Αμνιοκέντηση


Τι είναι η αμνιοκέντηση;

Η αμνιοκέντηση (ή αμνιοπαρακέντηση) είναι μία από τις διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Χρησιμοποιείται για την ανίχνευση τυχόν ανωμαλιών των χρωμοσωμάτων στο έμβρυο, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο Down ή άλλα συγγενή προβλήματα.

Κατά την αμνιοκέντηση, ένα δείγμα του αμνιακού υγρού που περιβάλλει το έμβρυο αφαιρείται και αναλύεται. Η δοκιμή αυτή πραγματοποιείται από τις 15 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και μετά.


Πότε προτείνεται η αμνιοκέντηση;


Η αμνιοκέντηση προσφέρεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν:

• μια γυναίκα θεωρηθεί υψηλού κινδύνου λόγω της εξέταση αίματος που μετρά τα επίπεδα των ορμονών της εγκυμοσύνης στο αίμα. Συνδυάζοντας τα αποτελέσματα με την ηλικία της μητέρας, είναι δυνατόν να υπολογιστεί ο κίνδυνος συνδρόμου Down στο παιδί.

• μια γυναίκα θεωρηθεί υψηλού κινδύνου λόγω του ότι είχε στο παρελθόν μια εγκυμοσύνη που επηρεάστηκε από χρωμοσωματική ή γενετική διαταραχή,

• κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο ανιχνευθούν χαρακτηριστικά ή ανωμαλίες που δείχνουν αυξημένο κίνδυνο ανωμαλίας χρωμοσωμάτων,

• ζητηθεί από την εγκυμονούσα επειδή ανησυχεί για το ενδεχόμενο το μωρό της να έχει μια χρωμοσωματική ανωμαλία.

Η αμνιοκέντηση απαιτείται περιστασιακά για την έρευνα και διαχείριση άλλων συνθηκών κατά την εγκυμοσύνη, όπως ασθένειες ρέζους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το αμνιακό υγρό αναλύεται για ουσίες και όχι για να εξετάσει τα χρωμοσώματα του μωρού.


Πώς πραγματοποιείται μια αμνιοκέντηση;

Χρησιμοποιώντας τους υπερήχους ως οδηγό, μια λεπτή βελόνα εισάγεται μέσω της κοιλιάς της μητέρας στο υγρό που περιβάλλει το έμβρυο. Περίπου 20ml του αμνιακού υγρού αφαιρούνται και αποστέλλονται για εργαστηριακή ανάλυση. Η διαδικασία της αφαίρεσης συνήθως διαρκεί 5 με 10 λεπτά και η μητέρα θα αισθανθεί μόνο μια μικρή ενόχληση. Το έμβρυο δεν θα αισθανθεί τη διαδικασία.

Μετά τη διαδικασία, η μητέρα θα πρέπει να ξεκουραστεί για το υπόλοιπο της ημέρας, ενώ μπορεί να αισθανθεί ελαφρές κράμπες. Αιμορραγία ή/και διαρροή υγρών από τον κόλπο δεν θεωρείται φυσιολογική και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το νοσοκομείο. Αν η ομάδα αίματος είναι ρέζους αρνητικό (μία στις οκτώ γυναίκες έχουν αυτή την ομάδα αίματος), θα δοθεί μια ένεση ανθρώπινης anti-D ανοσοσφαιρίνης (π.χ. D-Gam), σε μυ του βραχίονα ή του ποδιού. Η anti-D ανοσοσφαιρίνη είναι μια ουσία που χορηγείται σε γυναίκες με τύπο αίματος ρέζους αρνητικό, όταν έχουν εκτεθεί σε δυνητικά ρέζους θετικά κύτταρα του αίματος, όπως για παράδειγμα μετά τον τοκετό, από μια απειλούμενη αποβολή, ή από αμνιοκέντηση. Ο στόχος είναι να αποτραπεί η ανάπτυξη αντισωμάτων στη μητέρα έναντι των εμβρυϊκών κυττάρων του αίματος, μια συνθήκη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ίκτερο ή ακόμη και θάνατο του εμβρύου. Η χρήση της anti-D ανοσοσφαιρίνη υπήρξε μία από τις επιτυχίες των τελευταίων 20 ετών.


Πόσο χρόνο θα πάρει για να εκδοθεί το αποτέλεσμα;

Ένα προκαταρτικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαθέσιμο εντός 48 ωρών. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό σε δύο έως τρεις εβδομάδες.


Είναι η αμνιοκέντηση ασφαλής για τη μητέρα και το μωρό;

Η αμνιοκέντηση δεν είναι μια διαδικασία χωρίς κινδύνους, καθώς φέρει μια μικρή πιθανότητα να προκληθεί αποβολή, συνήθως εντός τριών εβδομάδων από τη διαδικασία.

Πριν να παρθεί η απόφαση για την εξέταση και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις, η μητέρα θα πρέπει να συζητήσει τις τυχόν ανησυχίες της με το μαιευτήρα της. Η λήψη πληροφοριών σχετικά με τα χρωμοσώματα του μωρού θα πρέπει να εξισορροπηθεί έναντι του μικρού αλλά πραγματικού κινδύνου αποβολής.


Πόσο αξιόπιστο είναι το αποτέλεσμα από την αμνιοκέντηση;

Η αμνιοκέντηση παρέχει αξιοπιστία της τάξης του 99,9 τοις εκατό για τον εντοπισμό χρωμοσωματικών ανωμαλιών.


Τι θα συμβεί αν η δοκιμή δείξει ανωμαλίες;

ανωμαλίες μετά την αμνιοκέντησηΔεν υπάρχει θεραπεία για χρωμοσωματικές ανωμαλίες. Εάν η διάγνωση γίνει πριν από τη γέννα, και ανάλογα με τη φύση της ανωμαλίας που έχει εντοπιστεί, η γυναίκα θα πρέπει συνήθως να λάβει μια πρόταση μία διακοπή της κύησης. Η απόφαση για την συνέχιση ή μη της εγκυμοσύνης λαμβάνεται πάντα από τους γονείς και ορισμένοι γονείς μπορεί να αποφασίσουν να συνεχιστεί. Επομένως, πριν να πραγματοποιηθεί μία αμνιοκέντηση, είναι σημαντικό οι μέλλοντες γονείς να αναλογιστούν τον ψυχολογικό παράγοντα που θα επηρεάσει την επιθυμία τους να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη, εάν η εξέταση δείξει ανωμαλίες.


    Στην κορυφή