ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: «ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ»


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ
21/01/2013

Με το μήνυμα «Μάθε για το Διαβήτη», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, ξεκινάει το 2013 Εκστρατεία Ενημέρωσης στο Νομό Αττικής, με σκοπό την ενημέρωση και την προστασία του μέλλοντος των πολιτών της χώρας.

Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. επεσήμανε ότι βιώνοντας από πολύ κοντά τα προβλήματα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη κινείται και φέτος πάνω σε δυο βασικούς άξονες δράσης, που και οι δυο έχουν τον ίδιο βασικό στόχο: την Ενημέρωση και την Εκπαίδευση. Αναγνωρίζοντας δε, την πραγματική ανάγκη για συμμαχίες, δεν αρκείται σε μονομερείς δράσεις και δεν απευθύνεται μόνο στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αλλά τονίζει την αναγκαιότητα της γνώσης για το τι είναι ο διαβήτης και σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Η Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. κα Αθανασία Καρούνου, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Όλοι οι υπεύθυνοι για τη φροντίδα του διαβήτη οφείλουν να πάρουν σοβαρά μέτρα και συγκεκριμένα:

¨ Η ενημέρωση των παιδιών και των εφήβων είναι πρωταρχικής σημασίας εάν θέλουμε τα επόμενα χρόνια να φρενάρουμε το σημερινό ρυθμό αύξησης των περιστατικών του σακχαρώδη διαβήτη. Εκπαιδευόμαστε από νωρίς και όλοι μαζί προστατεύουμε το μέλλον μας.

¨ Η Πολιτεία να θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικές στρατηγικές και πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, που στόχο θα έχουν την κάλυψη των αναγκών και απαιτήσεων της πάθησης.

¨ Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι, εφαρμόζοντας πολιτικές πρόληψης και φροντίζοντας για τη σωστή λειτουργία του συστήματος υγείας τότε και μόνο τότε θα μειωθούν τα κόστη για το διαβήτη. Για εμάς τους πάσχοντες είναι θέμα που αφορά την υγεία μας, αφορά την ίδια μας τη ζωή. Μείωση του κόστους για το διαβήτη, δε σημαίνει μείωση των παροχών.


Σύμφωνα με την Ομοσπονδία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη στη χώρα μας, μεταξύ άλλων, είναι τα εξής:

· η συμμετοχή (10%), που επέβαλε με απόφασή του το Υπουργείο Υγείας στην ινσουλίνη για τους ινσουλινοθεραπευόμενους (τύπου ΙΙ), και η συμμετοχή 25% στα αναλώσιμα υλικά για τους Τύπου ΙΙ και το διαβήτη κύησης.

· η διαρκής απειλή «εμπάργκο» των φαρμακείων

· οι συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων και η υποβάθμιση ή κατάργηση των διαβητολογικών κέντρων μέσω των Οργανισμών των Νοσοκομείων

· η γενικότερη έλλειψη φαρμάκων και ινσουλινών και ιδιαίτερα στα φαρμακεία των Νοσοκομείων για τους άπορους πάσχοντες

· η επιδίωξη κατάργησης του προνοιακού επιδόματος στους άνεργους και έμμεσα ασφαλισμένους

· η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία στα αντιδιαβητικά δισκία για τα άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι πάσχοντες πληρώνουν εκτός από την συμμετοχή του 10% στα χάπια και την διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο φθηνότερο φάρμακο και εκείνο που ο θεράπων ιατρός θεωρεί κατάλληλο για τη ρύθμιση του διαβήτη τους. Το κόστος για τους ασφαλισμένους αυξάνεται όταν υπάρχουν επιπλοκές και απαιτείται επιπλέον θεραπευτική αγωγή. Πρέπει να εξαιρεθούν οι χρόνια πάσχοντες από αυτήν την ρύθμιση.

· η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές κλινικές, γεγονός το οποίο θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα σε όλους τους χρόνια πάσχοντες λόγω της υπολειτουργικότητας των Δημοσίων Νοσοκομείων της χώρας.

· οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων πριν και μετά την ενοποίησή τους στον ΕΟΠΥΥ που δεν έχουν αποπληρωθεί ακόμη. Μεγάλες καθυστερήσεις αποπληρωμής έχουμε μεταξύ άλλων στον ΟΠΑΔ και στον ΟΓΑ και αφορούν κυρίως στα αναλώσιμα της αντλίας συνεχούς έκχυσης ινσουλίνης, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στους χρήστες.

· η διακοπή ασφάλισης μετά το 26 έτος, άνεργων φοιτητών, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να καταβάλουν το κόστος του απαραίτητου φαρμακευτικού και αναλώσιμου υλικού από την τσέπη τους.



