Αυστραλία: Το εμβόλιο της γρίπης πιθανώς «ένοχο» για θάνατο δίχρονου κοριτσιού


Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προκάλεσε τον θάνατο δίχρονου κοριτσιού στην Αυστραλία μια μόλις ημέρα μετά τον εμβολιασμό του.
Η δίχρονη Άσλι Επάπαρα εμβολιάστηκε στις 8 Απριλίου με το συγκεκριμένο εμβόλιο και σύμφωνα με τον πατέρα της Ντέιβιντ, η μικρούλα, προ του εμβολιασμού της, ήταν ένα απόλυτα υγιές παιδί.
Οι ιατροδικαστικές αρχές της Κουινσλάνδης δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει το πορίσματος, όσον αφορά τους λόγους που προκάλεσαν τον θάνατο του παιδιού. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας πάντως, απαγόρεψαν τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών.
Πριν από λίγες μέρες παιδιά που εμβολιάστηκαν με το συγκεκριμένο εμβόλιο στη Δυτική Αυστραλία και την Κουινσλάνδη, εισήχθησαν με υψηλό πυρετό, σπασμούς και εμετό, στα τμήματα αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών των νοσοκομείων.
Το γεγονός αυτό οδήγησε τις υγειονομικές αρχές να ξεκινήσουν έρευνες, για να διαπιστωθεί αν το εμβόλιο είναι όντως επικίνδυνο ή αν επρόκειτο για χαλασμένη παρτίδα.
Το εμβόλιο αυτό δεν είναι το ίδιο με το κοινό εμβόλιο της γρίπης, που χορηγούνταν πριν από δυο χρόνια, μιας και εκτός από αντισώματα για την γρίπη Τύπου Α και Β εμπεριέχει και αντισώματα για την γρίπη των Χοίρων.
Πάντως, ο αρχίατρος της χώρας, καθηγητής Τζίμ Μπίσοπ, επιμένει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ενώ παράλληλα αναζητεί τον συνολικό αριθμό των παιδιών που εισήχθησαν με παρενέργειες στα νοσοκομεία της χώρας.
Ο κ. Μπίσοπ παραδέχτηκε όμως, ότι το νέο εμβόλιο δεν πέρασε από όλα τα απαραίτητα κλινικά τεστ προ της χορήγησης του. Όσον αφορά τον θάνατο της δίχρονης Άσλι, ο κ. Μπίσοπ αρνήθηκε να σχολιάσει το συμβάν, λέγοντας ότι τα αίτια θανάτου του παιδιού είναι ακόμα ανεξακρίβωτα και θα περιμένει την ιατροδικαστική έκθεση.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


    Στην κορυφή