ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΣΥ: ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ Ο ΕΟΠΥΥ


"Με θλίψη παρακολουθούμε τα γεγονότα στο Υπουργείο Υγείας τα τελευταία 24ωρα. Είναι προφανές ότι για μια ακόμη φορά ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Πέρα από τις όποιες πιθανές λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που χρειάζονται τροποποιήσεις για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια γίνεται μια προσπάθεια στη κατεύθυνση της ολοκλήρωσης και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας", τονίζουν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Διευθυντών ΕΣΥ και προσθέτουν:

"Η θεσμοθέτηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ΕΟΠΥΥ υπάρχει ως αίτημα από πολλά χρόνια πριν και ως κατεύθυνση από όλους του διεθνείς οργανισμούς μια και εξασφαλίζει τον απαραίτητο διαχωρισμό της ζήτησης από την παραγωγή των υπηρεσιών, που με τη σειρά της βελτιώνει την ποιότητα αφού εξοικονομεί πόρους. Είναι γνωστό ότι σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία δαπανούν πάνω από 10 δις Ευρώ για μη ελεγχόμενες και μη αξιολογούμενες υπηρεσίες και οι πολίτες – ασφαλισμένοι δεν εξασφαλίζουν τις αναγκαίες γι αυτούς υπηρεσίες. Η αντίδραση των διάφορων συντεχνιών σε μια τέτοιας μορφής θεσμοθέτηση δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του συστήματος και συντηρεί ένα σύστημα καταδικασμένο στην ανεπάρκεια του.

Θέλουμε επίσης να τονίσουμε ότι είναι προς τιμή του Υπουργού ο οποίος κατανόησε αυτό που τόσο ο τελευταίος υπουργός υγείας της προηγούμενης κυβέρνησης κος Αβραμόπουλος όσο και η πρώτη υπουργός της παρούσας κυβέρνησης κα Ξενογιαννακοπούλου δεν κατάφεραν παρά τις προσπάθειες μας. Αφορά την υπόθεση της καταστρατήγησης κάθε έννοιας αξιολόγησης στη εξέλιξη των γιατρών του ΕΣΥ με αποκορύφωμα την εξέλιξη στη βαθμίδα του Διευθυντή με διαδικασίες που προσβάλλουν τους άξιους έλληνες γιατρούς και αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία. Η θεσμοθέτηση διακριτής βαθμίδας Συντονιστή Διευθυντή και οι ανοιχτές προκηρύξεις των αντίστοιχων θέσεων για να μπορούν όλοι οι ικανοί γιατροί να τις διεκδικούν, που αν συμπληρωθεί με την αξιολόγηση των ήδη υπηρετούντων γιατρών όλων των βαθμίδων, θα λειτουργήσει σαν ώθηση προς μια ποιοτικότερη περίθαλψη στο πλαίσιο του ΕΣΥ."


    Στην κορυφή