«Η Ελλάδα εξαιτίας του τρόπου ζωής (υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας) συγκαταλέγεται στα κράτη με υψηλούς ρυθμούς αύξησης των ατόμων με Διαβήτη. Αυτό επιβάλλει άμεσα τη λήψη μέτρων πρόληψης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», δήλωσε ο Δρ. Νικόλαος Τεντολούρης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝΑ Λαϊκό.


Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά δεδομένα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη, στις αναπτυγμένες χώρες κάθε 10 περίπου δευτερόλεπτα 3 άτομα ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από διαβήτη, και υπολογίζεται ότι το 2030 περίπου 522 εκατομμύρια συνάνθρωποι μας θα πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη σε αντίθεση με τα 336 εκατομμύρια που υπολογίζεται ότι είναι σήμερα. Αυτή η συνειδητοποίηση δημιούργησε επιτακτικά την ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης και πιο ολοκληρωμένης θεραπευτικής αντιμετώπισής του.


Σύμφωνα με τον κο Κωνσταντίνο Δημόπουλο, Γενικό Διευθυντή LIFESCAN Ελλάδος «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης παθήσεων είναι πρωταρχικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε και διεκδικούμε ενεργά την ανταλλαγή απόψεων και τη συνεργασία με τους συλλόγους ασθενών όπου είναι ζωτικής σημασίας, για το σχεδιασμό δράσεων που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές τους ανάγκες».


Μία από τις κύριες προτεραιότητες της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. είναι η εκπαίδευση των ατόμων με διαβήτη ανά ομάδες από ειδικούς επαγγελματίες υγείας και εκπαιδευτές την οποία θεωρεί ίσης αξίας με την θεραπευτική αγωγή.



«Η εκπαίδευση είναι έργο συλλογικό και αφορά στο σύνολο της εκπαιδευτικής ομάδας, και το δυσκολότερο μέρος είναι η κινητοποίηση του ατόμου με διαβήτη. Η εκπαίδευση είναι το κλειδί της επιτυχίας ενός προγράμματος πρωτογενούς και δευτερογενούς παρέμβασης στο σακχαρώδη διαβήτη. Η συμμετοχή της εκπαιδευτικής ομάδας είναι καθοριστική, απαραίτητη και αναγκαία με στόχο την άριστη ποιότητα ζωής των ατόμων με διαβήτη», δήλωσε η κα Άννα Γκρόζου, Επισκέπτρια Υγείας, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Διαβητολογικού Κέντρου Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.


Εκστρατεία Ενημέρωσης

Εκστρατεία Ενημέρωσης για το σακχαρώδη διαβήτη με σύνθημα «Μάθε για το Διαβήτη» πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη, με στόχο είναι η ορθή πληροφόρηση των ατόμων με διαβήτη, των γονέων, καθώς και του ευρέως κοινού σχετικά με τη νόσο. Η Ομοσπονδία έχει προγραμματίσει επισκέψεις σε εννέα δήμους στην Αθήνα την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα: Δήμο Αθηναίων (Πλ. Συντάγματος), Δήμο Πειραιά (Πλ. Δημοτικού Θεάτρου και σταθμό ηλεκτρικού), Δήμο Καλλιθέας (Πλ. Κύπρου), Δήμο Αγ. Δημητρίου (σταθμό Μετρό), Δήμο Γλυφάδας (Πλ. Αγ. Κωνσταντίνου ή οδοί Ιωάννου Μεταξά και Ζησιμοπούλου), Δήμο Χαλανδρίου (ο τελικός χώρος θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Για την ακριβή τοποθεσία καλέστε στα γραφεία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Δήμο Ν. Ιωνίας (Πλατεία), Δήμο Παλ. Φαλήρου (Πλ. Φλοίσβου) και Δήμο Κηφισιάς (Κασσαβέτη και Κυριαζή γωνία). Στα εν λόγω σημεία, άτομα με διαβήτη και εθελοντές, θα διανείμουν ενημερωτικό για το σακχαρώδη διαβήτη υλικό και σπουδαστές του τμήματος νοσηλευτικής του ΙΕΚ ΞΥΝΗ θα κάνουν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου.


Η Ομοσπονδία ευχαριστεί θερμά τους Δήμους για την άψογη συνεργασία τους, τους σπουδαστές του τμήματος Νοσηλευτικής του ΙΕΚ ΞΥΝΗ για την εθελοντική τους προσφορά, την εταιρεία LIFESCAN, a Johnson & Johnson Company για την ευγενική τους χορηγία και την εθελοντική προσφορά των αντιπροσώπων τους και τα μέλη του συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών Αθήνας και του Συλλόγου Ατόμων με Διαβήτη Πειραιά και Νήσων για την πολύτιμη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση της εν λόγω εκστρατείας.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη μπορείτε να βρείτε στο site της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ www.glikos-planitis.gr.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑΣ


    Στην κορυφή