ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία 2012, η οποία θα διεξαχθεί από τις 22 έως τις 26 Οκτωβρίου, δίνει έμφαση στο δίπτυχο του ισχυρού επιτελικού ρόλου της διοίκησης και της ενεργού συμμετοχής των εργαζομένων με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας, της υγείας και της παραγωγικότητας στους χώρους εργασίας στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο της εβδομάδας, η οποία διοργανώνεται από τον EU-OSHA και τους εταίρους του, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη με στόχο τη στήριξη της εκστρατείας για τους ασφαλείς και υγιείς χώρους εργασίας με θέμα «Πρόληψη των κινδύνων στην εργασία με τη συμμετοχή όλων».

«Η ασφάλεια και η υγεία στους χώρους εργασίας μάς αφορά όλους. Για την εξασφάλιση της επιτυχίας απαιτείται συνεργασία», εξηγεί η Δρ Christa Sedlatschek, διευθύντρια του EU-OSHA. «Πρόσφατο καλό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων αποτελεί η κατασκευή του ολυμπιακού πάρκου του Λονδίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012, το μεγαλύτερο έργο υποδομής στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίου συμμετείχαν περίπου 36.000 εργαζόμενοι. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής δεν καταγράφηκε κανένα θανατηφόρο ατύχημα - για πρώτη φορά στην ιστορία της κατασκευής ολυμπιακών σταδίων - χάρη στον ισχυρό επιτελικό ρόλο της διοίκησης του έργου, στη σαφή επικοινωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και στη συμμετοχή του προσωπικού και των εταίρων σε θέματα υγείας και ασφάλειας», προσθέτει.

Η Ελλάδα, όπως κάθε φορά, συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή Εκστρατεία 2012-2013 προγραμματίζοντας και υλοποιώντας σε εθνικό επίπεδο σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, οι οποίες απευθύνονται αφενός σε όσους εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (ΑΥΕ) και αφετέρου στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Ήδη, στο πλαίσιο του 1ου έτους της δίχρονης Ευρωπαϊκής Εκστρατείας, από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και τον Εθνικό Εστιακό Πόλο Πληροφόρησης για θέματα ΑΥΕ, σε στενή συνεργασία με τα μέλη του Εθνικού Δικτύου Πληροφόρησης για θέματα ΑΥΕ και τους κοινωνικούς εταίρους, υλοποιήθηκαν ως τώρα με ιδιαίτερη επιτυχία και αυξημένη συμμετοχή: η οργάνωση ημερίδας στην Αθήνα (23 Μαϊου 2012) στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης της εκστρατείας, η οργάνωση δύο ενημερωτικών ημερίδων στην Αθήνα (6η Ιουλίου 2012) και στην Πάτρα (8 Οκτωβρίου 2012) αντίστοιχα, η έκδοση ενημερωτικών εντύπων και η ανάπτυξη ηλεκτρονικού υποστηρικτικού υλικού για την εκστρατεία, η προώθηση και προβολή σχετικών με την εκστρατεία έντυπων και ηλεκτρονικών προϊόντων ενημέρωσης και προβολής, η δημοσίευση σχετικών ανακοινώσεων και άρθρων σε έντυπα, εφημερίδες, επιστημονικά περιοδικά και ιστοχώρους συνεργαζομένων φορέων, η δημιουργία ειδικών ιστοσελίδων και η προβολή της εκστρατείας και των προγραμματιζόμενων δράσεων από την ηλεκτρονική πύλη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Διαδίκτυο καθώς και η σε εθνικό επίπεδο διοργάνωση των Ευρωπαϊκών Βραβείων Καλής Πρακτικής 2012-2013, με την αναγνώριση και συλλογή μοντέλων καλής πρακτικής.

Στο πλαίσιο κορύφωσης των δράσεων κατά τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την ΑΥΕ 2012 (22 ως 26 Οκτωβρίου 2012) ταυτόχρονα σε όλα τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ, έχουν προγραμματιστεί στην χώρα μας:

- η οργάνωση της κεντρικής ημερίδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
σε εθνικό επίπεδο, για το 1ο έτος της εκστρατείας (Θεσσαλονίκη, 7 Νοεμβρίου 2012),

- η διανομή θεματικού ενημερωτικού φακέλου σε επιχειρήσεις και οργανισμούς,
με σχετικό υλικό πληροφόρησης σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή,

- η υποστήριξη της οργάνωσης σχετικών δράσεων από άλλους φορείς,

- ο συντονισμός εκστρατείας προβολής και ενημέρωσης μέσω του δικτύου των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα (μετρό, τρένο, τραμ, λεωφορεία και τρόλλεϋ).

Ανάλογες δράσεις προγραμματίζονται ήδη και για το 2013, δεύτερο έτος της δίχρονης Ευρωπαϊκής Εκστρατείας 2012-2013 «Πρόληψη των κινδύνων στην εργασία με τη συμμετοχή όλων».


Ο πρακτικός οδηγός για τον επιτελικό ρόλο της διοίκησης στην ΕΑΥ παρέχει στους επικεφαλής των επιχειρήσεων πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία μέσω του αποτελεσματικού επιτελικού ρόλου της διοίκησης, της συμμετοχής των εργαζομένων και της συνεχούς αξιολόγησης και ελέγχου.

Ο οδηγός για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην ΕΑΥ παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους οι εργαζόμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους προκειμένου να συνεργαστούν ενεργά με τη διοίκηση με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας στους χώρους εργασίας. Παράλληλα, περιγράφει τους αντίστοιχους ρόλους, τις αρμοδιότητες και τις νομικές υποχρεώσεις των εργαζομένων, των εκπροσώπων τους και των εργοδοτών.

Οι οδηγοί περιλαμβάνουν, επίσης, χρήσιμους καταλόγους ελέγχου για τους εργοδότες, τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Το υλικό αυτό επεκτείνεται και σε νέα μέσα, με την εφαρμογή iPad όσον αφορά την εκστρατεία για τους ασφαλείς και υγιείς χώρους εργασίας «Πρόληψη των κινδύνων στην εργασία με τη συμμετοχή όλων» η οποία περιλαμβάνει πολύτιμα εργαλεία και πηγές τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τη διοίκηση.


1. Αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) είναι να καταστήσει τους χώρους εργασίας στην Ευρώπη ασφαλέστερους, υγιέστερους και παραγωγικότερους. Ο Οργανισμός ερευνά, αναπτύσσει και διανέμει αξιόπιστη, ισορροπημένη και αμερόληπτη πληροφόρηση σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία και οργανώνει πανευρωπαϊκές εκστρατείες ευαισθητοποίησης. Ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1996 και έχει την έδρα του στο Μπιλμπάο της Ισπανίας. Φέρνει σε επαφή εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κυβερνήσεων των κρατών μελών, των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων, καθώς και κορυφαίους ειδικούς από το σύνολο των 27 κρατών μελών της ΕΕ και άλλων χωρών.
    Στην κορυφή