Άγχος επιστροφής στο σχολείο



Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να γκρινιάζουν για το τέλος του καλοκαιριού και την έναρξη του σχολείου, για τα περισσότερα παιδιά η αρχή της σχολικής χρονιάς είναι μια συναρπαστική στιγμή, γεμάτη δυνατότητες. Κάθε νέα σχολική χρονιά συνεπάγεται νέους εκπαιδευτικούς, νέους συμμαθητές, νέες εμπειρίες ... αλλά κάθε τι καινούργιο φέρνει αβεβαιότητα, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν κάθε παιδί θα αισθανθεί τουλάχιστον ένα τσιμπιματάκι του άγχους επιστροφής στο σχολείο.

Ήπια συμπτώματα άγχους επιστροφής στο σχολείο μπορεί να περιλαμβάνουν "πεταλούδες στο στομάχι," να περνάει πολύ χρόνο να πάρει ακριβώς το σωστό ντύσιμο για την πρώτη ημέρα του σχολείου, να έχει πολλές ερωτήσεις και απορίες ή να είναι ασυνήθιστα σιωπηλό. Περισσότερα δυσάρεστα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα στον ύπνο, μειωμένη όρεξη, ανησυχία ή ευερεθιστότητα. Σοβαρά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα δάκρυα, τα ξεσπάσματα, ή ακόμα και άρνηση να πάνε στο σχολείο.


Διαφορετικές ηλικίες, διαφορετικές ανησυχίες

Αυτό που προκαλεί ανησυχία στα παιδιά ποικίλει ανάλογα με την ηλικία. Παιδιά προσχολικής ηλικίας, νηπιαγωγείου ή ακόμα και πρώτη τάξη δημοτικού θα μπορούσε να δυσκολευτούν ιδιαίτερα με το αποχωρισμό, ιδιαίτερα αν έχουν περιορισμένη εμπειρία μακριά από έναν γονέα. Τα μικρά παιδιά έχουν την τάση να ανησυχούν αφ’ ενός για να μην πονέσουν και αφετέρου με πρακτικά ζητήματα όπως "Τι θα συμβεί αν δεν μπορώ να βρω το μπάνιο, αν δεν προλάβω να πάω στην τουαλέτα ή αν μπω σε λάθος αίθουσα, αν χαθώ ή αν σχολάσω και δεν είναι κάποιος εκεί να με πάρει;"

Σε ένα νέο σχολείο, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να έχουν πρακτικές ανησυχίες παρόμοιες με μικρότερα παιδιά, όπως "Τι θα συμβεί αν δεν μπορώ να βρείτε στην τάξη μου ή να αργήσω να πάω;" Ωστόσο, είναι πιο πιθανό να έχουν κοινωνικές ανησυχίες, όπως "Θα είναι ο δάσκαλος μου καλός;", "Τι θα γίνει αν δεν έχω φίλους στην τάξη μου;", και "ΜΕ ποιόν θα κάθομαι;"

Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να ανησυχούν για σχολικές επιδόσεις και κυρίως για τους φίλους τους και την αποδοχή που θα έχουν από αυτούς. Το να ανήκουν σε μια ομάδα είναι κρίσιμο για αυτή την ηλικία. Τα παιδιά μικρότερων τάξεων πάλι ανησυχούν μην γίνουν θύματα εκφοβισμού από μεγαλύτερα παιδιά-bullying.


Τι να κάνετε

Εάν το παιδί σας φαίνεται ανήσυχο, ρωτήστε το "Τι σε ανησυχεί;"

Τα παιδιά ακούν μερικές φορές ανακριβείς ή υπερβολικές πληροφορίες από τα άλλα παιδιά που τα τρομάζουν χωρίς λόγο (π.χ., "Όλοι οι εκπαιδευτικοί της πέμπτης τάξης είναι σκληροί!", "Ο καθένας στην α’ γυμνασίου είναι θύμα εκφοβισμού από τα παιδιά του λυκείου!"). Μπορεί να είστε σε θέση να προσφέρετε διαβεβαιώσεις ή να διορθώσετε παρανοήσεις και να το απαλλάξετε από κάποιους φόβους. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να κάνετε πιο πολύ παρέα, αν είναι δυνατόν. Η απλή παρουσία μας είναι μεγάλη παρηγοριά για τα παιδιά μας και τους δίνει την ευκαιρία να μιλήσουν, αν θέλουν να το κάνουν.


1. Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας

Απορρίπτοντας τους φόβους του παιδιού σας με το ρητό, «Μην ανησυχείς όλα θα πάνε καλά" απλά θα υποστηρίζει περισσότερο ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά. Είναι πιο αποτελεσματικό να αναγνωρίσουμε ότι το παιδί μας αισθάνεται φοβισμένο.

Θα μπορούσατε να πείτε κάτι σαν, «Είσαι νευρικός για το ξεκίνημα στο δημοτικό/ γυμνάσιο», ή «Είσαι στεναχωρημένος που οι φίλοι σου θα είναι σε άλλες τάξεις" . έτσι του λέτε ότι καταλαβαίνετε και αυτό θα διευκολύνει το βάρος των ανησυχιών του.



2. Εξασφαλίστε όσο μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και έλεγχο

Αυτό μπορεί να σημαίνει την επίσκεψη στο νέο σχολείο πριν από την ημέρα έναρξης, το να το συνοδεύεται στην τάξη και να του δείξετε που είναι οι τουαλέτες και πως θα πάει στην αυλή και πάλι στην τάξη. Θα μπορούσε να σημαίνει την έναρξη λειτουργίας μιας κανονικής ρουτίνας ώρας για ύπνο, λίγες μέρες πριν αρχίσει το σχολείο, τη προετοιμασία της τσάντας και των ρούχων από το προηγούμενο βράδυ. Θα μπορούσε να οργανώσει να περπατήσει στο σχολείο με ένα φίλο ή ενθαρρύνοντας το παιδί σας να προγραμματίσετε μία μετά το σχολείο να βρεθεί με μερικούς φίλους σου.



3. Κάνετε τα σχέδια για την αντιμετώπιση πιθανόν δυσκολιών

Εάν το παιδί σας ανησυχεί για μια συγκεκριμένη κατάσταση, να βοηθήσει το παιδί σας να ανακαλύψει ένα σχέδιο για τη διεκπεραίωση της.

Για παράδειγμα, αν το παιδί σας λέει, "Τι θα συμβεί αν δεν έχω κανέναν να παίξει;" ρωτήστε "Τι θα μπορούσες να κάνεις σε αυτή την περίπτωση;" και δώστε του ιδέες για το τι να κάνει. Εξασφαλίστε κάποιες ώρες μακριά από την δουλειά σας για να μπορέσετε να παρέμβετε αν χρειαστεί.


4.Να είστε θετικοί αλλά και ρεαλιστές

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε το άγχος της επιστροφής στο σχολείο είναι να μοιραστείτε την εμπιστοσύνη που έχετε στο παιδί σας ότι θα τα καταφέρει. Τα παιδιά τείνουν να ρωτάνε τους γονείς τους για να δουν πόσο δύσκολη είναι μια κατάσταση «Πόσο επικίνδυνη/ δύσκολη είναι αυτή η νέα κατάσταση;" Αν είστε ήρεμα αισιόδοξος ότι το παιδί σας θα διαχειριστεί το άγχος της μετάβασης, είναι πιο εύκολο για το παιδί σας να είναι και αυτό αισιόδοξο.

Μπορεί να χρειαστεί να βοηθήσετε το παιδί σας να αποδεχθεί ότι μερικές φορές χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσουν στις νέες συνθήκες. Βρείτε κάτι που το τρόμαζε παλαιότερα και τώρα του φαίνεται αστείο. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας ανησυχεί για την αλλαγή τάξης, θα μπορούσατε να πείτε, "Αυτή τη στιγμή, η ιδέα της αλλαγής τάξης φαίνεται τρομακτική, αλλά πιστεύω ότι μετά από μερικές εβδομάδες, θα έχεις συνηθίσει και δεν θα φαίνεται σοβαρό, όπως τότε που φοβόσουν/ δίσταζες να πας στο ποδόσφαιρο και...... "

Το μήνυμα προς το παιδί σας, «εσύ το αντιμετώπισες τότε και έτσι θα είσαι σε θέση να το αντιμετωπίσεις και τώρα."

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς λέω στα παιδιά μου «Κάπου στη νέα τάξη σου είναι ένα παιδί που περιμένει να γίνει φίλος σας. Πώς θα καταλάβεις ποιος είναι αυτός;" Αυτό βοηθά τα παιδιά να παρατηρήσουν και να είναι έτοιμα να ανταποκριθεί σε φιλικά ανοίγματα προς συμμαθητές, και αυτό δημιουργεί μια θετική προσδοκία για το σχολικό έτος.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους!!

Αναστασία Κοτσοπούλου
Ψυχολόγος
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου
www.psychologikokentro.gr


Διαβάστε περισσότερα άρθρα...

    Στην κορυφή