ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΠΙΜΠΕΡΟ


Καθυστερεί η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιπτώσεις στην υγεία επικίνδυνης ουσίας που χρησιμοποιείται στα πλαστικά σκεύη και μπιμπερό.

Απάντηση Του Επιτρόπου John Dalli, Αρμόδιου για Θέματα Υγείας Και Προστασίας Των Καταναλωτών,
Στους Ευρωβουλευτές Κ. Πουπάκη, Γ. Παπανικολάου και Θ. Σκυλακάκη

Στο στάδιο «εκτίμησης της επικινδυνότητας» παραμένουν οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδεχομένως έχει στην ανθρώπινη υγεία η ουσία «ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ-Α (ΒΡΑ)». Η εν λόγω ουσία χρησιμοποιείται ευρέως ως πρώτη ύλη για πλαστικά σκευάσματα (μπουκάλια, σκευή αποθήκευσης, μπιμπερό κ.α.). Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Επιτροπής σε γραπτή ερώτηση των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, Κ. Πουπάκη, Γ. Παπανικολάου και Θ. Σκυλακάκη.

Ειδικότερα, οι Ευρωβουλευτές εφιστούν την προσοχή της Επιτροπής σε επιστολή επιστημόνων προς την Ευρωπαϊκή Αρχή Τροφίμων (EFSA), η οποία κάνει αναφορά σε «εκατοντάδες» δημοσιευμένες μελέτες που ενοχοποιούν τη ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ-Α για παθήσεις όπως καρδιοπάθειες, διαβήτης και καρκίνος, ειδικά σε εγκύους και βρέφη. Η ουσία ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ-Α, περνά στα υγρά που τοποθετούνται στα πλαστικά μπουκάλια και έτσι εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό. Επισημαίνουν δε ότι ορισμένα κράτη μέλη (όπως η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Σουηδία) σχεδιάζουν να λάβουν μέτρα μονομερώς, αν η ουσία δεν απαγορευθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων αναμένεται να δώσει επικαιροποιημένα στοιχεία στην Επιτροπή για την ουσία ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ-Α στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η Επιτροπή όμως δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση αναφορικά με το πότε και το είδος της στάσης που σκοπεύει να υιοθετήσει για το σημαντικό αυτό θέμα. Ήδη άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς, έχουν προβεί στην απαγόρευση της χρήσης της ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ-Α σε προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή αναφέρει ότι έχουν πραγματοποιηθεί ήδη έρευνες που εξετάζουν αν η ουσία αυτή προκαλεί νόσους, μολύνσεις, κ.λπ., Στην απάντηση γίνεται δε αναφορά σε μια πρόσθετη έρευνα (στο πλαίσιο του σχεδίου CONTAMED), η οποία εξετάζει αν η ουσία BPA ευθύνεται για ενδοκρινικές διαταραχές στο έμβρυο και δυσμενείς επιδράσεις στην αναπαραγωγική υγεία του ανθρώπου. Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το 2013.


    Στην κορυφή