωστική ουσία εκχέεται και γίνονται οι ακτίνες Χ.
Κατόπιν, ο ιατρός θα μελετήσει τις ακτινογραφίες:
• αν βρεθεί πέτρα, θα αφαιρεθεί αυξάνοντας το κάτω μέρος της χολής και η πέτρα θα συρθεί προς τα έξω.
• αν υπάρχει χαλάρωση στον χοληδόχο πόρο, ένας πλαστικός σωλήνας θα εισαχθεί για να “στραγγιστεί” η χολή στο δωδεκαδάχτυλο.

Μετά τη διαδικασία, ο ασθενής θα αισθανθεί υπνηλία για λίγες ώρες. Αν έχει αφαιρεθεί κάποια πέτρα, ο ασθενής ενδέχεται να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο.



Είναι ασφαλής η Ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία;


Η εξέταση είναι απολύτως ασφαλής. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, κάποιος ασθενής μπορεί να είναι αλλεργικός στην χρωστική ουσία. Υπάρχει επίσης, ένας μικρός κίνδυνος φλεγμονής του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα), κάτι που εμφανίζεται περίπου σε 1% των εξετάσεων.

Η θεραπευτική Ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφία (όταν χρησιμοποιείται για θεραπεία) ισοδυναμεί με χειρουργική επέμβαση και, αν είναι ασφαλής, ένα 3% των ασθενών Ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειοπαγκρεατογραφίαμπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές. Οι πιο πιθανές επιπλοκές είναι η μόλυνση, η αιμορραγία και η παγκρεατίτιδα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως μετά από ιατρική περίθαλψη.

Στις έγκυες γυναίκες, οι χρωστικές ουσίες μπορεί να βλάψουν το μωρό. Οι ασθενείς που πάσχουν από ηπατική, καρδιακή ή νεφρική ασθένεια, θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ειδικό ιατρό πριν από τη εξέταση.


    Στην κορυφή