ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ


Την απαράδεκτη διακοπή λειτουργίας του Μεταμοσχευτικού Κέντρου Ήπατος του Νοσοκομείου Αθηνών «ΛΑΙΚΟ», που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την υγεία αλλά και για τη ζωή των 32 ατόμων που ήδη έχουν μεταμοσχευθεί σε αυτό το Κέντρο, αλλά και όσων εντάσσονταν επί μακρό χρονικό διάστημα στη λίστα αναμονής για τη μεταμόσχευσή τους καταγγέλλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Υγείας κ. Αν. Λοβέρδο.

Σύμφωνα με έγγραφο Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων που κοινοποιήθηκε στην Ε.Σ.Α.μεΑ. και στο οποίο αναφέρεται αναλυτικά το ιστορικό της διακοπής λειτουργίας του Μεταμοσχευτικού Κέντρου Ήπατος του Λαϊκού Νοσοκομείου, αποδίδονται σοβαρές ευθύνες στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ιδιαίτερα σοβαρό αυτό θέμα ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.). Οι υποψήφιοι για μεταμόσχευση ήπατος ανέμεναν έναν ολόκληρο χρόνο να ληφθεί η τελική απόφαση του Ε.Ο.Μ. για την τύχη του μεταμοσχευτικού κέντρου. Η ανεπίτρεπτη καθυστέρηση που διέκρινε τις ενέργειες του Ε.Ο.Μ. ο οποίος είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος οργανισμός για τις μεταμοσχεύσεις και τυχόν συναρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας είναι προφανές ότι έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των μεταμοσχευμένων ήπατος και όσων βρίσκονταν στη λίστα για μεταμόσχευση. Σημειώνεται δε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων επί 7 μήνες δεν είχε πληροφορήσει τους πάσχοντες για την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου.


Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην επιστολή του Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων οι διοικητικοί υπάλληλοι του Λαϊκού Νοσοκομείου, αυθαίρετα, απαιτούν από τους μεταμοσχευθέντες ήπατος να πληρώσουν τις εργαστηριακές εξετάσεις, στις οποίες υποβάλλονται ενώ οι μεταμοσχευθέντες νεφρού δεν καταβάλλουν εξέταστρα. Όπως αναφέρουν οι ηπατομεταμοσχευθέντες, η Δ/νση Ασφάλισης Ασθένειας και Μητρότητας του Υπουργείου Εργασίας σε έγγραφη απάντησή της (αρ. πρωτ. 80000/1414/133) προς σχετικό ερώτημα του Σωματείου διευκρίνισε ότι «οι μεταμοσχευμένοι ήπατος έχουν τις ίδιες παροχές υγείας που αναφέρονται για τους μεταμοσχευμένους νεφρού και άλλων συμπαγών οργάνων».

Η Συνομοσπονδία ζητεί την άμεση διερεύνηση από το Υπουργείο και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου την σημαντικών αυτών καταγγελιών, καθώς και την αναζήτηση και απόδοση των ευθυνών που αναλογούν στο κάθε αρμόδιο φορέα για το θέμα των μεταμοσχεύσεων, που εξακολουθεί στη χώρα μας να βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Δεν επιτρέπεται πλέον καμία ολιγωρία για ένα θέμα από το οποίο εξαρτάται η ζωή συμπολιτών μας.


    Στην κορυφή