ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ


Οι μυϊκοί πόνοι και οι πόνοι των αρθρώσεων κοστίζουν στις ευρωπαϊκές οικονομίες €240 δισεκατομμύρια το χρόνο. «Είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσουμε πολιτικές που κρατάνε τους ανθρώπους με χρόνια προβλήματα στην εργασία» λέει ο καθηγητής Paul Emery, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ρευματολογίας (EULAR)

Πολιτικοί, ασθενείς και ειδικοί της υγείας και της εργασίας ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη θέσπιση μιας μοναδικής συμμαχίας, η οποία καλεί σε ευρωπαϊκή και εθνική δράση προκειμένου να περιοριστεί το βαρύ τίμημα των €240 δισεκατομμυρίων που κοστίζουν οι χρόνιες μυοσκελετικές παθήσεις (MSDs) στην ευρωπαϊκή κοινωνία.

Εκατό εκατομμύρια Ευρωπαίοι υποφέρουν από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους – πάνω από 40 εκατομμύρια εξ’ αυτών είναι εργαζόμενοι – ενώ το 40% από αυτούς χρειάζεται να εγκαταλείψει την εργασία του.

Η δημιουργία του Fit for Work Europe Coalition – μιας μοναδικής, πολύπλευρης συμμαχίας – είναι η συνέχεια της πανευρωπαϊκής έρευνας από το The Work Foundation που δημοσιεύτηκε στις Βρυξέλλες ακριβώς ένα χρόνο πριν, καταδεικνύοντας ότι οι μυοσκελετικές παθήσεις (MSDs) ευθύνονται για το 49% της απουσίας από την εργασία και το 60% της μόνιμης ανικανότητας για εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.1 Οι συγκεκριμένες και άλλες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της κακής συνολικής υγείας λόγω πόνων στους μύες και στις αρθρώσεις αντιστοιχούν σε ένα ενδεικτικό κόστος στην ευρωπαϊκή κοινωνία που αγγίζει τα €240 δισεκατομμύρια.2

Αυτό το ποσό θα μπορούσε να μειωθεί μέσω της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της κατάλληλης θεραπευτικής παρέμβασης και της διεπιστημονικής διαχείρισης των μυοσκελετικών παθήσεων – αλλά προϋποθέτει ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές που υποστηρίζουν αυτούς τους στόχους.

«Σήμερα καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές κυβερνήσεις να καταστήσουν τις μυοσκελετικές παθήσεις προτεραιότητα στην πολιτική υγείας» λέει η κα Antonia Paranova, η Ευρωβουλευτής που θα παρουσιάσει τη Συμμαχία στις Βρυξέλλες και αντιπρόεδρος της Συμμαχίας. «Μόνο μέσω συντονισμένης δράσης που βασίζεται σε στοιχεία και ισχυρές πολιτικές επιλογές μπορούμε να βελτιώσουμε τον εργασιακό βίο των ατόμων που πάσχουν από μυοσκελετικές παθήσεις».


Ειδικότερα η Συμμαχία Fit for Work Europe εστιάζει σε:

Το 2010 - Δέσμευση των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συμβούλιο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης) προκειμένου να υπογραμμιστεί η σημασία της έγκαιρης παρέμβασης στα προγραμματισμένα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υγείας για τις «χρόνιες παθήσεις» που αναμένεται να υιοθετηθεί από τη Βελγική Προεδρία το Δεκέμβριο του 2010.
Το 2011 – Σύσταση για τις Μυοσκελετικές Παθήσεις του Συμβουλίου προκειμένου να ενθαρρυνθεί η υιοθέτηση συγκεκριμένων εθνικών σχεδίων για τις μυοσκελετικές παθήσεις.
Το 2012 – Ειδική συνεδρίαση για την οικονομική σημασία των μυοσκελετικών παθήσεων, ώστε να ενσωματωθούν ως θεματολογία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και έκκληση για ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών που σχετίζονται με τις μυοσκελετικές παθήσεις στο World Health Assembly της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Η πρώτη αυτή παρουσίαση της Συυμμαχίας Fit for Work Europe είναι μέρος μιας συνεχούς προσπάθειας να γίνουν οι μυοσκελετικές παθήσεις προτεραιότητα για τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Συμμαχία Fit for Work Europe θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ρευματολογίας ( EULAR) στις Βρυξέλλες και σε εθνικό επίπεδο. Αμφότεροι θα προσκληθούν στη συνάντηση των Υπουργών Υγείας της Βελγικής Προεδρίας στις 20 Οκτωβρίου 2010, που συμβάλλει στο διάλογο του Συμβουλίου Υγείας και στο κάλεσμα των κρατών-μελών για δέσμευση προκειμένου να θεσπιστούν εθνικά σχέδια δράσης για την πρόληψη και διαχείριση των μυοσκελετικών παθήσεων.


