ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ


Κίνδυνο πρόωρου θανάτου αντιμετωπίζουν τα άτομα που ταλαιπωρούνται από ρευματοειδή αρθρίτιδα σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

Την πιθανότητα πρόωρου θανάτου των ατόμων που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα αυξάνει σημαντικά το κάπνισμα, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν, αν ο ασθενής διακόψει την ανθυγιεινή συνήθεια, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται σημαντικά.

Αναστρέψιμος ο κίνδυνος

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο επιστημονικό έντυπο «Arthritis Care and Research», στο πλαίσιο της μελέτης τους ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 5.700 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και με μέση ηλικία 61 ετών. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όσοι ήταν καπνιστές, αντιμετώπιζαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου συγκριτικά με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους. Για τους πρώην καπνιστές ο κίνδυνος μειωνόταν δραματικά για κάθε χρόνο που το είχαν διακόψει και τελικά ήταν σχεδόν ίδιος με όσους δεν κάπνισαν ποτέ.

«Η έρευνα παρέχει σημαντικά στοιχεία ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αρχίζει να μειώνεται για όσους κόβουν το κάπνισμα και η μείωση αυτή συνεχίζεται για κάθε χρόνο που περνάει», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης δρ Ντέμπορα Σίμονς και τονίζει ότι οι ρευματολόγοι θα πρέπει να δώσουν περισσότερη σημασία στο ζήτημα, ιδίως όταν πρόκειται για ασθενείς που πρόσφατα διαγνώστηκαν με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το κάπνισμα παίζει ρόλο στην εκδήλωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, γι' αυτό αναλογικά περισσότεροι καπνιστές ταλαιπωρούνται από αυτήν.

Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα κινδυνεύουν επίσης από πρόωρο θάνατο και για άλλους λόγους, όπως αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας, καρκίνου, σοβαρής φλεγμονής, παθήσεων των πνευμόνων κ.α.

Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ


    Στην κορυφή