ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ


Τα εδώ και χρόνια οξυμένα προβλήματα του Ευαγγελισμού επιδεινώνονται δραματικά επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου:

"Η έλλειψη προσωπικού γονατίζει τους εργαζόμενους αλλά και δημιουργεί κινδύνους μη ασφαλούς περίθαλψης και νοσηλείας των ασθενών. Στις 1.400 κενές οργανικές θέσεις προστίθενται 112 παραιτήσεις λόγω συνταξιοδότησης (συναδέλφων κυνηγημένων από τους αντι-ασφαλιστικούς νόμους από 1/1/2010 μέχρι σήμερα) και οι οποίες προφανώς θα αυξηθούν έως το τέλος του χρόνου. Προστίθενται επίσης 60 και πλέον απολύσεις λόγω «λήξης σύμβασης» συναδέλφων συμβασιούχων, επικουρικών γιατρών & νοσηλευτών, stage. Το ίδιο διάστημα οι προσλήψεις από παλιές προκηρύξεις (έτη 2008-2009) δεν ξεπερνούν τις 80!

Ο όγκος δουλειάς αυξάνεται καθημερινά: οι εισαγωγές έφτασαν τις 45.000 (από 42000) ετησίως, 8,5 εκατομμύρια οι εργαστηριακές εξετάσεις (από 8) και παράλληλα, αισθητή αύξηση προσέλευσης στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στα Επείγοντα και στα εργαστήρια.
Τα ρεπό που οφείλει η υπηρεσία στους εργαζόμενους ξεπερνούν τις 16.000 (!) ενώ παράλληλα υπάρχουν πιέσεις κι αμφισβήτηση από τη Διοίκηση για το αν και πότε θα ληφθούν… Μάλιστα, με την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου (455/ 2010) φαίνεται ότι αμφισβητούνται και τα υπόλοιπα Κανονικής Άδειας του 2009 που η πλειοψηφία των εργαζόμενων διαθέτει αφού η έλλειψη προσωπικού είναι τέτοια που δεν επιτρέπει τη λήψη τους μέσα στο ανάλογο έτος.

Στους εργολαβικούς εργάτες του Νοσοκομείου (συνεργεία σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, θερμαστές κλπ) εξακολουθεί να επικρατεί καθεστώς δουλείας. Η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών συνεχίζεται προκλητικά σε βάρος εργαζομένων και ασθενών.
Οι ασθενείς (ακόμη και αυτοί που καλύπτονται από ασφαλιστικό φορέα) πληρώνουν ΑΔΡΑ για εξετάσεις, νοσηλεία, ακόμη και την είσοδό τους στο νοσοκομείο!

Η κατάσταση στο Ψυχιατρικό Τμήμα είναι επικίνδυνη. Πληρότητα κλινικής 170%! Μόνιμη πλέον κατάσταση η νοσηλεία σε ράντζα (από 14 έως 25 πλέον των σταθερών 20 κλινών του Τμήματος). Ετησίως εξετάζονται – σε εξωτερική βάση – πάνω 12.000 ασθενείς. Το Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγείας Παγκρατίου (που ανήκει στον Ευαγγελισμό) παρά το εξαιρετικά σημαντικό έργο και τη βοήθεια που παρέχει σε ενήλικες και εφήβους, υποβαθμίζεται καθημερινά.

Επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες και στα χειρουργεία όπου από τις 75 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετούν λιγότεροι από 50. Μέσος όρος οφειλόμενων ρεπό άνω των 70 κατ’άτομο! Συνθήκες εξαερισμού κι απαγωγής πτητικών αερίων αναχρονιστικές κι επικίνδυνες! Χρήση ιατρικών μηχανημάτων από προσωπικό που δεν έχει ανάλογη εκπαίδευση ούτε μέτρα προστασίας. Τα νέα χειρουργεία που εδώ και 20 χρόνια έπρεπε να έχουν φτιαχτεί καθυστερούν επικίνδυνα. Να ευελπιστούμε προσωπικό & ασθενείς στη «φιλανθρωπία» της Εθνικής Τράπεζας;;;

