ΕΚΚΡΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΗΛΗ: Ένα συνηθησμένο πρόβλημα αλλά και έγκαιρα προειδοποιητικό σύμπτωμα


Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές το 5% των γυναικών που υποβάλλονται κάθε χρόνο σε μαστολογικό έλεγχο παραπονούνται γιά ¨ένα υγρό που βγαίνει από τη μία η και τις δύο θηλές τους ΄΄η αυτόματα, η κατά την αυτοεξέταση του μαστού, η πολλες φορές κατά την εκτέλεση της μαστογραφίας λόγω της πίεσης που ασκείται στους μαστούς .






Το πρόβλημα αυτό μπορεί να οφείλεται:

1) σε φυσιολογικούς ορμονικούς παράγοντες (θηλασμός , γαλουχία).
2) σε παθολογική αύξηση της ορμόνης προλακτίνη ( υπερπρολακτιναιμία- γαλακτόρροια).
3) να είναι το αποτέλεσμα τραυματισμού του μαστού ( αίμα ).
4) σε καλοήθεις παθήσεις του μαστού (ενδοπορικό θήλωμα , ινοκυστικές αλλοιώσεις,πορεκτασία) .
5) σπάνια σε καρκίνο (συχνότητα < 5%).

Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι να διερευνάται εάν το συγκεκριμένο έκκριμα έχει ύποπτα η μη χαρακτηριστικά:

Εάν παρατηρείται στον ένα η και στουςδύο μαστούς , εάν εφόσον παρατηρείται στον ένα μαστό εξέρχεται από ένα η πολλαπλούς πόρους και εάν είναι αιματηρό , οροαιματηρό , ξανθωπό ορώδες η πράσινο.

Οταν υπάρχει έκκριμα αιματηρό η οροαιματηρό πρέπει να διερευνάται η ύπαρξη κάποιου ενδοπορικού θηλώματος η σπανιότερα πρώιμου καρκίνου του μαστού.

Οι γυναίκες με ινοκυστική μαστοπάθεια συχνά θορυβούνται και ανησυχούν όταν εμφανίζουν αμφοτερόπλευρα έκριμμα θηλής με πράσινο χρώμα κάτι που δεν αποτελεί σοβαρό παθολογικό εύρημα και οφείλεται σε διάταση των γαλακτοφόρων πόρων στα πλαίσια των ινοκυστικών αλλοιώσεων.
Η διάγνωση του προβλήματος επιτυνχάνεται με τη κλινική εξέταση από τον ειδικό γιατρό , τον υπέρηχο και τη μαστογραφία σε γυναικες πάνω απο 35 ετών .

Νεότερες διαγνωστικές τεχνικές που κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος είναι η ενδοσκόπιση και η έκπλυση του γαλακτοφόρου πόρου, που εμφανίζει το παθολογικό έκκριμα, με φυσιολογικό ορό και στη συνέχεια η κυτταρολογική εξέταση του εκπλύματος ( Ductal Lavage) για την ανεύρεση η μη ατυπίας η καρκίνου.

Η άσκοπη κυτταρολογική εξέταση του εκκρίματος της θηλής όταν κλινικά δεν επιβάλεται πρέπει να αποφεύγεται.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος στις περιπτώσεις που υπάρχει ύποπτο κυτταρολογικό αποτέλεσμα, αιματηρή η οροαιματηρή έκκριση που εμφανίζεται περιοδικά και συνδέεται με τη παρουσία ψηλαφητής μάζας είναι η χειρουργική αφαίρεση των γαλακτοφόρων πόρων μαζί με τμήμα περιβάλλοντος αδένα και η ιστολογική εξέταση του παρασκευάσματος.

Στην περίπτωση που πρόκειται για απλή ορώδη έκκριση στα πλαίσια των ινοκυστικών αλλοιώσεων η χειρουργική θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με την επιθυμία της ασθενούς και αφορά την εκτομή και απολίνωση του πάσχοντος πόρου.

Εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες , ιδιαίτερα πάνω απο 30 ετών , όταν παρατηρήσουν κάποιο ασυνήθηστο έκκριμα θηλής , θα πρέπει να το αναφέρουν άμεσα σρον γιατρό τους προκειμένου να υποβληθούν στον απαραίτητο κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο.


Δρ. Στέφανος Ι. Παππάς
Γυναικολόγου – Ειδικού Μαστολόγου
Επιστημονικού Συνεργάτη Κέντρου Μαστού
Μαιευτηρίου ''ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ''


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή