8 ΜΑΡΤΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ - Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ


Σοβαρές είναι δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ζωή και στην ψυχολογία των γυναικών στη χώρα μας . Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει διαπιστωθεί αύξηση των ψυχολογικών διαταραχών στο γυναικείο πληθυσμό καθώς και των ποσοστών της ενδοοικογενειακής βίας .

Σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, μια στις τέσσερις γυναίκες αναφέρει κακοποίηση από σύζυγο ή σύντροφο κάποια στιγμή στη ζωή της.

Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνει η Δράση για την Ψυχική Υγεία , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου ).

Η πρόεδρος της Δράσης κλινική ψυχολόγος Ιλια Θεοτοκά εξηγεί ότι « οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από την δυσμενή οικονομική συγκυρία πληρώνονται λιγότερο καλά, μένουν πιο συχνά άνεργες , βρίσκουν δυσκολότερα εργασία από τους άνδρες και επιπλέον έχουν την επιφόρτιση της φροντίδας του σπιτιού και των παιδιών.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν την κατάθλιψη, τις αγχώδεις διαταραχές,την απογοήτευση και το κίνητρο της γυναίκας να παραμείνει μαχητική και να φροντίσει τον εαυτό της.

Παράλληλα έχει διαπιστωθεί ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης αυξάνονται τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας αφού 1 στις 4 γυναίκες έχουν υποστεί βία από σύντροφο ή σύζυγο.

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας , η οποία έχει αυξηθεί λόγω των πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η σημερινή ελληνική οικογένεια όπως ανεργία, μείωση των οικονομικών δυνατοτήτων και μείωση των κοινωνικών διεξόδων .

Η κακοποίηση μπορεί να έχει πολλές μορφές σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική. Εκτός από τη σωματική κακοποίηση, η ψυχολογική βία έχει στόχο τον περιορισμό της ελευθερίας της γυναίκας,όπου μέσα από απειλές και εκφοβισμό η γυναίκα απομονώνεται από το κοινωνικό και το συγγενικό της περιβάλλον. Συχνά υπάρχει και οικονομικός αποκλεισμός.

Οι γυναίκες που κακοποιούνται συνήθως έχουν μειωμένη αυτοεκτίμηση και πιθανά αισθάνονται ενοχή γι’ αυτό που τους συμβαίνει.

Θα πρέπει να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή τους, να τις απενοχοποιήσουμε και να καταλάβουν ότι δεν ευθύνονται αυτές για την κακοποίηση,αλλά αυτός που κακοποιεί. Θα πρέπει επίσης να προστατέψουν τα παιδιά από την κακοποίηση και την αναπαραγωγή τέτοιων προτύπων.

Συμβουλευτικά Κέντρα Για τη βία Κατά των Γυναικών

Δήμος Αθηναίων/ Γραφείο Ισότητας

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων λειτουργεί σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων ξενώνα για τη φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών.

Ε.Κ.Κ.Α. (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197

Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης

8001188881 (ενδοοικογενειακή βία – χωρίς χρέωση από σταθερό)

8001114400 (trafficking - χωρίς χρέωση από σταθερό)

Διεθνής Εταιρεία Στήριξης Οικογένειας – Φροντίδα (Δ.Ε.Σ.Ο)

(λειτουργεί ξενώνας)

Αλληλεγγύη

(λειτουργεί ξενώνας)

Γραμμή SOS 8001137777 (χωρίς χρέωση)


    Στην κορυφή