ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει ο Διαβήτης στην Ελλάδα λόγω της παχυσαρκίας και της έλλειψης σωματικής άσκησης. Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας τη λήψη μέτρων πρόληψης.
Αυτά επισημάνθηκαν σε Συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, η οποία έχει οριστεί ως η 14η Νοεμβρίου.

Η Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. κα Αθανασία Καρούνου, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Όλοι οι υπεύθυνοι για τη φροντίδα του Διαβήτη οφείλουν να πάρουν σοβαρά μέτρα και συγκεκριμένα:

Η Πολιτεία να θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικές στρατηγικές και πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, που στόχο θα έχουν την κάλυψη των αναγκών και απαιτήσεων της πάθησης. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι, η σωστή λειτουργία του συστήματος υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων αφορά την ίδια μας τη ζωή.

Οι πολίτες χρειάζεται να ενημερώνονται ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του Σακχαρώδη Διαβήτη, το πώς να προστατευτούν ή να καθυστερήσουν την εκδήλωση του Διαβήτη Τύπου ΙΙ και των επιπλοκών του.
Κάθε άτομο με Διαβήτη είναι απαραίτητο να εκπαιδεύεται, έτσι ώστε να ρυθμίζει σωστά το Διαβήτη του και να αντιμετωπίζει με συνέπεια την πάθησή του».


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί παγκοσμίως μια από τις κυριότερες συνιστώσες αυξημένης νοσηρότητας και πρόωρης θνητότητας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, για όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1 στους 20 θανάτους αποδίδεται άμεσα ή έμμεσα στη νόσο, ενώ στους ενήλικους ηλικίας 35 ως 64 ετών η αναλογία είναι τουλάχιστον 1 στους 10 θανάτους.

«Η Ελλάδα εξαιτίας του τρόπου ζωής (υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας) συγκαταλέγεται στα κράτη με υψηλούς ρυθμούς αύξησης των ατόμων με Διαβήτη. Αυτό επιβάλλει άμεσα τη λήψη μέτρων πρόληψης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Ιωαννίδης.


Εκστρατεία Ενημέρωσης


Εκστρατεία Ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη με σύνθημα «η κάθε στιγμή… μετράει» πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη, στα πλαίσια των δράσεών της και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη.

Στόχος είναι η ορθή πληροφόρηση των ατόμων με Διαβήτη, των γονέων, των εκπαιδευτικών καθώς και του ευρέως κοινού σχετικά με τη νόσο. Η Ομοσπονδία έχει ήδη επισκεφτεί τα Ιωάννινα και τη Λάρισα όπου η απήχηση του κοινού στο κάλεσμα ήταν πολύ μεγάλη.
Στα ενημερωτικά περίπτερα που στήθηκαν στις δύο πόλεις ενημερώθηκαν περισσότερα από 6.000 άτομα, ενώ περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε μέτρηση Σακχάρου. Η Εκστρατεία προβλέπεται να συνεχιστεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας μέσα στο 2011.
Η Συνέντευξη Τύπου και η Εκστρατεία Ενημέρωσης πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη των εταιρειών Bristol-Myers Squibb A.E. και AstraZeneca, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για το Διαβήτη.


ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ


    Στην κορυφή