Η Συμμαχία Fit for Work Europe τελεί υπό την αιγίδα των:

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.fitforworkeurope.eu ή επικοινωνήστε με τη Jennifer Shum του Fit for Work Secretariat στο +32 (0)2 894 9015 ή jshum@webershandwick.com .


Σχετικά με τις μυοσκελετικές παθήσεις


Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι ένας όρος που καλύπτει πάνω από 200 παθήσεις οι οποίες επηρεάζουν μύες, αρθρώσεις, τένοντες, συνδέσμους, περιφερικά νεύρα και υποστηρικτικά αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας πόνο και λειτουργική ανικανότητα στους πάσχοντες (Punnett et al, 2004).



Αναλυτικοί Στόχοι της Συμμαχίας

Για φορείς πολιτικών αποφάσεων:
Να αναδειχθούν οι μυοσκελετικές παθήσεις ως προτεραιότητα της δημόσιας υγείας σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, στοχεύοντας κυρίως στην ανάπτυξη εθνικών σχεδίων δράσης

Για τους φορείς χρηματοδότησης :
Να διασφαλίσουν την κατάλληλη κατανομή πόρων και χρηματοδότηση για την έγκαιρη παρέμβαση και την ενδεδειγμένη θεραπεία των μυοσκελετικών παθήσεων

Για τους εκτιμητές φαρμακοοικονομικών του εθνικού συστήματος υγείας:
Να θεσπιστούν η παραγωγικότητα στην εργασία και το ευρύτερο κλινικό και οικονομικό κόστος ως στόχοι της αξιολόγησης της οικονομίας της υγείας

Για του ιατρούς και τους λοιπούς επαγγελματίες της υγείας:
Να θεσπιστεί η εργασιακή παραγωγικότητα ως κλινικό αποτέλεσμα

Για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους:
Να ακουστεί η φωνή των ασθενών και να προβληθούν παραδείγματα καλών πρακτικών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις ζωές των ασθενών και των συγγενών τους

Για τους εργοδότες:
Να υιοθετήσουν μέτρα που ενθαρρύνουν τον κατάλληλο εργονομικό σχεδιασμό για ασθενείς με μυοσκελετικές παθήσεις, ώστε να μεγιστοποιήσουν την παραγωγική ικανότητα και την καλή κατάσταση των υπαλλήλων.



Σχετικά με τη Συμμαχία Fit for Work

Η Συμμαχία Fit for Work Europe εργάζεται για την προώθηση ενός πολυσυλλεκτικού διαλόγου για τις μυοσκελετικές παθήσεις (MSDs), ώστε να οδηγήσει σε κλινικές πρακτικές και πολιτικές υγείας και εργασίας που θα βελτιώσουν την ποιότητα της εργασιακής ζωής των ασθενών. Το Fit for Work αφορά στη συνεργασία οργανώσεων και ατόμων και τελεί υπό την αιγίδα των The Work Foundation, UN’s Bone and Joint Decade, European League Against Rheumatism (EULAR) και RAND Europe, και της υποστήριξης ενός δικτύου που περιλαμβάνει το European Agency for Social Inclusion, τη European Federation of Nurses Associations, την Association Internationale de la Mutualité, την Enterprise for Health, την Arthritis Ireland, την Association of Chartered Certified Accountants, τη UniEuropa και διευρύνεται κάθε μήνα. Η Συμμαχία Fit for Work Europe πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Abbott και τη συμπληρωματική υποστήριξη της GE Healthcare.

Οι μελέτες Fit for Work και τα αντίστοιχα papers έχουν δημιουργηθεί από το The Work Foundation. Για περισσότερες πληροφορίες και την ευκαιρία να σχολιάσετε/μοιραστείτε την εμπειρία σας από το Fit for Work, επισκεφθείτε το http://www.fitforworkeurope.eu


    Στην κορυφή