ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Σοβαρές ελπίδες για ανάπτυξη μέσα στην κρίση δίνουν τα πρόσφατα εγκαίνια του νέου Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ELPEN.

Στην εκδήλωση για τα εγκαίνια που έκανε η Υπουργός Εργασίας κα Λούκα Κατσέλη η εταιρία ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας (τρίτης) παραγωγικής μονάδας με 90% εξαγωγικό προσανατολισμό και ακόμα την ίδρυση νέου Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη,

«Η εκδήλωση σας αυτή και φυσικά πάνω απ’ όλα το ίδιο το δημιούργημά σας, μας δίνει ελπίδα ότι πραγματικά υπάρχει όχι μόνο παρόν αλλά και μέλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για την ελληνική οικονομία και για την χώρα μας», τόνισε μεταξύ άλλων η κα Λούκα Κατσέλη απευθυνόμενη στον Ιδρυτή και Πρόεδρο της Εταιρίας κ. Δημήτριο Πενταφράγκα.
Όπως δεσμεύτηκε ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΠΕΝ κ. Θεόδωρος Τρύφων δεν θα υπάρξει καμία μείωση προσωπικού απεναντίας οι νέες δραστηριότητες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Περισσότερα από 450 άτομα, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γεώργιος Πεταλωτής, Βουλευτές, Καθηγητές από όλες τις Ιατρικές και Φαρμακευτικές Σχολές της χώρας, λειτουργοί της υγείας, δεκάδες εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και ερευνητές παρευρέθησαν στην εκδήλωση, πληροφορήθηκαν και είδαν το νέο Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο.
Όπως επισήμανε ο Διευθυντής του Ερευνητικού & Πειραματικού Κέντρου της ELPEN, Δρ Βιολογίας, κ. Απόστολος Παπαλόης, στους κεντρικούς στόχους της εταιρίας είναι η προκλινική (in vivo) πειραματική έρευνα σε νέα μόρια, όπου η ELPEN διατηρεί αποκλειστικά δικαιώματα.
«To Ερευνητικό Κέντρο της ELPEN, ασχολείται με την έρευνα αλλά και την εκπαίδευση. Ειδικότερα όμως, το ερευνητικό ενδιαφέρον της ELPEN», είπε ο κύριος Απ. Παπαλόης, «επικεντρώνεται σε ασθένειες που σχετίζονται με το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, τη φλεγμονή, το αναπνευστικό και την καρδιολογία». Το Κέντρο είναι πλήρως εξοπλισμένο για την υλοποίηση προκλινικών μελετών σε νεότερα μόρια που αφορούν στις παραπάνω ασθένειες. Ιδιαίτερα στον τομέα της καρδιολογίας και σε συνεργασία με Ελληνικά πανεπιστήμια και νοσοκομεία, αξιοποιήθηκαν οι υπάρχουσες υποδομές, για τη φαρμακολογική μελέτη της δράσης των μορφολινικών παραγώγων στην αθηρωμάτωση. Οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε πειραματικά ζωικά μοντέλα ενώ τα αποτελέσματα έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.

Στις νέες εγκαταστάσεις του Ερευνητικού & Πειραματικού Κέντρου της ELPEN, πολλοί Έλληνες και ξένοι επιστήμονες είχαν και θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν, σε όλα τα επίπεδα της ιατρικής έρευνας. Όπως τόνισαν οι ομιλητές, στο συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο που τιμά την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα επιστημονικές εργασίες με εξαιρετικά αποτελέσματα. Είναι ένα πρότυπο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.


Συγκεκριμένα στις δραστηριότητες του κέντρου (μέχρι τον Ιούλιο του 2010) περιλαμβάνονται:

• 200 Διδακτορικές Διατριβές έχουν εκπονηθεί ή βρίσκονται σε φάση εκπόνησης καθώς και 12 ολοκληρωμένα Masters.
• Περισσότερα από 150 πρωτοκόλλα έχουν ολοκληρωθεί και περισσότερα από 40 βρίσκονται σε εξέλιξη.
• Περισσότερα από 400 Εκπαιδευτικά προγράμματα - Επιστημονικά Σεμινάρια έχουν υλοποιηθεί εκ των οποίων το 80% με πρακτική άσκηση.
• Περισσότερες από 600 δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις και διαλέξεις που έχουν γίνει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
• Περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.


Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του κέντρου περισσότεροι από 7.000 επιστήμονες.

Εμείς διευκρίνισε ο κ. Τρύφων εξειδικευόμαστε σε τεχνολογίες συσκευών για το αναπνευστικό, στους σταθερούς συνδυασμούς φαρμάκων και σε νέες φαρμακοτεχνολογικές μορφές. Τεχνολογίες που καταλήγουν σε προϊόντα τα οποία απευθύνονται κυρίως στην αγορά του εξωτερικού. Λανσάρουμε είπε προϊόντα για το αναπνευστικό σε πάνω από 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής.

Θα συνεχίσουμε κατέληξε ο κ. Τρύφων να έχουμε ως βάση μας την Ελλάδα και να επενδύουμε στον τόπο μας, δημιουργώντας σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία και να συμμετέχουμε ενεργά σε προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Ζητάμε όμως να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας και να γνωρίζουμε τους κανόνες, τόσο για τις τιμές των φαρμάκων, όσο και για τα οφειλόμενα από τα νοσοκομεία, κάτι που δεν ισχύει σήμερα.

Εξαιρετικά συγκινητική ήταν η ομιλία του Καθηγητή Sir Magdi Jacoub στην εκδήλωση ο οποίος μίλησε για την εταιρία με τα καλύτερα λόγια. «Για μένα και τους συναδέλφους μου στο Imperial College» σημείωσε ο διάσημος Καρδιοχειρουργός, που δουλεύει στο Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο, «το Κέντρο της ΕLPEN αντιπροσωπεύει την αριστεία στην έρευνα. Η εργασία για την οποία γίναμε μάρτυρες εδώ είναι πρώτης κλάσεως κάτι που μπορώ να πω με βεβαιότητα. Η ομάδα μας στο Imperial College, η οποία είναι πολυεθνική και περιλαμβάνει πολλές ειδικότητες, με χειρουργούς, μηχανικούς, βιολόγους κ.α., έχει αφιερωθεί στην παραγωγή μιας συσκευής υψηλής τεχνολογίας, η οποία θεωρούμε πως θα επηρεάσει την παροχή των υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως. Όμως τίποτα δεν έρχεται εύκολα, πρέπει να τελειοποιηθεί και χωρίς την βοήθεια του Κέντρου της ELPEN, θεωρώ πως η πρόοδος θα ήταν αδύνατη. Είμαι περήφανος και ιδιαίτερα χαρούμενος να είμαι εδώ σήμερα ώστε να αποδώσω τα εύσημα σε αυτό το κέντρο αριστείας στην έρευνα, για την Ελλάδα και πέρα από αυτή».

Τέλος, επαινετικά για το έργο της ΕLPEN και ειδικά για το Ερευνητικό και Πειραματικό Κέντρο μίλησαν ο Καθηγητής του Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Μαχαίρας, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νικόλαος Σιαφάκας, ο Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Κρεμαστινός, ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ κ. Μάριος Σαλμάς και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Άδωνις Γεωργιάδης.


Τα εγκαίνια του νέου Ερευνητικού και Πειραματικού Κέντρου της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ELPEN πραγματοποίησε η Υπουργός Εργασίας κα Λούκα Κατσέλη
    Στην κορυφή