ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΓΩΣ


Τη δραματική κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας καταγγέλλει το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "ΑΡΓΩΣ", με αφορμή την τρίτη κινητοποίηση φορέων και εργαζομένων έξω από το Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, οπου εκπρόσωποι του δικτύου και των σωματείων εργαζομένων της ψυχικής υγείας αλλά και των εξαρτήσεων συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα κ. Γ, Κατριβάνο: "Η ενημέρωση ήταν απογοητευτική καθώς ο Γενικός ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στο θέμα της χρηματοδότησης και ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι εκπρόσωποι του Δικτύου και οι εργαζόμενοι του τόνισαν ότι πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το κλείσιμο σειράς μονάδων αφού παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου και του Υφυπουργού Πρόνοιας κ. Μπόλαρη για κάλυψη σχεδόν του 80% του προϋπολογισμού του 2011, το σχετικό έγγραφο δεν έχει αποσταλεί και οι διαδικασίες χρηματοδότησης δεν έχουν προχωρήσει έτσι οι εργαζόμενοι θα φθάσουν ξανά στους 6 και πλέον μήνες απλήρωτοι (είναι ήδη 3 μήνες).
Εκτός από τις καθυστερήσεις στις μισθοδοσίες, οι προμηθευτές έχοντας ενημερωθεί για τη πιθανότητα κλεισίματος των δομών, διακόπτουν πλέον κάθε πίστωση και οι ιδιοκτήτες των κτιρίων απαιτούν την πλήρη εξόφληση τους , επιταχύνοντας έτσι το κλείσιμο των μονάδων, αφού ήδη τα χρέη ξεπερνούν τα 16 εκατ. Ευρώ.

Δυστυχώς, από τα γεγονότα επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι μας καθώς τους τελευταίους μήνες έκλεισαν 3 δομές του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής - του παλαιότερου κοινοτικού δημόσιου φορέα ψυχικής υγείας της χώρας- με αποτέλεσμα οι 45 φιλοξενούμενοι ένοικοι (από Αθήνα και Λειβαδιά) είτε να μεταφέρονται σ’ άλλες δομές μας είτε να επιστρέφουν σε δομές στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και 68 επαγγελματίες ψυχικής υγείας να οδηγούνται στην ανεργία!!!

Δυστυχώς, η πορεία των 45 φιλοξενούμενων ψυχικά ασθενών που μέσα σε 30 χρόνια βίωσαν τον εγκλεισμό στο Δαφνί, τον καιάδα της Λέρου, την επιστροφή στην κοινωνία με το πρόγραμμα Ψυχαργώς, είναι πλέον αβέβαιη, όπως και των υπολοίπων 1500 φιλοξενούμενων στις στεγαστικές δομές του Ψυχαργώς, αφού παρά τις δεσμεύσεις τις επόμενες εβδομάδες είναι ορατό το κλείσιμο πολλών στεγαστικών δομών λόγω έλλειψης τροφίμων, διακοπής της ΔΕΗ και εξώσεων.

Την ίδια στιγμή, η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής και το «Περιβολάκι», φορείς που από κακή ερμηνεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έχουν χαρακτηριστεί ως Φορείς Γενικής Κυβέρνησης, έχουν υποχρεωθεί να προετοιμάζουν εργασιακή εφεδρεία για το 10% του προσωπικού, την στιγμή που έχουν πάνω από 20% κενές θέσεις εργασίας λόγω της υποχρηματοδότησης.
Εκτός των παραπάνω, αν και σχετικά με το θέμα της «εφεδρείας» ο κ. Κατριβάνος ανέφερε ότι σε πρώτη φάση τα μέτρα δεν αφορούν τα ΝΠΙΔ γιατί σε καμία περίπτωση οι 65 φορείς ΝΠΙΔ της ψυχικής υγείας δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αφού είναι συμπληρωματικοί πάροχοι δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας βάσει ειδικών Υπουργικών Αποφάσεων που επέχουν θέση συμβάσεων, τονίζοντας όμως ότι δεν θα αποφευχθούν οι περικοπές και επομένως οι απολύσεις, ο κ. Πάγκαλος ζητά στοιχεία για την Επιτροπή Συγχωνεύσεων και Κατάργησης φορέων του Δημοσίου κάτι που ενισχύει τους φόβους ότι σταδιακά οι μονάδες ψυχικής υγείας οδηγούνται σε κατάργηση ή συγχώνευση με σημαντικές περικοπές προϋπολογισμών και προσωπικού.

Έτσι από τα δεδομένα το ερώτημα πλέον δεν είναι αν θα κλείσουν ή όχι οι δομές ψυχικής υγείας άλλα το πότε, δηλαδή αν θα προλάβει πρώτος ο κύριος Πάγκαλος με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις ή αν θα τον προλάβει το Υπουργείο Οικονομικών με τις περικοπές και τις καθυστερήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό κατά την Ολομέλεια του Δικτύου αποφασίστηκαν:

α) ότι ως τη Δευτέρα θα προετοιμαστεί με τη νομικό του Δικτύου σχετική επιστολή προς το ΥΥΚΑ, το Υπουργείο Οικονομικών, την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης με την οποία θα καταδεικνύει ότι σύμφωνα με τον Ν. 2716 οι φορείς μας δεν είναι εποπτευόμενοι φορείς αλλά μόνο οι μονάδες και ζητά την εξαίρεση μας από την όποια διαδικασία συγχωνεύσεων ή καταργήσεων ή εργασιακής εφεδρείας.

β) Αμέσως μετά θα διερευνηθεί με τη νομικό πως θα κινηθεί το Δίκτυο απέναντι στο Υπουργείο Υγείας (πχ εξώδικο, αγωγή) δηλώνοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς λόγω της κατάστασης και καλώντας το να αναλάβει την ευθύνη για την διασφάλιση της παροχής φροντίδας, την εξασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των ασθενών, αφού σε λίγες μέρες θα αδυνατούν οι φορείς μας να φέρουν κάθε ευθύνη λόγω της μη χρηματοδότησης

γ) Καλεί όλους τους φορείς του χώρου, τα σωματεία εργαζομένων, τις οικογένειες και τους λήπτες σε δυναμική κλιμάκωση των αντιδράσεων και μαζικές κινητοποιήσεις, σε συνδυασμό με την 48αρη απεργία των εργαζομένων, προτείνοντας συγκέντρωση την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί στο ΥΥΚΑ και στην συνέχεια πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή όπου θα επιδοθούν ψηφίσματα διαμαρτυρίας.

δ) Τέλος θα υποστηρίξει κάθε σχετική ενέργεια (επιστολές από λήπτες, συλλογή υπογραφών, ενημέρωση φορέων εξωτερικού κλτ) που θα προβάλει την κρίση και θα καλεί το Υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του".


    Στην κορυφή