Οι πυρκαγιές στην Ψυχιατρική και στα Εργαστήρια επανέφεραν με δραματικό τρόπο το μεγάλο θέμα των ελλείψεων σε μέτρα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, των εξόδων διαφυγής κλπ. Είναι θέμα που εκτός των άλλων συνδέεται και με την κυριολεκτική …αποψίλωση της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Δεν υπάρχει Εσωτερική Υπηρεσία Υγείας κι Ασφάλειας με Γιατρούς Εργασίας και Τεχνικούς Ασφαλείας παρά την επικινδυνότητα των χώρων και τα όσα προβλέπει ο από 25ετίας Νόμος. Δεν υπάρχει καταγραφή του επαγγελματικού κινδύνου, ούτε συστηματικός έλεγχος, εκπαίδευση του προσωπικού και παροχή των κατάλληλων μέτρων προστασίας παρόλα τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν σε καθημερινή σχεδόν βάση (τρυπήματα, ξυλοδαρμοί στα Επείγοντα κ.ά.).

Με την εφαρμογή του νόμου για την «ολοήμερη λειτουργία» θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο οι ασθενείς. Θα παγιωθεί η αποζημίωση των εφημεριών ως επίδομα εφημέρευσης αντί για κανονικό ωρομίσθιο το οποίο στη συνέχεια θα περικοπεί όπως όλα τα επιδόματα. Ήδη στα προγράμματα του Σεπτέμβρη οι ασθενείς θα επιβαρυνθούν με 120.000€ για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα από εφημερίες των γιατρών που ξεπερνάνε το επίδομα. Στην ουσία δηλαδή, εξωθείται το προσωπικό να ψαρεύει πελατεία για να έχει έσοδα το Νοσοκομείο-Επιχείρηση.

Εξοπλισμός: Από τις διάφορες μελέτες και προγράμματα προβλέπονταν 12 εκ. ευρώ για νέα τεχνολογία, ενώ τώρα μετά βίας δίνουν 3 εκ. ευρώ και παράλληλα, σχεδιάζουν την εγκατάσταση ιδιωτικών ιατρικών μηχανημάτων (βλ. αξονικός τομογράφος).
Οι προμηθευτές υλικών και φαρμάκων εκβιάζουν ξεδιάντροπα και απειλούν με νέο εμπάργκο. Η έγκαιρη προμήθεια φτηνών και καλών υλικών είναι το ζητούμενο που με τις παρούσες συνθήκες δεν εξασφαλίζεται αν δεν υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός για παραγωγή, εισαγωγή, αποθήκευση και διάθεση φαρμάκων, αναλώσιμων και λοιπού υγειονομικού υλικού.
Η εγκύκλιος για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 30% εντός νοσοκομείου, σε καμιά περίπτωση δεν θίγει την κερδοφορία των φαρμακοβιομηχανιών. Πάει μάλλον να μετατρέψει τους γιατρούς σε …λογιστές, αφού εξωθεί σε συνταγογράφηση με κριτήριο την τιμή κι επομένως, θα χορηγούνται στην πλειονότητα αντίγραφα φαρμάκων αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Δεν υποκαθιστά ούτε στο ελάχιστο την ανάγκη για φτηνό και καλό φάρμακο που δεν θα είναι εμπόρευμα. Χαμένος και πάλι ο ασθενής.

Αγωνιζόμαστε για την προάσπιση της υγείας εργαζόμενων, συνταξιούχων και ανέργων – όλου του λαού παράλληλα, με τα δικαιώματα των υγειονομικών! Διεκδικούμε αταλάντευτα δημόσια και δωρεάν για όλους με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους να παρέχουν τη νοσηλευτική, ιατρική ή άλλη φροντίδα γιατί αυτό οφείλουν να κάνουν ως επαγγελματίες υγείας κι όχι να παίζουν το ρόλο του εισπράκτορα σε βάρος του ασθενούς και σε όφελος μιας πολιτικής που εμπορευματοποιεί όλο και πιο βαθιά το ύψιστο κοινωνικό αγαθό της υγείας.


Το αμέσως επόμενο διάστημα:
Α. Οργανώνουμε Γενική Συνέλευση όλων των εργαζόμενων του νοσοκομείου που θα καταλήξει σε κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία και
Β. Καλούμε σε συντονισμό σωματεία υγειονομικών, συνταξιούχων και μαζικούς φορείς για κοινή δράση.

Δεν είναι μονόδρομος η σημερινή πολιτική! Μπορούμε να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν και μας τα στερούν. Μπορούμε να έχουμε δωρεάν και υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σταθερή δουλειά, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπείς μισθούς."




    Στην κορυφή